На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици

...
На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици
Коментари Харесай

Отбелязваме празника на столицата и почитаме Светите Вяра, Надежда, Любов и София

На 17 септември Православната черква уважава паметта на Светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Днес е и Денят на столицата ни – град София. Почитта към мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София е и респект към добродетелите, които ни крепят – вярата, вярата, любовта и мъдростта.

Преданието споделя, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Майката и дъщерите й не скривали своята религия в Христос и я изповядвали намерено. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан. Той се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, само че девойките останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават грубо.

Днешният ден е разгласен за празник на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година Днес Столична община по традиция ще връчи Наградите за ярки достижения в региона на културата. Отново ще бъде връчена и Специалната премия на София за изключителни достижения и принос в националната просвета.

Церемонията ще се организира в Софийската градска художествена изложба при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. За първи път Столична община ще организира огромен концерт навън, отдаден на празника на града. Музикалното събитие „ Честит празник, София! “ стартира в 18.00 часа в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest. Концертът е подарък за публиката и е с ВХОД СВОБОДЕН до запълване на позволения потенциал на седящите места. Ще бъдат спазвани всички противоепидемични ограничения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР