На 16 септември 2022 г. (петък) заедно със седмичния брой

...
На 16 септември 2022 г. (петък) заедно със седмичния брой
Коментари Харесай

Следващите шест години на Русе: 831 млн. за климат, ремонти, тех парк, рибарско селище

На 16 септември 2022 година (петък) дружно със седмичния брой на " Капитал " ще бъде публикувано и специфичното издание от поредицата " Капитал Градове ", отдадено на област Русе.На 29 септември 2022 година (четвъртък) ще се организира събитието. Може да се регистрирате за наличие или гледане онлайн на, където може да откриете програмата, тематиката и участниците в събитието. Община Русе е заложила в Плана за интегрирано градско развиване най-много поправки на улици и здания, само че има очаквания за по-добър въздух, нисковъглеродна стопанска система и развиване на туризма. Критиките са свързани с това до каква степен плановете ще имат влияние за града и дали е вярната посока. Винаги стои и подозрението дали в действителност описът ще се извърши. Общината ще разчита най-вече на еврофинансиране, което е над 60% от планувания бюджет
831 милиона лв.. Толкова счита да похарчи Русе в идващите шест години съгласно към този момент оповестения План за интегрирано градско развиване за 2021 - 2027 година (или ПИРО). Това е нов инструмент, който разреши на общините транспарантно да показват в какво считат да влагат в бъдеще и за какво. Мислете за него като за самобитно меню - лист с стремежи на общината и в тази ситуация и на нейните жители.
Реклама
С една дума, описът на Русе може да бъде разказан като разнороден. В него има от всичко по малко, а главните цели са общо девет. Половината от плануваните пари (411 млн. лева.) отиват за инфраструктура - реорганизация на улици, зелени паркове, трамвайно хранилище, нов превоз. Но има и " нови специалитети " като планувания теоретичен високотехнологичен парк Русе, създаване на Младежки център, кино и лятно кино в Дома на културата. Както множеството по-големи български градове, по този начин и Русе ще разчита най-вече на европейско финансиране (60.12%) от общия бюджет за осъществяването на плановете.
Пейзажът на идващите шест
" Със сигурност сферата, в която би трябвало да се влага най-вече, е градската инфраструктура, защото от десетилетия кварталите бяха занемарени. В проекта набелязахме общо 30 съответни ограничения, измежду които са повишение на енергийната успеваемост на сградния фонд, реорганизация на основни улици за влизане в града, закупуване на електрически транспортни средства или такива на различно гориво за потребностите на публичния превоз ", разяснява за " Капитал " кметът на Русе Пенчо Милков (БСП). Той показва и още образци като създаване на Младежки център, реорганизация на Доходното здание и ремонт на постройката на Художествената изложба, действие на мобилни центрове за разделно събиране на боклуци от семействата, залесявания в градските и извънградските елементи. Прави усещане и интензивността на русенци в изработването на ПИРО-то: общината е получила 1100 попълнени анкети от жители, представители на бизнеса и научните среди, както и над 80 планови фиша с съответни хрумвания.

От друга страна, рецензиите за ПИРО-то са свързани с неналичието на изчерпателен първокласен и количествен разбор - оценка за въздействието му. " Не излиза наяве по какъв начин тези планове ще допринесат за икономическото, общественото и екологичното благополучие на района, в това число върху дребните и междинните предприятия, неправителствените организации и жителите с съответни и ясно разказани измерители ", разяснява общинският консултант от ГЕРБ и някогашен зам.-кмет по комуналните услуги Наталия Кръстева за " Капитал ".

Според нея в община Русе има съществени проблеми с неналичието на фрагменти и обезлюдяването на района, провокациите към конкурентоспособността на инфраструктурно изолиран и граничен регион, а за тях липсват решения в ПИРО-то.
Реклама
Другото ѝ терзания са по какъв начин ще се обезпечи последователност при възможна нова промяна на ръководството на града следващата година и рискът да се повторят същите неточности както при националния проект за възобновяване. Всички тези опасения са естествени, поради че ПИРО-то преначертава посоката за развиване в идващите години и респективно за идващия мандат. Кметът на общината Пенчо Милков обаче споделя, че постоянно е показал последователност и тя " не трябва да пада жертва на политическото разцепление ". " В последна сметка това е гласът на русенци и неналичието на чуваемост не би разрешила градът и общината ни да се развиват ", разяснява той.

Въпросът, както постоянно, е дали плановете ще бъдат изпълнени, или проектът ще остане единствено лист с пожелания. Ето и какво плануват по другите браншове:
Климат: станции за въздуха, паркинг, разделно събиране
Първото направление, по което общината взема ограничения, е опазването на околната среда. Тук влизат буферният паркинг на Дунав мост. За него общината е планувала в ПИРО-то 6 млн. лева, до момента в който след последното решение на общинския съвет сумата доближи 18 млн. лева Други планове са станции за премерване на качеството на въздуха, саниране на здания. Разбира се, опазването на околната среда има връзка и с превоза - общината счита да усъвършенства транспортните схеми, както и да купи нови електрически транспортни средства. Амбициите на града стигат и до въвеждане на нискоемисионна зона. За задачата ще би трябвало да се обособят зони и да се реши по какъв начин би работила тя. В София да вземем за пример се планува да има две зони, а като за начало няма да се пускат най-замърсяващите коли в дните с превишение на нормите. Контролът става посредством камери, с които столицата към този момент разполага.

ПИРО-то на Русе включва още основаване на новаторски зони за битка с резултата на топлинния остров (нагрети пространства, където липсва зеленина), реорганизация на зелените площи в Парк на възрожденците, " Липник ", Западен парк, " Приста " и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР