Мярка на служебния кабинет за намаляване на корупцията в МВРЦелта

...
Мярка на служебния кабинет за намаляване на корупцията в МВРЦелта
Коментари Харесай

Полицаите с хибридни коли за 96 млн. лева

Мярка на служебния кабинет за понижаване на корупцията в Министерство на вътрешните работи
Целта съгласно Плана за възобновяване е ограничение на замърсяването

Сменят 9% от автопарка

Подмяна на 9% от колите на Министерство на вътрешните работи с хибридни електрически коли е една от ограниченията, които служебният кабинет е добавил в Плана за възобновяване и резистентност. За задачата са планувани 96,2 млн. лева От тях 80,2 млн. лева ще бъдат за сметка на Механизма за възобновяване и резистентност, а 16 млн. лева са национално съфинансиране. Планирано е подмяната на автопарка на Министерство на вътрешните работи да стане в интервала 2021-2023 година

В Плана особено е посочено, че би трябвало да бъдат заменени най-старите и нездравословни за околната среда коли на Министерство на вътрешните работи. Действително доста от полицейските коли са остарели. Но е забавно по какъв начин в Плана за възобновяване е показана нуждата от покупка на нови хибридни коли. В документа, който ще бъде предаден в Брюксел, е посочено че покупката на колите е част от план за противопоставяне на корупцията и подкрепяне на екологичния преход. А крайната цел е възстановяване на бизнес средата посредством основаване на предпоставки за повишение на публичната сигурност и противопоставяне на корупцията измежду чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

В Плана за възобновяване и резистентност е посочено, че за възстановяване на бизнес средата би трябвало да вървим към даване на електронни услуги от администрацията. За задачата служителите ще би трябвало служебно да се обменят данни, които са налични в другите регистри в страната. Намерението за въвеждане на електронно ръководство не е ново. По реализирането на тази цел администрацията работи от години. Но в Плана в този момент е посочено, че ще бъдат направени промени в Закона за гражданската регистрация и други закони, тъй че всички обстоятелства, свързани с раждане, брак и гибел да бъдат проверявани от администрацията единствено по длъжностен път посредством Националния електронен указател на актовете за гражданско положение. Предвижда се да бъде неразрешено на служителите да изискват от жителите данни или документи, свързани с раждане, брак и гибел. А това фактически ще облекчи хората.

Чужденци иноватори с право за престояване

Разписват правила за работа от у дома
Предоставят стартъп визи



В Кодекса на труда ще бъдат написани правила за работа от у дома.

Ще бъдат написани правила за работата от у дома, излиза наяве от новия вид на Плана за възобновяване. Дистанционната работа се ползва все по-често. А съществуващият Кодекс на труда не дава отговор на актуалните взаимоотношенията сред шеф и чиновник в условия на отдалечена работа, показват създателите на документа. Затова в Кодекса на труда и в условията за трудовата медицина ще бъдат написани правила за работа от у дома.

Една от ограниченията, заложени в Плана, цели привличането на задгранични бизнесмени. Предвижда се да бъде написана разпоредба за издаване на Стартъп виза на чужденци. И в този момент Законът за чужденците в България дава опция позволение за дълготрайно престояване да получат чужденци, които имат виза за дълготрайно престояване и получат от Министерството на стопанската система уверение за високотехнологичен или новаторски план, наименуван " Стартъп виза ". Тези чужденци би трябвало да са притежатели на най-малко 50% от капитала на българска компания. Но кой ще преценя дали концепцията на чужденеца е новаторска и дали тя може да бъде осъществена на пазара от написаното в Плана не излиза наяве.

Използват информацията за справяне с пандемия

Дават 200 млн. лв., с цел да получаваме данни от Космоса
Ще печели и бизнесът



200 млн. лева са планувани, с цел да получаваме данни от датчици в Космоса, въздушното пространство и земната повърхнина.

България ще получава данни от Космоса, които ще бъдат употребявани за възобновяване след стопански рецесии, пандемия и бедствия. Това излиза наяве от новия вид на Плана за възобновяване, който е квалифициран от служебното държавно управление. А за осъществяване на този план са планувани 200 млн. лева От тях 166,7 млн. лева са за сметка на Механизма за възобновяване и резистентност, а 33,3 млн. лева са национално съфинансиране, като е планувано планът да бъде изпълнен в интервала 2021-2025 година

В Плана е обяснено, че се планува “изграждане на Национален сложен център и мрежа за
мониторинг, надзор и ръководство за събиране, обработка и следващо даване на първичната информация, получена от датчици, ситуирани в Космоса, въздушното пространство и на земната повърхнина, включващ централизирани и децентрализирани по области на пълномощия и отговорности структури (административни структури, научно-изследователски екипи, бизнес структури, неправителствени организации и др.), които ще обработват първичната информация, ще правят следващ мониторинг, разбори и прогнози, ще са виновни за даването на обработената информация на заинтригуваните страни (граждани, бизнес и администрация), и ще разрешават вземането на своевременни и съответни управнически решения”.

“Центърът като хъб за аерокосмически данни ще даде опция за свързване с други районни центрове за данни, което ще подкрепи обезпечаването на отбрана живота и здравето на популацията, опазването на околната среда и възобновяване след стопански рецесии, пандемия и бедствия в България и прилежащи държави”, показват още създателите на документа.

Реализацията на плана ще подкрепи администрацията при практикуване на нейните функционалности, написа още в Плана за възобновяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР