На 18 ноември в Bulgaria Mall отвори врати кино от

...
На 18 ноември в Bulgaria Mall отвори врати кино от
Коментари Харесай

Cineland е новият киноиграч в София

На 18 ноември в Bulgaria Mall отвори порти кино от веригата Cineland, която до момента оперираше в по-малки градове като Велико Търново, Плевен и Търговище. Официалното разкриване е на 30 ноември, а залите са осем с общо 670 места, като на това място до юни 2022 година се обитаваше обект на " Кино Арена ". Инвестицията на съдружниците Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев е малко над 3 млн. лева Със стъпването си в столицата веригата става четвъртата със свое кино, откакто Cinema City, " Арена " и Cine Grand имат по няколко обекта. Още навлизането им в София с обяснението, че " най-нормална стъпка в развиването ни би било да стъпим и на софийския пазар ", като коментира, че той образува 45% от общия в страната.
(2022 г.) (2021 г.)
Другият съучастник Дерменджиев, който е и заместник-председател на управителния съвет на " Асоциацията на българските киносалони ", изясни пред " Капитал ", че ще притеглят киноманите с няколко относително нови трендове за салоните в страната. Едната не е изцяло нова, само че киното в Bulgaria Мall е първото, което е напълно с разтягащи се кресла, на които феновете ще се усещат оптимално удобно, както в случай че бяха в къщи на дивана. На първите редове във всички зали даже са сложени кревати, с което се цели да се опровергае схващането, че първи ред е най-неудобен за гледане на филм. Една от залите даже разполага напълно с кревати с възглавници и ще може да бъде наемана за частни прожекции.

Друга от нововъведенията е изцяло автоматизираното допускане до прожекциите посредством устройства, които сканират QR код от закупения билет, както и билетите за паркинга на комерсиалния център. Зрителите, които са закупили авансово билети, както и храни и питиета, ще имат специфичен " бърз " щанд, който ще ги обслужва с приоритет. През новата година ще има опция и за поръчки, които ще чакат клиентите непосредствено на местата им в залите. Не на последно място - в един от салоните на новото кино се употребява лазерна прожекционна машина, която по думите на Дерменджиев е първата в столицата. " Благодарение на нея картината е кристално чиста ", изясни той.
Киното ще разполага с " бърз " щанд, от който клиентите ще могат да си взимат храни и питиета, авансово поръчани през мобилна апликация Източник: Cineland Реклама
Четвърти в София Съдружниците в ръководещото сдружение " Синеленд " са с над 25-годишен опит в киноиндустрията в България. Още през 1995 година Божидар Илиев, сестра му и трети съучастник отварят в София първото частно кино-кафе " Централ ". По-късно към екипа се причисля и Янаки Дерменджиев, с който отварят кино " Роял ", което пък е първото с дигитален тон. През 2002 година пък двамата се причисляват към екипа на веригата " Кино Арена " с краен притежател Стефан Минчев.

През 2013 година напущат " Арена ", а две години по-късно Илиев отваря с различен сътрудник кино в Габрово, а редом с това Дерменджиев в Търговище. През годините отварят кина още в Карлово, Плевен и Велико Търново, както и в Перник през декември 2021 година Освен това веригата ръководи и летни кина в Китен, Ахтопол и Велико Търново.

Идеята за кино в София идва, откакто през юни 2022 година излиза наяве, че управата на Bulgaria Мall търси киноразпространител на овакантените от " Кино Арена " пространства. Двамата съдружници създават идея, с която печелят доверието на управлението на комерсиалния център да развиват там собствен обект.

Ден преди формалното разкриване на салона в комерсиалния център Янаки Дерменджиев описа пред " Капитал " за това, че киното ще е отворено за прожекции на филми от афишите на фестивали като " Киномания ", Cinelibri и така нататък Като поклон към публиката пък ще са дните от 4 до 6 декември, когато в киното ще се прожектират девет български кино лентата, които са били номинирани и селектирани за премиите " Оскар ", както и девет анимационни кино лентата. Входът за всички тях ще бъде изцяло безвъзмезден.
Реклама
45% от пазара в страната Пазарът в София, а и в страната се господства от двете огромни вериги Cinema Сity и " Арена ", както и Cine Grand, които имат две зали в столицата. Киносалоните - водачи по броя на продадените билети за първите шест месеца на тази година, са обектите в Paradise Center и Mall of Sofia на Cinema Сity и на индийската Cine grand в Ring mall ().

Продадените билети за полугодието в цялата страна са 2.18 млн., а приходите от тях са в размер на 26.6 млн. лева, което е с 41% повече по отношение на януари - юни на 2022 година Резултатите пък за цялата преходна година са 3.96 млн. билета и 41.89 млн. лева доходи от тях. Това е надлежно 55% и 70% по отношение на 2021 година и e все по-близо до резултатите от преди пандемията от ковид-19, когато билетите са 5.01 млн. на стойност 49 млн. лева

Очакванията и на Дерменджиев, и на Илиев са през 2023 година промишлеността да доближи равнищата от 2019 година Сред главните благоприятстващи аргументи са неналичието на всевъзможни ограничавания, каквито имаше при започване на 2022 година, както и наклонността за все по-големия дял на българските филми в салоните из страната. За увеличение на приходите от разпространяване ще помогне пък увеличената цена на билетите, която на годишна база е близо 15%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР