На 22 февруари 1990 г. тялото на 26-годишната Йоланда Сап

...
На 22 февруари 1990 г. тялото на 26-годишната Йоланда Сап
Коментари Харесай

Той си сменил пола, за да не бъде обвинен в убийство, но сработило ли това?

На 22 февруари 1990 година тялото на 26-годишната Йоланда Сап е открито изхвърлено на брега на река Спокейн. Месец по-късно, на 25 март 1990 година, тялото на 34-годишната Ники Лоу също е открито на брега на река Спокейн.

Когато и тялото на 38-годишната Катлийн е намерено в региона на същата река, полицията била сигурна, че си има работа със сериен палач, който атакува работнички в промишлеността, развличаща мъжете.

И трите дами били простреляни с един и същи диаметър револвер.

Това не била единствената връзка сред жертвите. Заместник-окръжният прокурор на Спокейн, Вашингтон, Съединени американски щати Шарън Хедлунд по-късно свидетелства в съда, че трите са се познавали. Всяка от тях е наела стая в един и същи хотел и е работла на едни и същи улици.

Първоначално полицията смятаала, че убийствата са дело на наказания сериен палач Робърт Лий Йейтс. Скоро тази версия била опровергана, защото по време на закононарушенията Йейтс въобще не е бил в Съединени американски щати. След като Йейтс към този момент не е обвинен, делото бързо стопира за повече от десетилетие.

Така било до момента в който ДНК данни, въведени в системата CODIS от друго закононарушение, разрешили случая.

Обратът

Полицията скоро открила, че килърът е Дона Пери, транс жена, която е направила тези закононарушения, преди да се подложи на интервенция за промяна на пола в Тайланд през 2000 година

Когато Пери била задържана през 2012 година за нелегално владеене на огнестрелно оръжие, ДНК, получена по време на ареста й, посочила връзки с трите предходни убийства. Имало и други доказателства за присъединяване й в закононарушенията.

По време на убийствата Дона живеела в същия хотел като жертвите, дружно с друга „ работничка “ на име Кларан Галоуей. Галоуей също е познавала убитите дами и е работила на улицата с тях.

Защитата на Пери употребява тази връзка, с цел да оспори ДНК доказателствата, показани по делото – отпечатък от палец, принадлежащ на Пери върху бутилка вода в чантата на Ники Лоу.

Чантата е извадена от резервоар на по-малко от 1,5 км от мястото, където е намерено тялото на Ника. Адвокатът на Дона твърди, че това единствено потвърждава, че Пери и Галоуей са били в контакт с жертвата преди нейната гибел.

Въпреки изказванията си за непорочност, Пери била упрекната в три обвинявания в ликвидиране първа степен през 2014 година

Съд

Прокурорите по делото упорствали, че Дона се е подложила на интервенция за промяна на пола особено, с цел да избегне наказване. Това разбиране било подбудено от обстоятелството, че Пери се представяла преди и след интервенцията като две разнообразни персони.

Дона упорствала, че предходното й аз е направило трите убийства и че не е виновна за тях. Тя твърдяла, че се е подложила на интервенция за промяна на пола, с цел да „ управлява насилието “, проявявано от предходното й аз.

Според юрист Пат Донахю Пери не е оперирана, с цел да избегне съмнение за ликвидиране. Донахю описа пред съда за сложното детство на клиентката си и показал разнообразни персонални и психически аргументи за решението й да се подложи на интервенция за промяна на пола.

Експертите по психологично здраве обаче означават, че макар че Дона може да възприема предходното си аз като обособен човек, това не е отражение на каквато и да е неуравновесеност. Такива хора много постоянно изпадат в обстановка да се считат за разнообразни хора преди и след трансформацията.

Не е по-различно от човек, който трансформира държанието си и споделя: „ Тогава бях друг човек “.

Въпреки това Пери се позиционирала като имаща две изцяло разнообразни персони. Според клетвената декларация, когато детективите я попитали за какво убийствата са спрели, тя споделила:

„ Дъглас в никакъв случай не би спрял, Дона го спря. Няма да призная, че съм умъртвила някого, не съм го направила. Дона не е умъртвила никого… това беше преди 20 години и нямам визия дали Дъглас е погубен или не “.

В края на процеса в правосъдната зала се появил някогашен съкилийник на Дона, който описал изцяло друга картина на мислите на Пери за нейните убийства. Докато излежава 18 месеца в щатски затвор в Орегон през 1998 година, Дона признава, че е умъртвила девет дами.

Според някогашния съкилийник Пери споделила, че е направила това, тъй като самата тя не можела да има деца, а дамите, които умъртвила, пропилявали способността си да раждат деца.

В последна сметка правосъдните заседатели застанали на страната на обвиняването. На 24 юли 2017 година Дона Пери била наказана на три доживотни пандиза без право на подмяна.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР