Малък на години, но голям на талант, спортен дух и

...
Малък на години, но голям на талант, спортен дух и
Коментари Харесай

Малкият-голям Стефан, който ни направи горди българи!

Малък на години, само че огромен на гений, състезателен дух и воля! Един осмокласник на направи горди българи! Името му е Стефан Стефанов . Той стана европейски първенец при децата до 15 години в Лутраки, Гърция. В свободната категория до 85 кг момчето, водено от първия треньор на Тайбе Юсеин - Сава Семков , разруши с 10:0 и механически туш за 82 секунди молдовеца Еуген Дохатер на финала. Окичи се със златния орден и под звуците на българския хамн зарадва всички нас. ТОПСПОРТ Ви среща с неговата история...

Бащата на Стефан - Рачо Стефанов, е някогашен играч по битка. За негова наслада, в този спорт се влюбва и наследникът му. Още в първи клас влиза в залата и стартира да тренира крепко. Първоначално негов треньор е Сашко Змеев - през първите 4 години. Част от тима на Юнак Локомотив, Стефанов е следващият гений от русенската школа, през която са минали имена като Валентин Йорданов и Рахмат Сукра. Стефчо учи в спортното учебно заведение в града, а през последните 4 години се готви при Сава Семков, разкрил за спорта Тойбе Юсеин.

" Дали чаках този триумф на Еврпейското? Всеки боец би трябвало да потегля към борба с скиптър в мешката (смее се). Има доста фактори за постигнатото от Стефан в Гърция. Това момче има мощен дух за победа. Очаквах да се показа добре и да отбрани родния байрак. Най-труднво беше на полуфинала против азера Тагиев. Измъкнахме 1:1. Може би трябваше повече да нападна, само че всичко приключи добре за нас. Той доста се зарадва, че отива на край. Това беше дебютно Европейско за него. Казах му след мача с азера, че сме си свършили работата на 50%. На финала беше решителен и доста, в действителност доста ме зарадва. Зарадва всички българи. Какво ни остава, с изключение на да сме щастливи на триумфите в спорта? ", споделя пред ТОПСПОРТ треньорът Сава Семков.

Преди надпреварата в Лутраки, Стефан става първи на държавното състезание и на интернационален шампионат в Гълъбово. Но фантазията му е точно тази - да реализира нещо огромно на шампионата на Стария континент, което е връх в тази възрастова група. До края на годината може да взе участие и на Балканиада, това ще се разбере скоро.
 Снимка 666033
Източник:

" Да, мога да кажа, че е непретенциозно момче. Знаете, при подрастващите ролята на треньора е доста значима, тъй като създаване и техните характери. Един ден ще стане татко, може би треньор... Искам да го науча на неща, които и той да съобщи един ден, на тези след него. Не е обезпечено, че ще станеш отличен състезател, само че би трябвало да бъдеш добър човек. Може да си даже Олимпийски първенец, само че в случай че си кофти човек, каква е изгодата? Малко мотиви имаме за наслада в България и съм удовлетворен, че донесохме благополучие на хората. Това е хубаво за нашето самочувствие. Борбата е най-българският спорт, с обичаи у нас. Хубаво е да имаме триумфи още от ранна възраст, при децата, при юношите... Трябва да продължим да работим интензивно, с цел да може това да се случва ", прибавя Семков.

А дали Стефан го чака блестящата кариера на Тайбе Юсеин, също почнала при този треньор?

" Тя е неповторима! Едно време, още като дете, не й давах да стъпва на земята от тренировки. 10 години при мен я държах под пара. Голям гений е Тайбе. Всяка минута би трябвало да се работи, да не се отпускаш. Това го споделям и на Стефан. Тръгнал ли си да постигаш нещо значимо в спорта, това е пътят - здрава работа, дисциплинираност, труд и да не се главозамайваш. Факторите за триумфа са доста, не един или два. Понякога побеждаваш, различен път губиш. Но е значима линията, наклонността. При нас постоянно наклонността е надолу. Трябва да променим това и да вървим по права нагоре. И да не плюем, а да оказваме помощ. Малко били квотите ни за Олимпиадата... А Индия, дето е милиард и половина, какъв брой квоти има при свободняците? Една! Едно време имаше по 24 индивида в категория на Олимпиада, в този момент са по 16. Да, триумфите ни в битката бяха големи преди години, само че да не омаловажаваме и сегашните. Борбата е орис за българина, метод на живот. Дайте да си оказваме помощ, а да не си пречим ", приключва наставникът на Стефан Стеафанов.
 Снимка 666032
Източник:

Малкият-голям Стефчо пък помни какво му споделя бат` Сава на него: " Повтаря ми, че в никакъв случай не би трябвало да се предавам и да се отхвърлям! А да се боря до самия край и да имам вяра в силите си. Така ще бъде постоянно ".

С 4 победи на Европейското и точков актив 41:4, Стефанов е първенец! Направи първата огромна крачка по пътя към огромния връх. Отъпкан от Русе към задачата от великия Валентин Йорданов. Да Боже момчето да реализира най-малко част от триумфите му. Едно е несъмнено - началото е чудесно и обещаващо.

Благодарим ти, момче, че поради теб в Лутраки се вееше българският байрак! Високо, най-високо от всички...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР