Мумифицираните останки на сановник на възраст над 4000 години могат

...
Мумифицираните останки на сановник на възраст над 4000 години могат
Коментари Харесай

Мумия преобръща представите на учените за древните майстори

Мумифицираните остатъци на жрец на възраст над 4000 години могат да пренапишат историята на античните египетски погребални традиции, сочи ново проучване.

Мумията била открита в гробницата на почитан служител в Старото царство на име Хуви, оповестява изданието The National. Находката била направена през 2019 година в Саккара, южно от Кайро. Йероглифите на стената на гробницата приказват, че погребението е било осъществено в интервала на Петата династия.

Керамиката и каните, употребявани за запазване на части от тялото, отстранени по време на мумификацията на умрелия, също датират от Старото царство.

По-рано откривателите смятаха, че висококачествените ленени превръзки и смоли, употребявани при мумифицирането на Хуви, са почнали да се ползват много по-късно.



" Досега смятахме, че мумифицирането в Старото царство е относително просто, с базова дехидратация – не всеки път сполучлива - без унищожаване на мозъка и единствено понякога унищожаване на вътрешни органи. Наистина, повече внимание се обръщаше на външния тип на умрелия, в сравнение с вътрешността му. Освен това потреблението на смоли е било доста по-рядко срещано в мумиите на Старото царство, известни и през днешния ден.

Тази мумия е цялостна със смоли и тъкани и основава напълно друго усещане. Прилича повече на мумии, основани 1000 години по-късно ", отбелязва проф. Салим Икрам от Американския университет в Кайро.
 59 мумии и скулптура на необикновен господ откриха в Египет единствено за месец 59 мумии и скулптура на необикновен господ откриха в Египет единствено за месец
В рамките на един месец броят на запечатаните ковчези, открити при археологически разкопки в Сакара, Египет, се е нараснал от 13 на 59...

Изследователите под управлението на проф. Икрам възнамеряват да проведат спомагателни проучвания на удивителната мумия от предишното. Учените ще учат опцията това да не е Хуви, или че гробницата е била употребена за друго заравяне много по-късно, каквито случаи не са необичайност.



Докато учените не проведат радиовъглероден разбор на останките, открити в гробницата, няма да бъдат до дъно уверени в сензационността на тази находка.

За спомагателни проучвания ще бъдат нужни сред шест и осем месеца. Техните резултати ще дадат по-точен отговор по отношение на възрастта на мумията.

Ако находката фактически датира от интервала на Старото царство, това ще разшири визията на учените за комерсиалните връзки на Петата династия. Смолата, употребена за предпазване на тялото, по-скоро е била импортирана от Ливан, което допуска обширна търговия на Египет със прилежащите империи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР