На 10 февруари Славия подписа договор с 25-годишния австралийски халф

...
На 10 февруари Славия подписа договор с 25-годишния австралийски халф
Коментари Харесай

Маркилос: Славия може да спечели Купата на България

На 10 февруари Славия подписа контракт с 25-годишния австралийски халф с гръцки корени Питър Макрилос. Само 3 дни по-късно полузащитникът записа 90 минути в дебюта си против ЦСКА. От оня дуел досега Питър вкара 4 турнирни гола и оказа помощ на белите да се отлепят от дъното. Той бе и в основата на елиминирането на Левски на четвъртфиналите за купата - откри резултата на " Овча купел ". За мача против сините, за живота и кариерата си досега той приказва пред " Тема Спорт ".

Питър, чувстваш ли се като воин за Славия - вкара и за елиминирането на Левски на четвъртфиналите?

- Чак воин - не. Но постоянно е хубаво да помагаш на тима да победи. Може да се каже, че към този момент се усещам като значим състезател за Славия. Това, което би трябвало да направя, е да продължа по същия метод. Срещу Левски показахме колектив. Отборът завоюва този мач, не аз или някой различен.

Кое бе в основата на триумфа?

- Характер и сърце - това са двете думи, които бих употребявал. Играхме в доста сложни условия, само че в нито един миг не се огънахме. Нещо повече - опитвахме да играем футбол, макар снега пробвахме да преобладаваме. И най-важното - останахме търпеливи. Защото имахме положителни шансове през първото полувреме, само че ги пропуснахме. Само аз не съумях да вкарам на два пъти. Важно бе да продължим да сътворяваме положения и да имаме вяра. Ето, че в края ни се получиха нещата. Играхме против тим, който има качествени футболисти. Прави ми усещане, че в България всички имат обичайно равнище - няма отбор, за който да кажеш - ето тези са слаби. Затова и всички срещи са сложни.

Имаше ли нещо особено, което Александър Тарханов или Венци Стефанов ви споделиха преди дуела?

- Треньорът в действителност има вяра в нас. Много е умел и ние играем за него. Той си прави ужасно работата. Знаехме, че мачът е значим за президента, както и че желае по-добри резултати. Искахме да го зарадваме.

Можете ли да извървите целия път до трофея?

- Вярвам, несъмнено. Защо не? Всичко е допустимо, на терена излизат 11 против 11. Не бяхме любимци и против Левски, само че споделях, че който желае повече успеха, ще я реализира. Така и се случи. Ако победиш в полуфиналите, по-късно в един дуел всичко е допустимо.

Сега ви следва нов мач с Левски, можете ли още веднъж да ги изненадате?

- Ще е друго, тъй като преди малко сме играли против тях и ще имат различен метод. Със сигурност ще видят какво им се е получило и какво не против нас. Но ние също към този момент сме наясно със мощните и слабите им страни. Чака ни доста значим мач. При това по-голям от този за купата Предстоящият дуел е наложителен за печелене за Славия.

Правиш страхотна пролет - имаш 5 гола в 6 мача за Славия. Какво да чакаме от теб до края на сезона?

- Ако Бог ме благослови отново, чакам същото, даже повече. Благодаря на Господ за тази опция, която се откри пред мен. Имам високи упования, тъй като, когато пристигнах в Славия, не бях физически добре и не се усещах във форма - въпреки всичко не бях играл от 3-4 месеца. Ще давам всичко от себе си в идните мачове. Навеждам глава, оставам преклонен и не преставам да се трудя. Още не съм посочил най-хубавото.

Кои са мощните страни в играта ти, кое ти дава преимущество на терена?

- Аз съм халф, вкарващ голове. Вече демонстрирах, че мога да отбелязвам, това оказва помощ на всеки тим. Мисля, че съм добър и доста убеден с топката в крайници Считам, че съм приключен футболист и мога да върша по малко от всичко.

Какво те докара в България?

- След престоя си във Финландия желаех да играя в по-добро състезание, с цел да разкрия гения си. Така да се каже, желаех да се покажа. Сторя ли го, ще мога да направя последваща добра стъпка в кариерата си. Дойдох да играя, да оказа помощ на клуба. Надявам се това да се случи и да ми се открие опция да сбъдна фантазията си - един ден да играя в действителност на най-високото равнище. Дано имам шанса, да го реализира. Иска ми се да доближи до Висшата лига на Англия. Фен съм на Арсенал и на драго сърце бих играл там. Но каквото ми е отредил Бог, това ще е.

Разкажи ни малко повече за кариерата си...

- Когато бях на 12, ме поканиха в Барселона и останах една година там. След това отидох непосредствено в Стоук Сити, където прекарах 6. Стигнах до втория тим. Така че юношеските ми години минаха в чужбина, постарах се да науча всичко за играта в Испания и Англия. Престоят ми там ме е формирал като състезател. Точно по тази причина обичам да арестувам топката и да нападам - това са привички, които съм придобил, тъй като са ме учили като дете. Истински късметлия съм да съм претърпял всичко това Сбъдната фантазия! И всичкото това време надалеч от фамилията освен ми оказа помощ да стана футболист, само че и човек - скъп опит. След Стоук съм играл в австралийските Рокдейл Сити и Сидни Олимпик, в Гърция за Паниониос, а във Финландия за Мариехамн.

На какво най-вече държат в школата на Барселона - Ла Масия?

- Учат те на държание и по какъв начин се става експерт. Да си преклонен, да приемаш с достолепие както успехите, по този начин и загубите. На първо място е държанието. Защото в света има доста надарени деца, само че в случай че те нямат вярното отношение към каквото и да било, те няма да реализират нещо. В този живот най-важно е да бъдеш добър - освен във футбола, само че и в живата. Ако си подобен човек, можеш да постигнеш всичко. Това е и съветът ми към младите - бъдете хора, а по-късно каквото и да било. Ако сте такива, то безспорно ще привлечете погледите към себе си.

Срещу кои футболисти си се изправял?

- В Англия съм се изправял против Сеск Фабрегас, Джак Уилшър - делил съм един терен с тях, което си е скъп опит.

Как ти се коства България?

- Много хубаво. Знаете, че имам гръцки корени. Мисля, че животът е подобен. Хората са топли и учтиви. В Славия ме накараха да се усещам добре пристигнал, мога единствено да им благодаря.

Би ли сравнил шампионата ни с гръцкото?

- В Гърция има доста огромни тимове, само че и тук шампионата не е неприятно. Мисля, че като равнище е доста покрай гръцкото. Знам, че Славия и Левски са огромни и обичайни клубове. Сега на върха са Лудогорец и ЦСКА - те се показват добре и в евротурнирите. Удоволствие е да играеш против такива тимове. Целта пред нас е да останем в елита. Мисля, че ще я реализираме Стига единствено да се борим всички дружно и да продължим да играем както в последно време.

Ако те изиска някой от по-големите клубове у нас, би ли приел?

- Вече споделих, че желая да направя и последваща стъпка в кариерата си. Но в този момент мисля единствено за това да оказа помощ на Славия. Не съм човек, който гледа надалеч в бъдещето. Защото в никакъв случай не знаеш какво ще ти сервира. Затова в този момент съм концентриран само върху изявите си за отбора.

С кой си непосредствен в тима?

- Разбирам се с всички. Но ще кажа, че съм непосредствен с играчите, с които носим еднообразно име - Петър Патев и Петър Вуцов. Те ми споделят " съименник ", знам, че по този начин е, когато има съвпадане на имената (смее се). С Михаил (б.а. - Александров) също се разбирам доста добре, той е доста умел. Но всички са положителни момчета, майтапим се. Поставили са ми и прякор - от време на време ми споделят " кенгуру ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР