На 15 януари 1493 г. Христофор Колумб написал в дневника

...
На 15 януари 1493 г. Христофор Колумб написал в дневника
Коментари Харесай

Ново място | Chilli Hills Farm & Open Space

На 15 януари 1493 година Христофор Колумб написал в дневника си: " Има колкото си искаш пикантен пипер и качеството му е доста по-добро от това на черния. Всичко ядат с него, тъй като го считат за доста потребен. " Не можело да има по-подходящ миг за това изобретение, направено в днешните земи на Хаити.

След няколко века разцъфтяваща търговия с екзотични артикули и изключително черен пипер, през XV век Европа се оказала гладна, безусловно, за подправки. Дефицитът им се появил поради голямото търсене на забогатялата буржоазия, която желала да живее като аристократите, поради затрудненото и рисково корабоплаване на корабите и поради високите мита.

Колумб отнесъл в кралския двор задоволително от лютите чушки, тъй че 60 години по-късно те към този момент били култивирани в Испания. И тъкмо тук се спънали огромните упования.

Заможните особи не ги възприели колкото поради лютивината, толкоз и поради достъпността им: внезапно от драгоценен подарък от " черна Индия " се трансформирали в нещо, което пораства в задния ти двор.
Реклама
И въпреки всичко лютият пипер си проправил необратимо път през храната на бедните - една щипка от него събуждала като искра и най-блудкавата яхния.

В името на тази искра преди 10 години Chilli Hills започнаха професионално развъждане на редки типове люти чушки и произвеждане на артикули с тях, а през 2017 година отвориха първия си фирмен магазин в София.

Днес Chilli Hills вършат последваща стъпка нагоре, като откриха новата си плантация в с. Лозен, която по-скоро е забавна кулинарна дестинация.

Като начало това е място навън, с чист въздух и красиви гледки към Стара планина, и първото скимване, несъмнено, е излет. Само че излет с няколко бонуса.
Реклама
Първо, музеят, в който се разхождате из туфите чушки, и научавате да вземем за пример, че лютият спрей в действителност е доста публикувано и желано оръжие за самозащита или че през 1982 година халапеньото станало първата чушка, летяла в космоса, или че през 2013 книгата " Гинес " оповестила Carolina Reaper за най-лютата чушка на света със своите 1 641 183 сковила. Или че в прочут смисъл лютите чушки са " суперхрана " - просто са доста потребни.

Второ, магазин. Всички артикули на Chilli Hills, които са над 40, са 100% натурални - без наличие на консерванти, оцветители или сгъстители. В магазина има люта сол, огромно многообразие от сосове, шоколади, и люта ракия, която е един съвършен дижестив. И за цялостна комплектност, има фудтрак, който " вади " главно бургери и пилешки крилца. Люти, естествено.

Тази апетитна среда ще е пространство за културни събития, за частни люти турове и дегустации, за креативен работилници и семинари, за частни празненства, и изключително значимо - за люти надяждания.

Защото през днешния ден е невероятно да си представим една черно-бяла кухня без цвета и провокацията на лютото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР