На 16 октомври българските Военновъздушни сили отбелязват 105-та си годишнина.

...
На 16 октомври българските Военновъздушни сили отбелязват 105-та си годишнина.
Коментари Харесай

105 г. бойна авиация на България

На 16 октомври българските Военновъздушни сили означават 105-та си годишнина. Тази година се навършва и един век от основаването на изтребителната ни авиация. От 1912 година до момента българските Военновъздушни сили са мотив за горделивост и образец за смелост. Любопитни и малко известни обстоятелства за бойната ни авиация, за пионерите и запалянковците, които първи политат в небето над България, споделя Българска национална телевизия.

За рождена дата на Българската авиация се приема 16 октомври 1912 година, само че фактическото начало е много по-рано.

Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра "Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия "Г.С. Раковски ": България е остаряла авиационна страна, би трябвало да се знае, с доста приноси в международната история. 03:18 - Българската авиация стартира да се основава и на процедура се осъществя първият авиационен план на аероплан, на летателен уред, по-тежък от въздуха, през 1902 година от наш сътрудник, офицер, поручик Харалампи Джамджиев и той лети на 8 март 1902 година, т.е. преди братята Райт.

На 20.04.1906 година с декрет на цар Фердинанд е основано "Въздухоплавателното поделение ".

През 1906 година с декрет на цар Фердинанд е основано Въздухоплавателно поделение в София. 6 години по-късно България има 17 подготвени в чужбина водачи и 7 бойни самолета.

На 16.10.1912 година Радул Милков и Продан Таракчиев хвърлят бомби над жп гарата в Караагач

През 1912 година в Балканската война поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев облитат непревземаемата Одринска цитадела и хвърлят няколко бомби. И до през днешния ден се спори дали това е първата бомбардировка в международната история.

Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра "Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия "Г.С. Раковски " - Много се приказва, че италианците за първи път, но против тях са се били племена. - Над Триполи? - Да, против тях е нямало действителен съперник във въздуха, до момента в който ние сме имали въздушен съперник, т.е. действително това е първата въздушна война.

В Балканската война България е към този момент авиационна мощ.

Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра "Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия "Г.С. Раковски ": България е била 7-ма авиационна мощ в света и всички военни репортери и съветници на процедура са идвали на първото ни оперативно летище "Мустафа Паша ", да се учат по какъв начин се основава система и по какъв начин се основава бойна авиация.

През юни 1912 година лейт. Симеон Петров приземява за първи път аероплан с изключен мотор

Първият човек, приземил аероплан с изключен мотор, е лейтенант Симеон Петров. Пратен е във Франция да се учи, само че достижението му влиза в учебниците - да се учат от него.

На 13.08.1912 година лейт. Симеон Петров прави първия български полет в небето над България. По-късно Петров прави и първият полет в небето над София със аероплан.

На 12.11.1912 година Райна Касабова за първи път в света реализира полет във военни условия

Първата жена, осъществила полет във военни условия, е българка. Райна Касабова хвърля позиви над Одрин през 1912 година.

Веселина Атанасова, Музей на авиацията в Крумово: Тя е била самарянка по време на Балканската война, била е доста близо до бойците, до авиационното поделение и взема присъединяване в един от полетите, бойните полети със аероплан, разследващи, които са правени.

На 10.08.1915 година 19-годишният Асен Йорданов конструира първият български аероплан "Експрес ".

Първият български аероплан е конструиран от едвам 19-годишният Асен Йорданов през 1915-а.

Освен че е утвърден в целия свят и по негова книга се е обучавал персонално първият човек, стъпил на Луната - Нийл Армстронг, българският авиоконструктор и инженер Асен Йорданов има кръстен освен бул. на негово име в София, а и цялостен залив. И то не къде да е - а в Антарктика - "Йорданов залив ".

08.07.1917 година първата въздушна победа на новосформираната българска изтребителна авиация.

През 1917-а е основана изтребителната ни авиация на летище Левуново.

Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра "Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия "Г.С. Раковски ": Емблематична е първата победа - бият се двама против шестима британци и смъкват капитан О'Дуайър, командира на 17-а английска ескадрила, елитно формирование английско, и капитана го приземяват. Могли са да го убият, апропо, тъй като те засягат самолета му, Балан прострелва мотора, само че не го убива, лети паралелно и му дава опция да кацне, да се избави индивида. О'Дуайър хвърля един бял шал, дава сигнал. Тогава са били рицарски времената, тъй че нашите момчета са работили самоуверено и рицарски.

През Втората международна война, когато България е бомбардирана, нашите 120 самолета се бият против над 1500 американски.

Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра "Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия "Г.С. Раковски ": Реално във въздушните боеве, там, където са се сблъсквали изтребители с съперник, съотношението е варирало от 1 към 3 до 1 към 40 в интерес на съперника. И което е значимо да отбележим е, че даже при тая обречена битка, в която апропо българските политици са ни вкарали, обявявайки война на Съединените щати, българските водачи са я водили до дъно. Няма хора, които да са избягали, да са свърнали, дори има случаи на неподготвени водачи, които съзнателно са изхвърчали, с цел да вземат присъединяване и са загивали, без да действително да вземат участие, тъй като са били неопитни.

На 20.12.1943 година е първата българска "жива торпила " Димитър Списаревски.

На 17.04.1944 година кап. Неделчо Бончев - втората българска "жива торпила ", оцелява.

Капитаните Димитър Списаревски и Неделчо Бончев прибягват до последното средство в авиацията - врязват самолетите си в американски бомбардировачи. Списаревски умира на място, а Бончев оцелява.

1989-2004 година - закриване на авиобази в България

В годините на социализма до 1989-та година България разполага с сред 700 и 900 самолета. От 1998 до 2003 година, обаче, България закрива 9 авиобази.

Проф. полк. Димитър Недялков, нач. катедра "Военновъздушни сили и противоракетна защита " - Военна академия "Г.С. Раковски ": Закриването на бази, нарязването на самолети с остатъчен запас - това е вреда за страната. Това са решения, които бъдещите генерации сигурно ще порицаят, тъй като това са неверни решения. И те ще тежат на съвестта на съответни хора, които тогава са взимали тези решения.

Със 105-годишна бойна популярност в този момент бойната ни авиация чака своята рационализация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР