Мярката, свързана с по-евтини или безплатни карти за обществен транспорт,

...
Мярката, свързана с по-евтини или безплатни карти за обществен транспорт,
Коментари Харесай

Зам.-министър обясни евтиния транспорт за ученици и пенсионери

Мярката, обвързвана с по-евтини или безвъзмездни карти за публичен превоз, има за цел да стигне до всяко българско семейство. Това изясни в утринния блок на Българска национална телевизия Николай Найденов, длъжностен заместник-министър на превоза и известията.

Той добави, че през днешния ден в министерството ще има работна среща с представители на Националното съдружие на общините в България, с кметове и с представители на Столична община. Общините ще получат писмени инструкции за целевото потребление на финансовите средства.
-->
На вчерашното си съвещание Министерският съвет утвърди спомагателни средства в размер на 73 млн. лв. в поддръжка на услугата „ публичен превоз “ в цялата страна.

Мярката влиза в действие от 1 февруари и ще засегне главно учениците и възрастните хора. Всяка община обаче може да вземе решение да включи в мярката и други уязвими групи, акцентира зам.-министър Найденов. Той добави, че мярката няма да коства нито стотинка на данъкоплатците, нито на държавния бюджет. Парите са от конфискуваните свръхпечалби на сдружение „ Лукойл “.

Има опция за творчество от страна на общините по отношение на използването на ограниченията, счита Николай Найденов. По думите му тяхна ще бъде и отговорността за контрола на изразходването на средствата.

Според зам.-министъра на превоза не би трябвало да има проблем с траншовете към другите общини и отчитането на средствата. " Защото това не е казус, общините и в този момент получават разнообразни финансови траншове на тримесечие или по-рядко. Става въпрос за съответна целева помощ, не е нещо доста по-различно от досегашното субсидиране ", сподели Найденов.

Мярката изрично е оповестена от страна на страната и влиза в действие от 1 февруари. Има задоволително оперативно време да се провеждат общините, да погледнат къде ще сложат фокуса и да дадат приоритет по този начин, че тя да стигне до всеки учащ, до всеки пенсионер и до други групи в потребност, обясни заместник-министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР