МРРБ установи наплив на желаещи да гласуват по настоящ адрес

...
МРРБ установи наплив на желаещи да гласуват по настоящ адрес
Коментари Харесай

Близо 70 хил. изборни туристи могат да решат вота в 343 села

МРРБ откри напор на искащи да гласоподават по сегашен адрес в голям брой села в страната. Той е ориентиран главно към дребните обитаеми места, където даже няколко гласа могат да се окажат решаващи за изхода от кметската конкуренция. Основният проблем с множеството регистрирани хора на един адрес е заложен в закона, който дава опция на родственици по права и съребрена линия да се записват адресно в едно и също жилище
В търговищкото село Ралица няма нито един претендент за кмет на идните локални избори на 29 октомври и там ще би трябвало след вота да има частични избори, само че за сметка на това в други 343 села в страната претендентите за кмет са се подсигурили като са си " внесли " гласоподаватели от други обитаеми места. За странния прилив на хора, които са се записали адресно в тези села заяви районният министър Андрей Цеков, към чието ведомство е Главната дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО). През седмицата Цеков разгласи данните за напора от искащи да се записват адресно в селата. " Съществуват данни за извънредно дейна миграция на жители с изборни права към дребни обитаеми места, която трансформира електоралния баланс и състав на обитаемото място и е съображение за подозрение дали не става въпрос за избирателен туризъм ", съобщи той, представен от Българска национална телевизия.

Докладът с данните е изпратен на премиера Николай Денков. А регионалните шефове ще би трябвало в тридневен период да създадат инспекция на новорегистрираните и, в случай че се открият нарушавания, техните регистрации да бъдат заличени и имената им извадени от изборните описи.
Проблемът е прочут още от пролетта
За казуса с прилива на искащи да се записват по сегашен адрес в дребните селища, които на локалния избор ще избират кметове на кметства, първи оповестиха от Института за проучване на обществената среда - още в средата на юли. Тогава от неправителствената организация изнесоха данни, че в месеците от януари до април 2023 година близо 69 000 души в страната са сменили адресната си регистрация по сегашен адрес. В съпоставяне със същия интервал на предходната година тази " миграция " се е нараснала повече от два пъти.
Реклама
През 2022 година тези регистрации са били 38 683. За гласуването на локалните избори се изисква шест месечен интервал на уседналост, с цел да може даден гласоподавател на гласоподава в несъмнено обитаемо място по сегашен адрес, в случай че няма непрекъснат, и срокът за това изтече през април. Всеки, който се е записал по сегашен адрес след този период в несъмнено обитаемо място, не може да гласоподава на локалния избор.

На 14 октомври пък изтече крайният период за гласоподавателите, които имат сегашен адрес в обещано обитаемо място, да подадат заявките си в общинските администрации, че желаят да гласоподават в съответното обитаемо място.

Тогава от Института за проучване на обществената среда дадоха образец с дребната крайдунавска община Ново село с 2218 поданици, където имаше огромен брой регистрации по сегашен адрес в интервала януари-април 2023 година - 306 души. За съпоставяне през същия интервал на предходната година адресно записаните по сегашен адрес са били единствено 10. От организацията дадоха образец с едно от селата в общината - Винарово, където са се записали част от " новодомците ". " Там популацията по непрекъснат адрес към април наброява 508 души, а " новодомците " са общо 146 или 28.4% от всички живеещи там. ", пресметнаха от института. На предходните избори кметът на селото е определен с 253 гласа и " вносните " гласоподаватели биха могли съществено да повлияят на изхода от кметската конкуренция. Това е и главното пояснение за практиката на изборния туризъм преди вота за локална власт. Още повече, че гласоподавателите в селата са малко и от време на време даже единствено няколко гласа могат да наклонят везните в интерес на някой от претендентите за кмет.

. За този избор прави усещане, че по-голямата част от записаните " изборни екскурзианти " са в села с под 350 гласоподаватели. Досега тези обитаеми места се управляваха от кметски наместници, само че на тези избори към този момент ще се избира кмет на кметство, тъй като Изборният кодекс беше изменен от 45-ото Народно заседание през 2021 година и нужният до тогава предел за избор на кмет от 350 поданици беше свален на 100.
Реклама Рекордьорите по пришълци
В публикувания от районното министерство лист челното място заема с. Сигмен, община Карнобат. Там гласоподавателите са общо 245, а новорегистрираните по сегашен адрес са 147 души. Второ в класацията с максимален брой пришълци е димитровградското село Бодрово. Там гласоподавателите са 281, а новорегистрираните по сегашен адрес са 112 души. Внушителен брой новодомци има и във врачанското село Чирен, където новорегистрираните по сегашен адрес са 319, а общо гласоподавателите там са 1055 души.

От регионалната администрация в Бургас споделиха за " Капитал ", че инспекциите за адресните регистрации, осъществявани взаимно с представители на кметствата, каквото е условието на Изборния кодекс, са почнали още през месец май със основаването на междуведомствени комисии от представители на двете администрации. " Те обследваха всички новорегистрирани хора в обитаемоте места от региона в границите на една година преди локалните избори ", споделиха от бургаската регионална администрация. По-нататък процедурата съгласно кодекса планува след приключването на инспекциите да се вземе решение дали има законово съображение обещано лице да бъде дерегистрирано и в случай че има такива констатации, кметът на съответното обитаемо място би трябвало да извърши това решение. След това информацията отива в ГРАО, които би трябвало да отстранен лицето от изборните описи.
Какво е посочила инспекцията в с. Сигмен
Проверката в карнобатското с. Сигмен е завършила дефинитивно на 9 октомври. " Имаме подадени за дерегистрация 26 души. За всички останали е открита родствена или друга връзка, която дава учредения на тези лица да бъда регистрирани там ", сподели регионалният шеф на Бургас Пламен Янев. Той посочи, че към 20 от регистрациите по сегашен адрес са станали през предходната година. Янев описа също, че към 80% от адресно записаните са в близки роднински връзки - примерно татко, наследник и фамилията му и едвам 5% са на служащи, които живеят на съответния адрес.

" За 26-те души, за които има решение за дерегистрация, не е открита никаква връзка със селото. Хората там не са ги виждали и никой не ги познава ", посочи Янев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР