Мутациите на коронавируса SARS-CoV-2, открити от началото на разпространението му

...
Мутациите на коронавируса SARS-CoV-2, открити от началото на разпространението му
Коментари Харесай

500 мутации на COVID-19 дебнат да ни убият

Мутациите на ковид SARS-CoV-2, открити от началото на разпространяването му по света, доближиха 500, оповестява ТАСС.

" До през днешния ден са известни 500 разнообразни разновидности на новия ковид, това е обикновено събитие, всички живи организми мутират и еволюират. Вирусите мутират изключително бързо, тъй като имат първичен генетически уред. Най-често разновидностите отслабват вируса, вършат го по-малко гибелен. Но може и да го трансфорат в по-силно заразен. Досега всички разновидности на ковид, които са разказани в научни разработки, въздействат нищожно на свойствата на вируса, който провокира COVID-19 ", сподели Алберт Ризванов, шеф на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на Казанския федерален университет и началник на научна група за създаване на тест-системи и ваксини против ковид.

Анна Попова, началник на Роспотребнадзор, заяви за разновидност на вируса, която циркулира в Сибир. От ведомството прецизираха, че става дума за разновидност, към този момент публикувана в Япония. Попова сподели, че промените във вируса не го вършат по-опасен.

Според Ризванов актуалните данни за разновидностите разрешават да се направи извод, че разработваните по света ваксини против COVID-19 могат да се борят с мутиращия вирус.

Ваксината против COVID-19 може да бъде допълнена, само че не и преправена, в случай че Ес-белтъкът на ковид стартира да мутира, съобщи в това време пред телевизия " Русия-24 " Федор Лисицин от съветския Национален проучвателен център " Гамалея ", където бе създадена съветската ваксина " Спутник V ".

" Мутациите на белтъците на ковид не засягат правилото на деяние на имунизацията. Ако настъпи разновидност на белтък, към имунизацията ще се добави съставен елемент с промени белтък ", сподели той.

Лисицин посочи, че в института " Гамалея " до момента не са попадали на разновидност на ковид с изменение в параметрите на Ес-белтъка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР