На 20 август милиони афганистанци следяха местния телевизионен оператор Tolo,

...
Коментари Харесай

Процъфтяващите телевизионни канали на Афганистан се подготвят за репресии

На 20 август милиони афганистанци следяха локалния ефирен оператор Tolo, с цел да гледат изявление със бранителя на правата за образованието на дамите Малала Юсафзаи, спечелила Нобелова премия за мир. Преди години тя бе простреляна в главата от пакистански талибани и едвам оцелява. Скоро след изявлението представител на афганистанските талибани посети офисите на Tolo в Кабул за двучасова полемика за медиите и правата на дамите. Вместо да се оплаква или да насочва закани, той даде обещание, че новото държавно управление ще почита свободата на печата.Няколко дни по-рано различен представител беше интервюиран от кореспондентка на Tolo, което е казус за ислямистите. На конференции талибански чиновници дават отговор на сложни въпроси ( " Прости ли ви афганистанският народ? " ), които могат да доведат до изпъждане на публицист в Саудитска Арабия. Талибаните настояват, че са омекнали от последния път, когато са били на власт. Първоначалната им приемливост към афганистанската телевизия е част от акция за увещание на света, че в действителност е по този начин.
Умели в потреблението на обществените медии
Талибаните, както всяка даже на половина способена политическа мощ, са умели в потреблението на обществените медии. Това им оказва помощ да доближат до интернационалната публика. Но методът на групата към комерсиалната телевизия ще играе по-голяма роля за въздействието върху това по какъв начин афганистанците виждат новото си държавно управление. Когато в края на 90-те години талибаните управляваха страната, те се пробваха да забранят малкия екран и обикаляха, разбивайки техниката на жителите. Да се направи същото през днешния ден би имало прекомерно висока политическа цена.

Tolo, водещият ефирен оператор в страната, беше основан през 2004 година В момента има повече от 200 локални и интернационалните телевизионни канала, като в стратегиите има от кулинарни надпревари и игрални излъчвания до ислямско обучение и спорт. Много афганистанци нямат спомен за живота без медии.
Нарастващ тв интерес
Близо 70% от афганистанците гледат телевизия съгласно изследване на фондацията с нестопанска цел " Азия ", до момента в който през 2019 година едвам 30% имат достъп до интернет. Шоупрограмите в праймтайма могат да привлекат 10-12 млн. фенове, над една четвърт от популацията. Много повече хора гласоподаваха предходната година на финала на " Афганистанска звезда ", музикален конкурс, наподобяващ " Американски кумир ", в сравнение с националните избори.

" Няма какво друго да се прави, споделя Саад Мохсени, шефът на Tolo. Всички се събират пред тв приемника и разискват предаванията с часове. Също като Съединени американски щати през 50-те години. " И за разлика от обществените медии, които постоянно изолират потребителите в идеологически балони, афганистанската телевизия е най-вече балансираща мощ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР