На 1 октомври всяка година православната църква почита празника Покров

...
На 1 октомври всяка година православната църква почита празника Покров
Коментари Харесай

Богородица с отчупения пръст помага на бездетни

На 1 октомври всяка година православната черква уважава празника Покров Богородичен. В България има няколко храма и манастира с това име. В множеството от тях се случват чудеса от друг темперамент. Само в свищовската обител обаче има икона на Божията Майка с отчупен пръст, а съгласно вярващите точно тя оказва помощ за забременяване, за махане на вълшебен заклинания и лечение на тежки очни заболявания.

 

Местните описват, че след гореща молба пред иконата варненско семейство се снабдява с тризнаци, които кръщава на това свято място. Десетки са дамите, които споделят същата радостна орис след молитва и религия в силата на иконата на Богородица с отчупения пръст.

 

Най-разпространената легенда споделя, че част от позлатеното кутре на иконата е откраднато от румънска знахарка шарлатанка. Тя мислела, че ще й оказва помощ да врачува. Но когато си тръгнала с лодка по Дунава, дървеното корито се разцепило и румънката се удавила. Според друга легенда красива туркиня от Анадола нямала деца и посетила манастира. Но когато видяла чудотворната икона, завидяла на хубостта на Богородица и решила да я загрози. Отчупила кутрето на дясната й ръка. След една година родила дете без пръсти на ръката. Върнала се разкаяна. Молила й се, плакала. Когато се прибрала при детето, пръстите му били израснали, само че без кутрето.

 

При следващото опожаряване на монашеската обител, някъде при започване на робството, чудотворната икона е избавена и скрита от монаси. Легенда споделя, че скривалището й е намерено от овчарче, което я върнало във възобновения манастир. По пътя овчарчето намерило и кърмаче, което взело със себе си и оставило в храма. Когато момченцето пораснало, останало да живее в святото място. Оттогава се счита, че Богородица оказва помощ на двойки, покосени от черна магия, които не могат да имат деца.

 

 

Предание от 16-17 век споделя за турчин от Одрин, чиято жена била бездетна и сляпа. Една нощ насън му се явила Богородица и му споделила да измие лицето на жена си с вода от манастира край Свищов. Турчинът дошъл с жена си край Дунава. Щом наплискала очите си, кадъната незабавно прогледнала. След година родила и първото си дете. Съпругът й решил да се отблагодари за стореното знамение и направил златен обков на короната и ръката на иконата на Богородица.

 

Друго остаряло удостоверение помни туркинята Йълдъз. Тя пристигнала в манастира с двете си внучета, които непрекъснато боледували. Децата преспали в храма под иконата на Божията Майка и от този момент заболяванията вечно ги напуснали.

 

Във връзка с манастира „ Покров Богородичен “ край Свищов се споделя и историята на богатия княз Кантакузин, грък по генезис, който бил изпратен от султана за шеф на васалното Влашко. След приключване на мандата му бил извикан в Цариград. Научил обаче, че негови врагове са подготвили убийството му, когато стигне в столицата. Потеглил за Цариград, само че първо спрял в Свищов. Вдигнал със свои пари опустошения остарял манастир до града. След това с Божията помощ съумял да се оправи с интригите в султанския двор и да се оправдае. Бил назначен още веднъж за княз във Влашко.

Инфо: Уикенд

Тагове: Богородица Покров Богородичен Божията майка Богородица с отчупения пръст Свищов манастир
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР