На 19 май Църквата почита св. свещеномъченик Патрикий, епископ Пруски

...
На 19 май Църквата почита св. свещеномъченик Патрикий, епископ Пруски
Коментари Харесай

На 19 май почитаме петима светци мъченици

На 19 май Църквата уважава св. свещеномъченик Патрикий, свещеник Пруски и тримата презвитери: Акакий, Меандър и Полиен, както и св. мчк Калут Египтянин.

Св. свещеномъченик Патрикий, свещеник Пруски

Тези свещеномъченици потърпевши за Христовата религия през времето на император Юлиан Отстъпник (361–363 г.) в гр. Пруса, именуван още Бруса (във Витиния, Мала Азия).

След като изповядал вярата си св. Патрикий бил хвърлен в горещи минерални извори. Горещи капки се пръснали насам-натам и попарили мнозина от присъстващите, само че светителят Божи, който обитавал в непрекъсната молитва, останал незасегнат, като да е стоял в хладка вода. Виждайки това, наместникът се вбесил от гняв и позор и заповядал да отсекат със брадва главите на свещеник Патрикий и тримата негови свещеници.

Свети страдалец Калут Египтянин

Светият Христов страдалец Калут потърпевш при ръководството на император Максимиан. Той бил роден в египетския град Тива и поради изповядване на вярата си в Христос бил заловен и предаден на шефа, който заповядал да завържат огромен камък на шията му и да го окачат надолу с главата, след което палачите почнали да го бият, само че светият страдалец им споделил:

- Аз искам блаженството на бъдещия живот и поради него търпеливо претърпявам побоите и страданията.

След това мъчение свалили светеца от дървото и почнали да го принуждават да принесе жертва на идолите, само че той отказал. Тогава го хвърлили в огън, където приел мъченическа гибел.

Източник: Българска патриаршия; pravoslavenhram.com 
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР