На 15 юни 90-годишен юбилей отпразнува една от най-обичаните български

...
На 15 юни 90-годишен юбилей отпразнува една от най-обичаните български
Коментари Харесай

Андре Мороа запомнил очите на Гинка Станчева в Кан

На 15 юни 90-годишен празник отпразнува една от най-обичаните български актриси от XX век - Гинка Станчева. В чест на юбилея тя бе удостоена с премията " Златно перо ", която от нейно име одобри единствената й щерка Ермелина Пейчева. Но малко на брой знаят, че Гинка не е изоставила киното и през днешния ден - тя изигра майката на Владимир Пенев в " Рая на Данте ", нов български игрален филм, който се появи по екраните в края на 2021 година

Изиграла десетки театрални функции на сцените на Благоевградския и Младежкия спектакъл, а по-късно и в частния Театър " Барбуков ", тя остава в паметта на няколко генерации български фенове най-много с функциите си на огромния и дребния екран. Незабравими остават партньорствата й с Апостол Карамитев в " Любимец 13 " и " Специалист по всичко ". Зрителите жадно търсят фотосите им по вестникарските будки, където се чува " Една Гинка и един Апостол, апелирам! ". 

Играе и в " Ребро Адамово " дружно със своята другарка и връстничка Емилия Радева, " Точка първа ", " Дом на две улици ", " Един снимачен ден ", както и в първия български тв сериал " Семейство Калинкови " и в " На всеки километър "... В по-ново време се снима в " Бай Ганьо " и " Бай Ганьо потегля по Европа " и българо-италианската копродукция " Асистентът ".

Но звездният момент на Гинка остава онази пролет на 1957 година, когато тя

 

стъпва на аления килим в Кан

 

с кино лентата на Захари Жандов " Земя ". Много постоянно в медиите се тиражира, в това число и от самата актриса в нейните изявленията, че екранизацията по Елин Пелин е първото българско присъединяване в Кан. Това не е вярно; може би е било първото с делегация от креативния екип. Защото година по-рано, през 1956 година, в главния конкурс на фестивала е включен " Точка първа " на Боян Дановски - първият пъстър български филм, освен това Гинка Станчева играе и в него... Той е в влиятелното съревнование дружно с филмите на Луи Мал и Жак-Ив Кусто (голямата награда), Ингмар Бергман, Акира Куросава, Алфред Хичкок, Виторио де Сика... Още година по-рано пък Апостол Карамитев, Петко Карлуковски, Николай Масалитинов и Константин Кисимов са с функции в българо-съветския исторически епос " Героите на Шипка ", за който руснакът Сергей Василиев печели в Кан наградата за постановка. Но да речем, че в годините на Студена война напълно не е имало от кое място младата актриса да знае тези неща. За нея поначало поканата на Лазурния бряг идва като гръм от ясно небе. По това време тя е в трупата на Благоевградския спектакъл и

 

новината я заварва в Якоруда,

 

където е на турне с " Ромео и Жулиета ". 

" Влезе Давчев, директорът на театъра, спомня си тя. - И казва: " Имам една хубава и една неприятна вест. С коя да стартира? " " Дайте хубавата вест, пък след това неприятната... " " Една наша колежка би трябвало да замине на фестивала в Кан. Лошата вест е, че тя не може да замине, ние сме на турне, играем " Ромео и Жулиета ". Разбира се, открита е друга Жулиета, и още на идната заран брачният партньор на Гинка, Пейчо Пейчев, я качва на мотора си " Ява " и я откарва в София, откъдето потегля нейният път към огромната сцена. 

Тъй като младата актриса няма публична рокля, брачната половинка на режисьора Захари Жандов, която работи в Археологическия музей, й предлага да облече национална носия. Тя й дава от своите старинни бижута, а костюм вземат от реквизита на отбор " Филип Кутев ". И в действителност, българската актриса е приветствана наедно с най-големите звезди на европейското и световното кино. " Нещо невиждано, нещо мечтано ", разнежва се и през днешния ден Гинка. 

В хотел " Мартинес " в прилежащата стая били настанени Федерико Фелини и Джулиета Мазина, и всяка заран се поздравявали с " бонжур " по коридора. Бриджит Бардо, Лиз Тейлър, Марина Влади, Григорий Чухрай са измежду звездите, които блестят на фестивала по същото време. Председател на журито в Кан тази година е огромният френски публицист Андре Мороа. Той приветства дълго след премиерата на " Земя ", а след това се доближава до българската актриса и й споделя: " Никога няма да не помни прелестните, големи очи на вашата Цвета! ".

Веднага след " Земя " започва нейната серия

 

екранни партньорства с незабравимия Апостол Карамитев,

 

които карат публиката из цяла България да ги мислят за романтична двойка. " Аз бях първа година в Благоевградския спектакъл, брачният партньор ми беше към този момент там. Когато отидох на пробни фотоси, бях си глътнала езика, тъй като обожавах Апостол Карамитев ", спомня си актрисата в изявление пред " Сега ". " След това се заредиха " Специалист по всичко ", " Любимец 13 ". Когато бях в Благоевградския спектакъл и обикаляхме този прелестен Пирински край, отидохме в Петрич, а аз отидох на баня. И касиерката ми споделя: " Ама вие с Апостол, нали?... " " Е, какво с Апостол- давам отговор аз. - Ние сме прелестни сътрудници, другари. " Хората несъмнено са си мислили за нас като за двойка, тъй като играехме любовни функции! "

Голямата обич на Гинка обаче е нейният сътрудник Пейчо Пейчев, любовта към който играе значима роля в пътя към сцената и екрана. Двамата се срещат във Велинград, до момента в който бъдещата актриса е още ученичка. Той към този момент е приключил гимназия и кандидатства във ВИТИЗ. Малко по-късно е призната и Гинка - в актьорския клас на проф. Стефан Сърчаджиев дружно с Татяна Лолова, Никола Анастасов, Григор Вачков, Хиндо Касимов, Ицко Финци. Двамата с Пейчо се женят, когато е още третокурсничка. Първата роля на екрана - в едночасовата тв новела “Празник ”, идва по същото време.

" Мечтата ми да стана артистка беше от детските години. Живеехме в " Надежда " и там дядо ми имаше прелестен двор, събирах всички деца от махалата и с чаршафи, с обувките на майка ми, с воалетките се обличахме, преобличахме и правехме нашия детски спектакъл ", спомня си още актрисата. " И с паричките, които получавахме - някакви стотинки от публиката, - с нашите другарчета, които идваха, отивахме в сладкарницата и се черпехме с боза. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР