Бившият полицай Георги Калинков, който беше подсъдим за смъртта на

...
Бившият полицай Георги Калинков, който беше подсъдим за смъртта на
Коментари Харесай

Съдът отказа обезщетение на Георги Калинков, един от полицаите, които бяха подсъдими за смъртта на Чората 

Бившият служител на реда Георги Калинков, който беше обвиняем за гибелта на Ангел Димитров-Чората няма да получи обезщетение за това, че е почнал да изтърпява наказване и е бил 8 месеца в пандиза, а след обновяване на делото не е бил осъден въобще заради изтекла отминалост.

Това излиза наяве от решението на Софийския градски съд (СГС), където Калинков е завел иск за 150 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди за нелегално обвиняване.

Миналата година идентично дело в Софийски градски съд заведе Борис Механджийски, който също беше измежду подсъдимите. При него обаче първоинстанционният съд реши, че му се поставя обезщетение от 5000 лв.. Според арбитър Евгени Георгиев от Софийски градски съд, компенсацията е за това, че Механджийски е бил в пандиза, откакто висшите съдии един път осъдиха всички служители на реда на по 7 години затвор. След това обаче делото беше обновено и различен състав на Върховния касационен съд реши, че служителите на реда са предизвикали гибелта на Чората по несъобразителност с безучастие, само че отминалостта по това обвиняване към този момент беше изтекла и те не бяха осъдени.

Именно поради това, че Механджийски беше приет за отговорен за по-леко наказуемо закононарушение, арбитър Георгиев беше приел, че му се дължи обезщетение, тъй като даже и да не беше изтекла отминалостта, по него той е нямало да получи толкоз тежко наказване и да лежи в пандиза.

На втора инстанция обаче Софийският апелативен съд (САС) анулира решението му и отхвърли желае на някогашния служител на реда. Според САС, щом Механджийски е бил приет за отговорен, обвиняването против него не е било нелегално и не му се дължи обезщетение.

Аналогичен е прочитът и на арбитър Елена Маврова от градския съд, която още на първа инстанция отхвърля желае на Георги Калинков. И той като някогашния си сътрудник написа в исковата си молба, че в траялия 16 години развой е бил осъждан няколко пъти от другите инстанции на тежки санкции. Калинков акцентира, че това надълбоко и непоправимо е засегнало човешкото му достолепие, както и достойнството му на чиновник в Министерство на вътрешните работи. Здравето му също се влошило, а също така той и сътрудниците му дълго време били наричани в медиите убийци. Затова някогашният служител на реда е изискал прокуратурата да бъде наказана да му заплати обезщетение от 150 000 лв..

Съдия Маврова обаче акцентира в решението си, че главно условие за търсене на обезщетение по Закона за отговорността на страната и общините за вреди в такива случаи е лицето да бъде целесъобразно. След обновяване на делото за гибелта на Чората обаче, висшите съдии не оправдаха някогашните служители на реда, а само не ги наказаха поради отминалостта.

„ Ищецът е приет за отговорен в осъществяване на закононарушение, резултат от преквалификацията и заради събитието, че е прибавен Закона за отминалостта, същият не е осъден. Обстоятелството, че подсъдимият е осъществил главния състав на съответното закононарушение, даже да не са налице квалифициращите признаци на незаконното действие, не прави обвиняването нелегално. Ето за какво, актуалният състав приема, че не е налице съображение за ангажиране отговорността на страната за вреди, защото не е налице едната от кумулативно изискуемите предпоставки от фактическия състав, очакван в наредбите на член 2, алинея 1, т. 3 и т. 4 ЗОДОВ, а точно лицето да е целесъобразно “, стимулира се градският съд.

Решението не е дефинитивно и Георги Калинков може да го апелира пред САС.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР