На 3 октомври внезапно почина преподавателят от Юридическия факултет на

...
На 3 октомври внезапно почина преподавателят от Юридическия факултет на
Коментари Харесай

Внезапно почина изтъкнатият юрист проф. д-р Александър Стойнов

На 3 октомври ненадейно умря преподавателят от Юридическия факултет на Софийския университет проф. доктор Александър Стойнов, оповестиха от СУ "Св. Климент Охридски ".

Проф. доктор Александър Иванов Стойнов бе бележит правист, академик и учител по наказателно право.

Роден е в София през 1949 година Завършва право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1974 година От 1977 година преподава в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, като поредно заема университетските длъжности помощник (1977), старши помощник (1982), основен помощник (1986), доцент (1994) и професор по наказателно право (2004).

Доктор по право е на Софийския университет (1989). Заместник-декан е на Юридическия факултет (1995-1999) и началник на Катедрата по наказателноправни науки (1994-1996 и 2000-2008). Специализирал е в Париж, в Института за сравнителноправни проучвания, а също и в юридическите факултети на Сорбоната и на Университета в гр. Монпелие, Франция.

Името на проф. доктор Александър Стойнов се е трансформирало в знак на праволинейност и високи критерии за образованието по право. Безспорните му качества на академик са причина да бъде канен като преподавател и в други университети в България и в чужбина. Проф. доктор Стойнов е изнасял лекции в юридически факултети във Франция и Сърбия.

Автор е на голям брой монографии, учебници, лекционни курсове, публикации и студии на български, съветски, френски и немски език. Неизменно е канен за присъединяване в образуваните от разнообразни държавни управления работни групи за разработване на план за нов Наказателен кодекс от 1993 година насам.

Бил е член на Комисията по помилванията при президента на Република България, на Консултативния съвет по законодателството към Народното събрание на Република България и други

Огромен е приносът му за престижа на Софийския университет, на Юридическия факултет и на Катедрата по наказателноправни науки. През 2014 година бе награден с най-високото отличие – Почетен знак на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ с огърлица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР