Муха жужи покрай главата ви и каца наблизо. Грабвате мухоловката

...
Муха жужи покрай главата ви и каца наблизо. Грабвате мухоловката
Коментари Харесай

Досадните мухи - защо често бягат, когато опитвате да ги ударите?

Муха жужи около главата ви и каца наоколо. Грабвате мухоловката или навивате вестник, приближавате се внимателно и удряте!
Но колкото и да сте бързи, мухата съвсем постоянно е по-бърза, много постоянно съумява да избегне удара ви и да остане невредима.
Мухите имат доста съоръжения, които им обезпечават по-голяма скорост, маневреност и разбиране, което ги прави доста, доста положителни в откриването и превъзмогването даже на най-бързите нападатели. Нови доказателства демонстрират, че модифицираните задни крила на мухите играят значима роля за изстрелването им в стремително политане за негативно време.
Домашните мухи принадлежат към разред Diptera, или същински мухи. Те имат модифицирани задни крила, които са се трансформирали в дребни, сходни на пръчки структури с копче в края. Техните трептения оказват помощ на насекомите да стабилизират телата си, до момента в който са в полет, като усещат въртенията на тялото и предават информация на крилата.  
Мухите от подгрупата Diptera Calyptratae, която включва домашни мухи, чиито халтери също вибрират, до момента в който вървят. Учени са изследвали мухите от тази група, с цел да ревизират дали халтерите въздействат на излитането им, насочвайки спомагателни сензорни данни, с цел да координират придвижванията в крилото и мускулите на краката. 
Използвайки високоскоростни камери, учени записали фрагменти със скорост до 3000 фрагмента в секунда. Те открили, че мухите Calyptratae се изстрелват към пет пъти по-бързо от другите мухи. Техните излитания лишават приблизително към 0,007 секунди (7 милисекунди) и единствено един удар на крилото.
 Човек взривил дома си, преследвайки муха Човек взривил дома си, преследвайки муха
Възрастен мъж е взривил част от къщата си във Франция, до момента в който се е опитвал да се отърве от досадна муха, съобщи BBC. Мъжът, който е н...
„ Нито една от мухите Calyptratae няма дълготрайност на политане по-голяма от 14 милисекунди [0,014 секунди] “, оповестяват откривателите. За съпоставяне, излитанията на мухи от други групи лишават към 0,039 секунди (39 милисекунди) и изискват към четири удара на крилата.
След това откривателите упоили мухите и премахнали халтерите, които имат всички мухи Diptera. Мухите Calyptratae, при които липсвали тези съоръжения, по-бавно се издигнали във въздуха, само че времето за политане не било наранено при мухите отвън тази група. Стабилността по време на политане също е повлияна при премахване на халтера, само че още веднъж единствено при мухите Calyptratae.
„ Насекомите Calyptratae, известни като ударни мухи, които се пробват да избягат при политане без техните халтери, постоянно стигат до злополука при кацане ", оповестяват учените.
Това значи, че е нужен халтер за бързи и постоянни излитания. Способността да избяга от хищниците е огромен плюс за животно, а мухите Calyptratae са извънредно сполучливи.
Халтерите разрешават на мухите от групата Calyptratae да прави по-бързи и по-стабилни спрямо доста други типове мухи.
 Кръстиха най-малката муха в света на Шварценегер Кръстиха най-малката муха в света на Шварценегер
Американски ентомолози откриха най-миниатюрната муха на Земята и я кръстиха в чест на някогашния професионален културист, политика и акть...
За едно мигване на окото
Халтерите не са единственото скрито оръжие в арсенала на мухата. Веднъж изхвърчала, мухата може да извършва маневри, за които би завидял всеки водач на изтребител. Плодовите мухи могат да трансформират курса за по-малко от 1/100 от секундата - към 50 пъти по-бързо, в сравнение с окото може да мигне. Тези мухи се завъртат до 90 градуса - някои са съвсем с главата надолу - с цел да усилят оптимално силата си и да избягат.
Мухите имат и извънредно зрение (фасетъчно, т.е. виждат под доста повече ъгли, в сравнение с да вземем за пример хората), което им оказва помощ да възнамеряват скоковете си надалеч от опасността. Около 200 милисекунди преди излитането плодовите мухи употребяват образно предизвестие за надвиснала заплаха, с цел да поправят стойката си и да поемат в  посоката, която ще ги изведе на безвредно място.
Един метод, който може да усъвършенства възможностите ви, е насочването на вашите удари към място, където мухата евентуално ще отиде, а не там, където сега стои.
Най-добре е да не се насочвате към изходната позиция на мухата. Предвидите къде ще скочи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР