МС прие дългоочаквания закон за колекторските фирми. Вярваме, че с

...
МС прие дългоочаквания закон за колекторските фирми. Вярваме, че с
Коментари Харесай

Нинова извънредно, приеха дългоочакван закон

" Министерски съвет одобри дълго чакания закон за колекторските компании. Вярваме, че с него решаваме дълго отлаган проблем и решаваме въпроса с многогодишния тормоз върху стотици консуматори ". Това разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

" Още през днешния ден той ще тръгне към Народно събрание. Вярвам, че ще бъде признат в Народно събрание тъй като е предваринтелно съветван с четирите партии от ръководещото болшинство, както и с голям брой потребителски организации. Имаше доста съществено публично разискване ", сподели още тя. 

Нинова изброи и някои съществени неща от закона. „ Фирмите, които ще извършват тази активност, към този момент ще подлежат на регистрация. Ще би трябвало да имат капитал от 500 000 лв.. Ще тряба да имат и застраховка професионална отговорност. В управлението им би трябвало да има неосъждани лица или такива, против които не се водят каузи. Те са длъжни, преди да пристъпят към каквито и да е дейности, да уведомят длъжника и да го поканят да извърши непринудено задължението си ”, уточни тя.

Длъжникът има право да оспори търсенето. " Задължени са да не звънят и да не упражняват напън върху хората от 8 до 19 часа и в почивни и празнични дни. Колекторите нямат право да желаят по-голяма сума от първичното обвързване - т.е. без такси и други суми, които са се начислявали ", уточни министърът на стопанската система.

Законът планува съществени наказания и санкции при несъблюдение на отговорностите. Глобата за физически лица е от 5 000 до 15 000 лева, а за юридически и еднолични търговци - от 10 000 до 50 000 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР