На 1 септември с летния Симеоновден започва църковната Нова година.

...
На 1 септември с летния Симеоновден започва църковната Нова година.
Коментари Харесай

Църквата почита Нова година на 1 септември

На 1 септември с летния Симеоновден стартира църковната Нова година. С този празник се дава старт и на есенната оран, а светецът Симеон Стълпник се счита в националните вярвания за настойник на орачите.

В навечерието на празника съгласно българската традиция дамите носят семето за посев в храма, с цел да бъде благословено. В ранното утро на Симеоновден замесват обредни пити, части от които поставят в кърмата на впрегатния добитък.

Коли се курбан — петле или кокошка, който дружно с питата орачите носят на равнищата. Остатъците се закопават там в земята. Нищо не се дава назаем на този ден и нищо не се изнася от къщата, тъй като по този начин ще се изнесе плодородието. Жените не перат и не простират.

През 6 век по времето на император Юстиниян I във Византия е въведено календарното летоброене по индикти - интервали от 15 години, когато се е правила оценка на имуществото, облагано с налози.

Самата дума индикцио в Римската империя е била употребена за обозначаване на точната сума налози, дължими всяка година, като по този метод с новия индикт на императора започвала новата финансова година на империята.

През този ден Църквата напомня по какъв начин Иисус Христос прочел в синагогата пророчеството на Исайя за настъпването на удобната година.

На днешния ден се празнува паметта на преподобни Симеон Стълпник - създател на стълпничеството. Той се родил през 357 година в Мала Азия.

18-годишен постъпил в манастир. Там се отдал на пост и молитва, с цел да извиси духа над плътта. Подвизите му в служенето на Бога скоро се прочули и с цел да не се поддаде на прегрешението на славолюбието, Симеон построил кула и заживял на върха му.

Дълги години живял светецът в дребната си килийка и всички, които идвали да го видят, поучавал на закона Господен. Молел се за здравето на болните и те получавали излекуване, разкривал на хората чудото на благодарността.

По земите на българите денят на светия аскет - настойник на орачите - е ден за начало на есенната оран.

Рано сутринта се замесват обредните пити, парчета от които се дават и на добитъка. За курбан се коли петле и дружно с питата се носи на равнищата.

На този ден от вкъщи нищо не се изнася, с цел да не " излезе " плодородието. В деня на св. Симеон би трябвало зорко да се следи кой пръв ще влезе в дома ни - в случай че полазникът е богат, чака ни година на благоденствие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР