На 17 декември православната църква почита паметта на Св. пророк

...
На 17 декември православната църква почита паметта на Св. пророк
Коментари Харесай

Днес почитаме паметта на Св. пророк Данаил

На 17 декември православната черква уважава паметта на Св. оракул Данаил – един от четиримата велики пророци.

На днешния ден имен ден честват всички с името Данаил, Данаила, Даниел, Даниела и Дана, които значат Божи съд.

Пророк Данаил се свързва с легендата за вавилонския цар Навуходоносор, който един път сънувал мистериозен сън, смутил го доста.

За да разбере какво тъкмо значи сънят, царят повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, като им наредил да разтълкуват сънуваното. Никой от тях не съумял да разбере смисъла на съня, което разгневило владетеля, и той осъдил всички мъдреци.

Един от наказаните бил и оракул Данаил дружно с другите вавилонски пророци - Ананий, Азарий и Мисаил. Данаил помолил царя да им даде пролонгация, тъй като вярвал, че в случай че се моли дълго на Бог, той ще му открие тайната.

Бог чул молитвата на Данаил и тримата му приятели и насън им разкрил всичко, което трябвало да знаят - какъв е бил сънят, сънуван от царя и какво тъкмо означавал.

Сънят на вавилонския държател Навуходоносор означавал, че познатите царства ще паднат и на тяхно място ще се възцари ново царство, учредено от Божия наследник – Исус Христос.

След като Данаил обяснил съновидението на царя, той, изумен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в страната – началството над всички вавилонски мъдреци. Чрез ходатайството на Данаил и неговите приятели получили високи държавни длъжности.

Според друга легенда един път вавилонският цар заповядал на Данаил да се нахрани от неговата богата софра, само че пророкът не желаел да осквернява тялото си с езическа храна и помолил владетеля за десетдневен пост, в който да се храни единствено с плодове.

След поста Данаил се явил пред Навуходоносор се оказало, че той е по-здрав от всички, които се хранели с царските ястия.

Според националния бит в деня на оракул Данаил честват всички дами, които ще раждат или имат дребни деца. Те би трябвало да омесят питки, които да раздадат на съседите, с цел да е плодородна годината.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР