Няма нищо по-освежаващо от това в топъл ден да отвориш

...
Няма нищо по-освежаващо от това в топъл ден да отвориш
Коментари Харесай

Защо капачките на някои пластмасови бутилки са закрепени към тях?

Няма нищо по-освежаващо от това в топъл ден да отвориш бутилка студено безалкохолно и да утолиш жаждата си. Напоследък обаче това наслаждение идва и с неприятно цапване през носа поради капачката, която остава прикрепена към бутилката, до момента в който пием.

Много консуматори в Европейски Съюз се оплакват от този малък, само че нищожен факт. Оказва се обаче, че ще би трябвало да свикнат с него, тъй като след юли 2024 година всички питиета в пластмасови бутилки до 3 л, които се продават в комерсиалната мрежа, ще бъдат с такива капачки.

Дизайнът им е простоват - вместо да се маха изцяло, капачката е прикрепена с тънка лента пластмаса към гърлото на бутилката. " Тази дребна смяна има капацитета да окаже огромно влияние, като по този начин потребителите ще рециклират цялата бутилка и нито една капачка няма да остане незасегната ", разяснява районният управител на Соса-Cola за Ирландия Агнес Филипи, представена от Euronews и Lifestyle.bg. Именно това е задачата на директивата на Европейски Съюз, оповестена още през 2018 година - да се понижи пластмасовия отпадък в Европа. Пластмасовите капачки са най-изхвърляният и попаднал в природата отпадък на континента.

Директивата за пластмасовите капачки е единствено част от ограниченията за оправянето с този проблем. Очаква се в идващите години да бъдат неразрешени найлоновите опаковки на свежи плодове и зеленчуци, тези на мини тоалетните такъми в хотелите, както и опаковките на храната в заведенията за бързо хранене.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР