Музеят на водата се намира на южното крайбрежие на Охридското

...
Музеят на водата се намира на южното крайбрежие на Охридското
Коментари Харесай

Как са живяли праисторическите хора?

Музеят на водата се намира на южното крайбрежие на Охридското езеро, Македония. Построен е на полуостров Градище в Залива на костите и има повърхност от към 8500 m². Той съставлява праисторическо населено място от Желязната и Бронзовата епоха и картинно онагледява метода на живот на праисторическите ни прародители.

Музеят на водите е открит през 2008 година от ръководителя на държавното управление на Република Македония Никола Груевски. Първият по рода си музей е открит на публична гала и концепцията на плана е да притегли доста гости от страната и чужбина.

Музеят пресъздава праисторическо населено място във водата, което се състои от няколко реставрирани къщи, ситуирани на 5 метра над водата, които са свързани с брега посредством мост. Според историците селището, което в миналото е съществувало тук, се е състояло от шейсет къщи и е датира от към 1200 година прочие н. е.

 Музей над водата, Охрид

Къщите са построени от тиня и преплетени клони и са издигнати върху дървени колчета. Така се образува огромна повърхност, изглеждаща като голяма тераса, на няколко метра над водата.

Във всяка къща е имало дупка на пода, която стигала до Охридското езеро и по този начин риболовците са могли да пускат кофи във водата и да чакат прясно уловената риба. Това бил главният способ за препитание на популацията.

В момента на къщите е притурен достоверен тип и те наподобяват по метода, по който са изглеждали преди време. В множеството от тях има провесени кожи от лисици, вълци и мечки. Ако сте се запасили с храна, можете да си извършите тук пикник.

 Музей над водата

Проведените подводни археологически изследвания в Охридското езеро са разкрили доста кости на животни, които не са жители на водното царство, рога на елен и няколко каменни сечива и керамични съдове. Поради тази причина островът е наименуван " Остров на костите ".

В резултат на тези открития се стига до концепцията за изграждане на музей-възстановка на тогавашното антично населено място. То е съществувало на това място сред 1200 и 700 година прочие Хр., което е през бронзовата ера и началото на желязната ера.

Посетителите на музея ще могат да се върнат обратно във времето и да схванат по какъв начин са живели хората толкоз години обратно в предишното. Във всяко помещение може да откриете скотски кожи, оръдия на труда, места за готвене, направени в достоверен тип.

 Праисторически жилища

Районът е подобаващ и за гмуркане, по тази причина се планува построяването на център за подводни спортове. Ще има стая, в която ще може да се съхранява водолазното съоръжение. Това ще спомогне за насърчаване на подводния туризъм и подводната археология.

Откритията са от извънредно значимо значение и за етно-генезиса, защото ще се разбере кои са най-старите племена, живели на Балканите и в частност на територията на днешна Република Македония. Смята се, че тъкмо в интервала 1200 година и 700 година прочие Хр. тези племена са се изнесли към земите в Мала Азия.

В непосредственост до Музея на водата се намира и реконструирано римско военно барикада, което също е отворено за гости.

На Охридското езеро е ситуиран и манастир Свети Наум, който е наоколо до Музея на водата и в случай че имате задоволително време можете да съчетаете визитата до музея с този културно исторически монумент.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР