На 25 август т.г. главният прокурор Иван Гешев участва в

...
На 25 август т.г. главният прокурор Иван Гешев участва в
Коментари Харесай

Колко ефективно е било Бюрото по защита под контрола на Иван Гешев?

На 25 август т.г. основният прокурор Иван Гешев взе участие в съвещанието на правната комисия в Народното събрание, с цел да пледира против прехвърлянето на следеното от него Бюро по отбрана в Министерството на правораздаването.

Главният прокурор неведнъж изясни, че под неговото управление е построена една ефикасна конструкция. Пред медиите той изрази съображения, че отнемането на Бюрото от неговия надзор може да бъде от изгода на " мафията ". Основният мотив на Иван Гешев за успеваемостта на Бюрото по отбрана бе сравнението с Националната работа за защита.

" Бюджетът на Националната работа за защита е пет-шест пъти по-голям, численият състав – най-малко към 2018-а и 2019-а, беше 12 пъти по-голям. От това, което ми е известно, в последна сметка аз имам и някаква фамилна съгласуваност и доста другари в онази работа – Националната работа за защита, знам и допускам какъв брой лица охраняват, и допускам, че охраняват по-малко лица, в сравнение с Бюрото по отбрана, сензитивно по-малко дружно със очевидците и магистратите ", сподели Иван Гешев в Народното събрание,.

Mediapool реши да уеднакви стандарта, с цел да ревизира успеваемостта на Бюрото по отбрана под контрола на основния прокурор. Сравнението с НСО не е напълно вярно, тъй като тази работа има отговорности да обезпечава освен лична защита, само че и защитата на редица здания на държавни институции, както и да спомага за защитата на събития.

Поради тази причина най-достоверното съпоставяне би било сред Бюрото по отбрана под контрола на основния прокурор и Бюрото по отбрана, когато се е намирало под контрола на Министерството на правораздаването до 2014 година.

Информацията бе предоставена на Mediapool от правосъдното министерство след подаване на заявление за достъп до социална информация.

Отдел " Бюрото по отбрана " се намира в Главна дирекция " Охрана " на Министерството на правораздаването до април 2014 година. След това е трансферирано под контрола персонално на основния прокурор. Промените са признати от 42-то Народно заседание, когато на власт бе обединението БСП-ДПС, а министър председател бе Пламен Орешарски. Идеята за законовата смяна бе на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, който даже на лекция пред студентите от УНСС.

Брой охранявани

През цялата 2020 година Бюрото по отбрана, следено от основния прокурор Иван Гешев, охранява общо 20 лица – застрашени очевидци и магистрати. Един от охраняваните е самият основен прокурор Иван Гешев. След самодейността да му се отнеме Бюрото и избухналите политически разногласия, Гешев самичък реши да се откаже от защитата на НСО.

През 2013 година - последната, в която Бюрото по отбрана е към Министерството на правораздаването, то е отговаряло за защитата на 34 магистрати и застрашени очевидци. Това са 70% повече охранявани лица спрямо тези през 2020 година

Бюджет

Бюрото по отбрана няма личен бюджет. Разходите му се регистрират на всеки шест месеца, като информацията за докладите за 2020 година не е обществена. Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков първо сподели обществено, че годишните разноски на Бюрото под контрола на основния прокурор са 9 милиона лв.. След това загатна сумата " сред 8 и 10 милиона лв. ", базирайки се на инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Иван Гешев също не е казвал точната сума на разноските на Бюрото по отбрана, макар запитванията на депутати от правната комисия. Единственото, който той е споделял, е, че разноските на Бюрото за 2020 година са 2.5% от общия бюджет на прокуратурата. Тази информация е изцяло задоволителна, с цел да се пресметна приблизителната сума от 8.25 милиона лв. годишни разноски за 2020 година (годишният бюджет на прокуратурата е 289 млн. лева.).

(Разработката на Mediapool за повишаването на разноските на Бюрото по отбрана към основния прокурор можете да видите )

През 2013 година разноските на Бюрото по отбрана към Министерството на правораздаването са били 1.622 милиона лв.. Това са почти пет пъти по-малко пари.

Според на Националния статистически институт насъбраната инфлация от 1 януари 2014 година до 1 януари 2021 година е 8.9%. Минималната работна заплата на 1 януари 2014 година е била 340 лв., а към 1 януари т.г. става.

Брой чиновници

Щатът на Бюрото по отбрана под контрола на основния прокурор се оказва класифицирана информация. Същото важи и за щата на НСО. Информация по тематиката обаче е давал вътрешният министър Бойко Рашков, който е заявявал неведнъж, че основният прокурор е назначил 150 чиновници в Бюрото по отбрана. Тази информация не е била оспорвана с съответни други данни.

Отдел " Бюрото по отбрана " към Главна дирекция " Охрана " на Министерството на правораздаването е имал щатна бройка от 50 души преди прехвърлянето си.

Извод

Общият извод е, че против пет пъти по-малко пари и с три пъти по-малко чиновници Бюрото по отбрана в Министерството на правораздаването е охранявало 70% повече застрашени очевидци и магистрати от Бюрото по отбрана под контрола на основния прокурор.

Отделно, в отговор на заявление за достъп до социална информация Бюрото по отбрана отговори, че до прехвърлянето на институцията към основния прокурор, няма данни чиновници да са били разследвани или наказвани за несъблюдение на своите отговорности.

Всичко това демонстрира, че прехвърлянето на Бюрото по отбрана от Министерството на правораздаването към основния прокурор се оказва в действителност безпричинно – нито от финансова, нито от оперативна позиция, тъй като броят на очевидците под отбрана не се е нараснал, в противен случай – намалял е. Въпреки изказванията на основния прокурор за битката на прокуратурата против най-опасните нарушители.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР