На 26 ноември българска православна църква почита паметта на Свети

...
На 26 ноември българска православна църква почита паметта на Свети
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Свети Стилиян

На 26 ноември българска православна черква уважава паметта на Свети Стилиян Пафлагонийски, наименуван още Детепазител, тъй като се възприема като покровител на бебетата и дребните деца.

На днешния ден всички, които носят името Стилиян, Стилияна, Щилиян, Щилияна, Щерян и Щеряна честват своя имен ден. Името Стилиян идва от гръцката дума за дирек.

Според житията за светеца той е роден в Пафлагония, Мала Азия и е живял там от края на IV век до началото на V век.

Бил е вълшебен врач на децата, поради което носи прозвището Детепазител.

Според националните вярвания през целия ден не се работи нищо в дома, с цел да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здравето на своите деца.

 Свети Стилиян

На иконите светецът е изобразен по какъв начин държи кърмаче и го благославя, поради което се възприема и като страж на кърмачетата.

Житията за светеца описват, че той е бил блажен от Светия дух още в утробата на майка си.

Още от дребен Св. Стилиян не се е докосвал до земните изкушения и по този начин израснал, без да се остави да го завладеят земните благосъстояния.

След време светецът решил да се отдаде на аскетичен живот и продал цялото си имущество, с цел да раздаде парите от него на хора в потребност.

След като продал бащиното си завещание, Стилиян се замонашил и се отдал на непоколебим пост, с цел да се приближи оптимално до Господ.

 Св. Стилиян

С времето светецът се трансформирал в пример на добродетел, като единствените борби, които водил, били с човешките врагове - плътския, светския и Дявола.

Много хора го посещавали, привлечени от светостта на личността му, с цел да се избавят от неприятните си привички.

Св. Стилиян Детепазител утешавал страдащите християнски души и им давал помилван.

С най-силно предпочитание Стилиян помагал на децата, тъй като вярвал, че техните души са благ и точно те го оповестили за техен страж.

Силното му предпочитание да оказва помощ на децата предизвикало и дарбата на светеца и след време той почнал да ги лекува по чудодеен метод и от физическите им заболявания.

След гибелта на светеца той бил заровен от негови почитатели, само че гробът му и до през днешния ден не е прочут.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР