На 29 септември в Парк Хотел Москва в София се

...
На 29 септември в Парк Хотел Москва в София се
Коментари Харесай

Новите глобални регулации влияят върху инвестициите в деривати

На 29 септември в Парк Хотел Москва в София се организира FinTech конференция на FactSet, проведена и извършена със съдействието на общността на лицензираните финансови аналитици (CFA) в България. FactSet, която е една от водещите FinTech компании в света, е световен снабдител на профилирана финансова информация и аналитични приложения и услуги. Водещ спийкър на конференцията бе Фил Сноу, основен изпълнителен шеф на FactSet. Той показа компанията и наличието, което тя предлага на своите консуматори. FactSet е обществена компания, като акциите й се търгуват на Нюйоркската фондова борса и на фондовия пазар NASDAQ, а пазарната й капитализация е над 7 милиарда $. Компанията предлага комбинирани решения за финансовата промишленост, преследвайки задачата си да прави живота на клиентите по-лек.

FactSet стъпва на българския пазар откакто придобива BISAM Technologies през 2017 година, която пък от своя страна придобива българската компания FinAnalytica година по-рано. BISAM е водещ снабдител на услуги в региона на премерване на представянето и ръководство на риска. Сред продуктите й са софтуерът B-One за премерване на представянето съгласно световните стандарти за показване на резултатите (GIPS), както и софтуерът за ръководство на риска и конструиране на портфейли Cognity, в началото създаден от българската компания FinAnalytica.

Един от създателите на FinAnalytica - Боряна Рачева-Йотова, която сега е началник проучване на риска във FactSet, също направи презентация по време на събитието. Рачева-Йотова, която е управлявала създаването на шест патентовани методологии за FinAnalytica, показа историята, еволюцията и бъдещето на пазарния риск. Тя показа и някои от най-новите насоки в развиването на пазарния риск, които вършат моделирането по-предизвикателно заради особеностите на нововъзникващи фактори като да вземем за пример "crowding ", ликвидност и турбулентност.

Презентация по време на събитието направи и Том Дейвис, началник проучване на принадлежности с закрепен приход и деривати във FactSet. Той показа по какъв начин новите световни регулации въздействат върху вложенията в деривати, като направи съпоставяне сред регулаторните режими в Европа и в Северна Америка. Презентацията приключи с полемика по отношение на по-тежкото въздействие така наречен "top-down " регулаторен режим, задвижен от регулаторите, като да вземем за пример MiFID II в Европа, по отношение на така наречен "bottom-up " режим, като да вземем за пример Dodd-Frank в Съединени американски щати, задвижен от политиците.

Калин Методиев, CFA, ръководител на Управителния съвет на Българската CFA асоциация, с чието подпомагане се реализира събитието, означи че за асоциацията е наслаждение да партнирa с водеща, световна компания като FactSet при реализирането на значими събития. Той добави още, че общността на лицензираните финансови аналитици (CFA) в България цели постигането на бистрота и равнопоставеност за всички участници във финансовия пазар и се стреми да покачва професионалната подготвеност и етични правила на заетите в него в интерес на капиталовата общественост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР