На 2 юни САЩ обявиха безпрецедентни санкции за корупция по

...
На 2 юни САЩ обявиха безпрецедентни санкции за корупция по
Коментари Харесай

Санкциите по закона "Магнитски" изненадаха и управляващите

На 2 юни Съединени американски щати оповестиха невиждани наказания за корупция по закона " Магнитски " против трима българи - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, и на 64 сдружения, свързвани с тях. Новината връхлетя като цунами и изненада освен глобените олигарси, само че и ръководещите в България. Липсата на парламент в допълнение утежнява нещата. Как ще се ползват глобите? Кого ще обиден? Какво се случва със чиновниците на санкционираните сдружения? А с дребните акционери във компаниите от " черния лист "? Може ли индиректно засегнати от възможни решения и дейности на българските управляващи да съдят държавата за компенсации? Засега ясни отговори от виновните институции няма. Няма и непознат опит, който да се следва, тъй като глобените по закона " Магнитски " в Европейски Съюз са единици.

Специалистите са безапелационни в едно - глобените от Съединени американски щати лица са знак на корупцията, би трябвало да бъдат изолирани и всеки, който продължи да работи с тях, е застрашен от огромни санкции. За включените в черния лист компании това значи цялостно

 

блокиране на всичките им активи в Съединени американски щати

 

Забраняват се всевъзможни покупко-продажби и разпоредби с пари, парцели, акции и така нататък, които са собственост на глобените лица. Това включва и даване и приемане на средства, артикули или услуги от, на или в интерес на глобено лице. На компаниите с американско присъединяване се не разрешава всевъзможен контакт с " токсичните ". В тази връзка американските компании вече разпращат до своите сътрудници по света предупредителни писма със листата на българските компании и жители, санкционирани от Вашингтон. " Моля да спрете контактите с посочените имена, до момента в който не отпаднат глобите против тях ", се споделя в писмата. 

Санкциите по закона " Магнитски " в Съединени американски щати са ясни. По-сложен е въпросът по какъв начин те се отразяват в България. Очертава се консенсус, че изолирането на токсични бизнесмени може да стане единствено със специфичен закон за използване на глобите " Магнитски " у нас. Това обаче няма да стане скоро -  трябва да има парламент, който да не е " еднодневка " като предния. Междувременно държавното управление се чуди какво да прави. Финансовото министерство и Национална агенция за приходите взеха листата " Магнитски " и го разгласиха на уеб страниците си - за сведение. В момента тече огромна борба кои от индиректно обвързваните лица и компании да се прибавят към него. Българска народна банка се държи като непряк наблюдаващ и не уведомява обществото какви инструкции дава на банките.

 

Всичко това единствено усилва суматохата

 

- най-много измежду хората, които могат да пострадат, без да са взели участие в каквато и да било спекулация. Които чакат заплата от тези компании, или по една или друга причина, са се оказали дребни акционери в тях.

Време за губене няма, тъй като може да се получи резултатът на доминото. На процедура всички финансови институции по света се съобразяват със глобите на OFAC и стопират деловите си връзки с клиенти, попаднали в " черния лист ". " Ако някой не се съобрази със възбраната - примерно заплати на разположение от забранителния лист или получи от него 75 000 $, го грози санкция от 100 000 $. За суми над 200 000 $ санкцията е 311 562 $ ", обяснява пред  Джулиън Ластоуски, адвокат от Калифорния с над 40 години процедура в гражданското право. 

Международните настоятелен контакти мъчно се крият (доларът е световна аварийна валута, над 60% от международната търговия се прави в долари и рано или късно всяко придвижване на пари стига до американска банка). Всички необятно публикувани в България и Европа  дебитни и кредитни карти, посредством които осъществяваме разплащания, в действителност са под контрола на американски компании -  " Виза ", " Мастъркард ", " Американ експрес ". " Сигурно е, че имената от черния лист оттук нататък няма по какъв начин да употребяват карти на тези компании ", обясни доц. Христо Христев, познавач по международно право в Софийския университет.

Финансовият министър Асен Василев изясни, че под ударите на глобите са освен доларовите преводи, само че и всички интернационалните трансакции в системата SWIFT:  " Всяка банка, ако не иска да бъде изключена от SWIFT, се съобразява със санкциите на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) към Министерството на финансите на Съединени американски щати. Това се отнася и за всички интернационалните компании - приключват всевъзможни връзки с имената от черния лист. " Факт е, че и банките в България от дълго време имат във вътрешните си правила ангажимент да наблюдават и лимитират транзакциите на лица, които са обект на интернационалните наказания, включително и от OFAС. Точно поради това някогашният началник на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян позволи, че нашите банки към този момент са   " замразили " активите на лицата, изброени в листата от Вашингтон. 

Дали е по този начин, можем единствено да гадаем. Защото Асоциацията на комерсиалните банки и Българска народна банка

 

се измъкват от парещите въпроси с общи приказки.

 

" Банките са подхванали всички нужни в тази ситуация дейности, при съблюдаване на съответната нормативна уредба и вътрешни правила " - това изсъхнало увещание пристигна от Българска народна банка, откакто " Сега " попита какво следва от разгласяването на листата " Магнитски ". От Българска народна банка до момента не са споделили и една дума за вероятните последствия за " обвързваните лица " от листата, който Национална агенция за приходите и ДАНС сформират сега.  " При взимане на съответни решения от работната група БНБ ще подхваща стъпки съгласно своите пълномощия и използваната нормативна уредба ", увериха от централната банка. 

Асоциацията на банките единствено повтаря казаното от Българска народна банка: " Банките, в сходство с откритата от Българска народна банка надзорна рамка и настоящата нормативна уредба, както и според своите вътрешни правила и процедури, са подхванали всички нужни дейности, изискуеми при такива случаи, във връзка с глобените лица ".

Черният лист обаче не е даденост - той може да пораства, в случай че OFAC открие още компании и жители, свързани с имената в  него. Тогава те също се прибавят се прибавят и естествените компании ще би трябвало да изолират и тях. Така всеки, който дори случайно или косвено е общувал с " токсично " име от листата " Магнитски ", може да се окаже обект на наказания и да осъмне със запорирани банкови сметки. Именно по тази причина служебното държавно управление реши да се направи разширен български вид на американския лист -  с цел да е ясно за кои компании и жители има риск. Трудната задача е предоставена на МВР, ДАНС, МФ и Национална агенция за приходите. Те би трябвало експресно да дефинират лицата, които попадат и или могат да попаднат в обсега на глобите, наложени оттатък океана. В листата би трябвало да бъдат включени: всички компании, притежавани, следени или ръководени през последните 5 години от лицата от листата на OFAC, както и всички съдружници, акционери, шефове и членове на органи на ръководство и надзор на тези компании през последните 5 години; всички жители и компании, които бъдат открити от ДАНС и Национална агенция за приходите в хода на прилаганите непрекъснати ограничения за идентифицирането на степента на съгласуваност на лица с лицата от листата. 

От това следва, че и и бг описът няма да е нещо дефинитивно, а ще бъде допълван във времето (той ще стои на уеб страниците на МФ и на Национална агенция за приходите и настоящо ще се актуализира). Постоянна работна група от ДАНС и Национална агенция за приходите ще подава информация за новооткрити свързани лица или ще предлага изключване от листата на лица в случай, че свързаността е прекъсната. в него попаднаха още 34 компании.

Проблемът с идентифицирането на застрашените се усложнява, тъй като

 

глобите " Магнитски " се ползват и за " асоциирани " лица,

 

а нашето законодателство употребява различен термин -  " свързани лица ". " У нас свързаността би трябвало да бъде потвърдена, докато в САЩ не се изисква безусловно връзките да са " черно на бяло "  - проследими в указател или в документи. Достатъчно е да има съмнение за съгласуваност, да вземем за пример, да се знае, че ядат и пият дружно ", обясни известният банкер Левон Хампарцумян.

Служебният финансов министър Асен Василев даде съответен образец за вероятен риск: Представете си, че енергийният холдинг БЕХ бъде уличен и санкциониран заради " рискови връзки ". Това значи, че всичките му интернационалните заеми стават предварително изискуеми и би трябвало да се върнат неотложно, холдингът няма да има достъп до банковите си сметки, няма да може да заплаща и да приема заплащания. А това е компания, която е структуроопределяща за българската стопанска система, и следствията може да са бедствени. БЕХ е " майката " на НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", " Булгаргаз " и останалите държавни колоси в енергетиката.

Министърът на стопанската система Кирил Петков пък употребява за илюстрация Държавната консолидационна компания. " Ако ДКК прави поправки на язовири с компании на Пеевски, тя се води асоциирано лице и американското държавно управление може да направи запор на нейните сметки ", разясни той.  

Илко Желязков е в листата от Вашингтон наред с Пеевски и Васил Божков. Не е ясно дали присъединяване му в директорските бордове на държавната Топлоелектрическа централа “Марица изток ” 2 и плановата компания за българо-гръцката газова връзка " Ай Си Джи Би " до 2018 година и 2019 година няма да сътвори проблеми за тези сдружения.

Анализатори се притесняват, че може да има неприятности и за Българската банка за развиване - ББР е кредитирала с над 100 млн. лева компания, обвързвана с лице от санкционния лист. Икономическият министър се изрече много внимателно: " За ББР не свети алена лампа - към този момент... "   Но призна: " Има страшен риск. Трябва да опазим действително всички свестни компании, които в действителност нямат нищо общо с тези хора да не попаднат под ударите на глобите. Съединени американски щати ни споделиха, че всеки, който оперира с име от листата, се води асоциирано лице и рискува Съединени американски щати и техните финансови сътрудници да го вкарат в листата и да замразят средствата му ". 

" Оказахме се неподготвени за подобен вид закани. В нашето законодателство зее голяма дупка по тези въпроси. А освен Съединени американски щати постановат такива наказания. Има и европейски орган, има и английски, и други международни органи ", разяснява Асен Василев. 

" Това, което може да направи служебното държавно управление на този стадий, е да предпази дружествата с държавно и общинско присъединяване и държавните институции от попадане в обсега на глобите на OFAC ", заяви служебният министър председател Стефан Янев.

 

Но по какъв начин ги защищава?

 

Няма данни да са спуснати указания до ведомства и държавни компании как да заобикалят контакти и договори с персоните и компаниите от листата " Магнитски ", огласен на 2 юни, и по какъв начин да прекратят към този момент подписани контракти или задвижени покупко-продажби. А какво да вършат частните компании? Като се имат поради размахът и разнородните бизнес-начинания на персоните от листата " Магнитски ", евентуално голям брой компании са имали контакти с тях като снабдители, сътрудници, подизпълнители и така нататък - в строителството и цигарения бизнес, в хазарта и спорта, на медийния и рекламния пазар и така нататък Как да постъпят нотариусите или юристите, в случай че при тях като клиент пристигна лице или компания от забранителния лист? По закона за ограниченията против изпирането на пари те би трябвало да рапортуват при подозрение.

Без ясни правила " черният лист " може да стане голям и индиректно да пострадат дори обикновени жители - само тъй като техните работодатели са имали алъш-вериш с компании от орбитите на Васил Божков или на Делян Пеевски. Може да изгорят всички служащи и чиновници на уличена в " рискови връзки " българска компания - в случай че банковите й сметки бъдат блокирани, тя няма да може да заплаща нито заплати, нито осигуровки. Българското законодателство немее за такива случаи. Политици и специалисти усърдно заобикалят тази тематика.

Горчивата истина е, че в случай че у нас имаше работещи антикорупционни закони и институции, нямаше да се постанова Съединени американски щати да ни пращат черни описи за бизнес персони нон грати. Корупцията е инструмент за финансови облаги и нелегално замогване, а противозаконните приходи би трябвало някак да се легализират. България има прелестен и напълно европейски закон за ограниченията против прането на пари - съвременен и обемист. Само дето явно не работи. КПКОНПИ и прокуратурата преследват корупмирани и корумпиращи единствено в случай че те загубят статута си на олигарси - при бракоразвод с ръководството. Докато е по този начин, Европейски Съюз и Съединени американски щати ще ни засрамват с черни описи на покварата, които са като черно клеймо за безпомощността на държавните институции.

 

.....................................

Адв. Михаил Екимджиев: Нужен е закон но " Магнитски "

В Указ 13818, който добавя закона " Магнитски ", се показва, че Министерството на финансите на САЩ насърчава всички държавни управления да ползват подобаващи и ефикасни ограничения против прането на пари за справяне с рисковете, породени от корупция - за по-нататъшна отбрана на интернационалната финансова система от злоупотреби от страна на корумпирани лица. С други думи, топката в този момент е в полето на България -  да избистри ограниченията и да ги приложи. А защото става дума за ограничение на основни права на благосъстоятелност, необходимо е идващият парламент да уреди със закон последствията от американските наказания, счита юрист Михаил Екимджиев.

Тъй като сега няма настоящ парламент, държавното управление би могло да одобри някакъв акт - решение или разпореждане, само че той би трябвало да има преди всичко препоръчителен темперамент, и то единствено за обществените институции. " Правителството може да предложи настоятелно на обществените институции да не работят със санкционираните дружества и да заобикалят да им разпореждат поръчки ", изясни той. И добави, че няма по какъв начин без закон сдруженията да бъдат спрени от присъединяване в процедури по публични поръчки, само че наличието им в " черния лист " би могло да е фактор при класирането. Адвокатът акцентира, че правителството би трябвало да работи извънредно премерено и уравновесено, с цел да не се стигне до прекалено засягане на права и свободи на контрагенти на глобените сдружения.

Само въз основата на глобите по закона " Магнитски " тук не могат да се постановат запори и възбрани. Това би могло да стане, откакто съответните български органи - Национална агенция за приходите, прокуратурата, Българска народна банка, извършат инспекции. 

" Въпреки че законът " Магнитски “ има на първо място политически и морални измерения, той е необикновен потребен за опровержение на тъпата опорка на Гешев, че работата на прокуратурата и на правоохранителните органи е да ни пазят от битовата престъпност и нито те, нито ние би трябвало да се занимаваме с корупцията. Този закон ни припомня, че корупцията нарушава правата на всички нас, тъй като ставаме по-бедни, по-болни по-малко образовани. И по тази причина данъкът " корупция " е проблем, против който би трябвало да се борим. Корупцията е двустранен развой, само че решаващата роля е на хората от властта, които основават условия за нея - разрешителни режими и неразбираеми правила, даващи опция за административен и правосъден произвол ", заключи Екимджиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР