На 2 декември 1971 са основани Обединените арабски емирства -

...
На 2 декември 1971 са основани Обединените арабски емирства -
Коментари Харесай

Дубай и сие: за блясъка и тъмните страни на ОАЕ


На 2 декември 1971 са учредени Обединените арабски емирства - дребната страна от Залива, която обича блясъка и върховете. Но която има и тъмни страни.

Обединените арабски емирства обичат върховете и нееднократно са успявали да удивят всички: в Дубай се издига най-високата постройка в целия свят, държавната самолетна компания Emirates е измежду най-големите в света, а ОАЕ бяха и първата арабска страна със лична галактическа задача. За дребната страна от Залива няма план или концепция, които да наподобяват прекомерно амбициозни.

Защо ОАЕ не обичат Катар?

Причините за това са няколко. От една страна - разногласията с Катар. В продължение на три години Емиратите, дружно със Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет блокираха прилежащ Катар с търговски наказания и затворени граници. Те упрекваха Катар, че поддържа прекомерно близки връзки с изконния зложелател Иран. Вече от години ОАЕ се състезават със прилежащото емирство за това коя страна има по-големи летища, по-голям рандеман на първични материали и по-голям брой спортни събития.



" Катар направи огромен удар с семейството на Световното състезание по футбол, което ще се състои през идната година ", споделя Гидо Щайнберг, специалист по исляма от немската фондация " Наука и политика ". " Емиратите от години към този момент се пробват да догонят този триумф и търсят събитие, което да е толкоз значимо, че да затъмни интереса към Катар, като го трансферира към Дубай и Абу Даби ", прибавя специалистът.

Емиратите избират да си сътрудничат с други властнически режими в района. Отговорен за тази политика е най-вече Мохамед бин Зайед - престолонаследник на най-голямото и най-богато емирство Абу Даби, както и заместител главнокомандващ на въоръжените му сили.

Бин Зайед е и наставник на младия саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман. Това съдействие се видя да вземем за пример в взаимната им война против поддържаните от Иран хути в Йемен. В средата на 2019 ОАЕ се изтеглиха съвсем напълно от Йемен, тъй като стана явно, че тази война не може да бъде извоювана. Те обаче не престават да поддържат сепаратистите в южната част на страната, тъй като желаят да управляват морските пътища от Аденския залив към Червено море.

Критиките са нежелани

Критиките към експанзивната външна политика и управлението на Емиратите са нежелани. " Мохамед бин Зайед ускори авторитаризма в страната, свободите на политическата съпротива се стесниха до прекаленост през последните години, особеното политическо мнение е безусловно нежелано ", споделя Гидо Щайнберг. Ограничена беше и медийната независимост. В последната ранглиста ОАЕ се намират на 131-во място от общо 180 страни.

И до момента в който публицистите биват преследвани, а опозиционерите притискани до стената, политическото управление на ОАЕ притегля инфлуенсъри от целия свят, които да популяризират хубостите на страната - морето, плажовете, празненствата. За чужденците, които откликнат на тази покана, има финансови облаги, само че пък те би трябвало да съблюдават строги правила - позволени са единствено позитивни мнения.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР