На 27 август Япония ще изстреля иновативната ракета “Епсилон за

...
На 27 август Япония ще изстреля иновативната ракета “Епсилон за
Коментари Харесай

Остават броени дни до изстрелването на ракета “Епсилон” с космическа мисия “Спринт-А”, която ще изучава Меркурий, Венера, Марс и Юпитер!

На 27 август Япония ще изстреля новаторската ракета “Епсилон ” за пръв път. Ако изстрелването е сполучливо, това ще бъде софтуерна гражданска война освен за японската, само че и за международната космонавтика.

Съвременният метод, по който се изстрелват галактически ракети, изисква доста време и човешки запаси. От сглабянето, до извеждането на ракетата на стартовата площадка и процедурите по изстрелването, се изисква личен състав от стотици, от време на време хиляди души. Всички сме виждали по малкия екран какво съставлява един надзорен център – голям брой монитори, подредени в редица и голям брой работещи, състредоточени върху това, което става на екрана…

Според японските експерти подготовката по изстрелването на “Епсилон ” е най-кратката спрямо подготовката на всички орбитални ракети по света. Но това, което е същински революционно, е че вградените в ракетата компютри ще са тези, които ще вършат независима инспекция на системите по време на противоположното преброяване. Така съгласно японската галактическа организация JAXA се понижава работния личен състав до неколцина души с преносими компютри, които ще приготвят ракетата за изстрелване.

 Japan Epsilon Rocket

На илюстрацията – новаторската ракета “Епсилон ”, която се чака да бъде една от най-евтините ракети-носители на пазара. Image credit: JAXA

Казано с по-прости думи, изстрелването на една ракета ще е толкоз просто, колкото работата с компютър. Изглежда, че най-сетне навлизаме в епохата, в която изстрелването на ракети ще е като всекидневие.

В съпоставяне с миналата твърдогоривна ракета на Япония “М-5 ”, която харчеше близо 100 милиона $ за полет, новата ракета “Епсилон ” смъква цените на половина – изстрелванията ще са единствено $47 милиона. Ракетата “М-5 ” беше подготвяна в продължение на седмици за полет благодарение на доста техници, до момента в който “Епсилон ” ще бъде подготвяна единствено за една седмица!

Япония работи по “Епсилон ” от 2010 година насам.

Ако първото изстрелване на “Епсилон ”, което ще е реалност на 27 август, бъде сполучливо, то ракетата ще изведе в космоса галактическата задача “Спринт-А ”.  Тя съставлява галактически телескоп, който е особено предопределен за наблюдаване на планетите от Слънчевата система – Меркурий, Венера, Марс и Юпитер.

Ние постоянно назоваваме Венера и Земята сестрински планети и неотдавна знаем, че Венера, Земята и Марс са имали доста сходна околна среда в началните стадии от еволюцията на Слънчевата система. Но след 1 милиард години съществувание всяка една от планетите стартира да поема по собствен личен път на развиване. Венера се трансформира в същински пъкъл – атмосфера от въглероден диоксид, която поддържа температура на повърхността от 400 Целзиеви градуса! От друга страна множеството от въгледвуокисната атмосфера на Марс се е разлетяла в космоса, така че в този момент е относително леден свят.

Мисия “Спринт-А ” ще следи точно това – по какъв начин атмосферите на планетите ги напущат, както и по какви механизми. Освен това взаимоотношението сред слънчевия вятър и атмосферите ще ни даде спомагателна информация за ранната еволюция на Слънчевата система.

Като спомагателна научна задача “Спринт-А ” ще следи и ултравиолетова светлина от спътника Йо на Юпитер, и по този начин ще учи по какъв начин се придвижва сила в плазмената местност на Юпитер посредством наблюдаване на серни йони, разбягващи се от спътника.

За повече информация по отношение на ракетата и задачата:

http://www.jaxa.jp/countdown/epsilon/index_e.html

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР