На 2-март започна дългият Великденски пост, който ще продължи до

...
На 2-март започна дългият Великденски пост, който ще продължи до
Коментари Харесай

За какво е полезен Великденският пост

На 2-март стартира дългият Великденски пост, който ще продължи до 19-ти април, когато православните християни означават Великден през 2020 година. По предписание по време на пост се употребяват единствено растителни артикули, защото не са позволени скотски храни (с някои дребни изключения на избрани дати).

Какви са изгодите от Великденския пост? Вижте в идващите редове:

Много са изгодите от постенето. На първо място това е обред, който ни учи да живеем с дребното, да се радваме на най-простичките неща, да бъдем смирени. Постът ни оказва помощ да се откажем от материалните богатства и от плътските наслаждения. Да пречистим мислите, душата и тялото си. Придържането към растителна диета пък спомага да отслабнем и да се пречистим, да забавим процесите на стареене, да укрепим имунната система.

Разбира се, когато се впускате в пост, би трябвало да сте наясно с някои правила. Въпреки смяната в менюто ни, не трябва да се лишаваме от потребни хранителни субстанции и от слънчева светлина, тъй като те са значими за тялото ни.

Ако смятате да спазвате пост единствено на тестени произведения, по-добре се откажете. Така няма да отслабнете, нито ще укрепите тялото си. Най-много да постигнете противоположния резултат.

С какво би трябвало да се храним, с цел да е потребен Великденският пост?

Зелени храни

 Ползи от великденския пост

През пролетта имаме доста пресни листни зеленчуци и би било тъпо да не се възползвате от тях. Те са богати на хранителни субстанции и имат висока централизация на антиоксиданти, само че също по този начин и на витамини и минерали. В допълнение, те са алкални и с високо наличие на фибри, което ни оказва помощ да отстраняваме токсините и мазнините по-лесно.

Растителни източници на калций

Мнозина се оплакват от дефицит на калций по време на пост. В подобен случай приемайте повече сусам! Той е най-хубавият източник на растителен калций. Имаме потребност от две чаени лъжички сурови семена дневно, с цел да компенсираме неналичието на млечни източници. Можете да ги консумирате на закуска или добавяте към салати и съществени ястия.

Нуждаем се от протеини

Тях откриваме в растенията: фасул, леща, грах, гъби, соя и киноа, които са доста положителни растителни източници на протеини. Затова се уверете, че имате един от тези „ зелени “ протеини в диетата си всеки ден.

Кой не трябва да съблюдава пост?

Стича се, че бременните и хората със болести не трябва да съблюдават пост, защото те се нуждаят от особено хранене и разнообразно меню всеки ден. За тях фрапантната смяна в диетата може да е неподходяща.

По време на Великденския пост може да хапвате постоянно:

- постни манджи;

- постни гювечета;

- постни сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР