* Мярката да се приложи при най-песимистичен сценарий и да

...
* Мярката да се приложи при най-песимистичен сценарий и да
Коментари Харесай

България иска забрана за износ на пшеница, ако се случи най-лошото

* Мярката да се приложи при най-песимистичен сюжет и да важи за страни отвън Европейски Съюз, предложи земеделският министър * Това е удар върху зърнопроизводителите, унищожават 20-годишен труд, споделят от НАЗ
Да се забрани за избран интервал износът на някои съществени първични материали от Европейски Съюз към трети страни като се изключи Украйна, в случай че имаме най-песимистичният сюжет на развиване на войната в Украйна. Целта е да се обезпечи продоволствената сигурност на целия Евросъюз. 

За това е настоял аграрният министър Иван Иванов на Съвета на министрите на земеделието на Европейски Съюз, който се организира в сряда. Иванов се базира на член 5 от глава „ Защитни ограничения “ на Регламент № 479 от 2015 на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на общите правила за експорт.



„ Ситуацията с експанзията в Украйна, в комбиниране с устойчивата наклонност за опазване на относително високи равнища на индустриалните разноски, слага съществени провокации пред българското земеделие и риболовство. За превъзмогването им ще са нужни незабавни, решителни и координирани дейности на равнище Европейски Съюз ”, казал  министър Иванов по време на срещата.

Той изясни, че Русия е главен снабдител на зърнени и маслодайни култури за Турция и Египет. По думите му, неспособност и/или безучастие от страна на Русия, само че и на Украйна, в обявяваните всеки месец държавни търгове от Египет, Алжир, Турция, Саудитска Арабия и други, безспорно ще докара до нараснало търсене и нараснал интерес към целевите пазари на Европейски Съюз.

„ Като отчитаме безспорната непредвидимост на събитията, при извънредно неподходящо развиване на пазарната обстановка, съществува възможност да предложим Европейски Съюз да задейства други механизми, планувани в Договора за действие на Европейски Съюз, като се има поради член 36. Европейската комисия и страните членки следва да положат оптимални старания за попречване на далавера със селскостопански артикули, храни, торове и препарати, която е присъща в изискванията на война “, съобщи министър Иванов пред своите сътрудници.

" Забрана на износа ще е удар върху зърнопроизводителите. Убиха 20-годишния ни труд ", разяснява ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. Той сподели пред " Стандарт ", че в последните дни има върнати покупко-продажби, а на пристанище Бургас от три дни стои транспортен съд,  който не е позволен да товари зърно. " Казват, че възбраната е от Агенция " Митници ", която е издала джука заповед. В Балчик има различен транспортен съд, който е цялостен със зърно и не му позволяват да напусне страната по същите аргументи. Това са кораби, които се готвят да изнесат зърно по покупко-продажби с Европейски Съюз. Има и контейнери със зърно, които са спрени за страни отвън Европейски Съюз. Всичко това е въз основата на джука заповед ", сподели Костадин Костадинов.

В сряда НАЗ излезе с декларация, че е срещу въвеждането на възбрана за износа на зърно от страната. " НАЗ заявява противоречие с блокирането на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното и незаконно възпрепятстване на износа на зърно от страната ", написа в декларацията. В нея се споделя още, че прекъсването на износа на зърно ще докара до блокиране на пазара и до несъстоятелност на бранша. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното произвеждане, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна отбрана и др.), ще е гибелен, заради неспособност за покриване на разходените инвестиции. Това ще рефлектира отрицателно и върху индустриалния капацитет на идващите реколти от пролетници и есенници, защото зърнопроизводителите няма да разполагат с запас за обновяване на селскостопанския цикъл. 

Според данни на Министерство на земеделието, количествата зърно в страната са задоволителни за обезпечаване на продоволствената сигурност на популацията през идващите две години. " Имаме към 3 милиона тона, след три месеца се чака и новата годишна продукция от пшеница, за която е належащо да се освободят складови вместимости. НАЗ смята, че страната има лостове и механизми, с които да се приготви за посрещането на възможна продоволствена рецесия, като в същото време съблюдава пазарните правила ", написа още в декларацията.

По думите на Костадинов, още по време на Консултативния съвет по зърно, който се организира в понеделник, е било намекнато от финансовия министър Асен Василев, че е допустимо да се ограничи износът.

В петък има нов Консултативен съвет при финансовия министър, на който компаниите от агросектора ще слагат своите въпроси и претенции. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР