МРРБ публикува за обществено обсъждане промени в Закона за управление

...
МРРБ публикува за обществено обсъждане промени в Закона за управление
Коментари Харесай

Улесняват достъпа до парите за саниране. Ето как

МРРБ разгласява за публично разискване промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), с които ще се улесни достъпа до средства за енергийно възобновяване в многофамилни жилищни здания.

Промените са в осъществяване на промяна „ Улесняване и повишение успеваемостта на вложения “, залегнала в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България (НПВУ/Плана) имаща отношение и към осъществяването на план „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване “. 

За да се улеснят вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност ще следва да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването по групови заеми пред разнообразни финансови институции. Разпореждането с този запас ще може да се прави от ръководителя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, признато от общото заседание.

Променя се и методът на осъществяване на общо заседание на притежателите. В категорично изброени в закона случай се планува опция общото заседание да се организира посредством онлайн връзка, освен присъствено. Така се усилват опциите за присъединяване на повече притежатели, ползватели и жители и се основават условия за по-добра връзка в етажната благосъстоятелност. В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласоподаване на решение на общото заседание. То ще може да се извърши до 7 дни след осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф. Отпада нормативно избраната опция за отсрочване на общото заседание за идващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според изменението общото заседание ще се отсрочва с един час и ще се счита за законно, колкото и идеалните елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност са показани. 

С измененията  се вменява обвързване всеки притежател или ползвател в период до петнадесет дни от придобиване правото на благосъстоятелност или прилагане на независим обект в постройката в режим на етажна благосъстоятелност, както и при отдаване на независимия обект чартърен или встъпване в друго правно отношение, допускащо престояване на лица разнообразни от притежателя в независимия обект, да подаде декларация за вписване  в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни. При несъблюдение на това му обвързване, съответният се санкционира с санкция от 50 до 250 лева, когато е физическо лице, или с имуществена глоба от 100 до 500 лева, когато е юридическо лице.

Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип. Данните в нея ще се оповестяват на управителния съвет (управителя) посредством декларация по пример. 

В законопроекта се предлага възнаграждение на заплащане без значение дали шеф е притежател на независим обект в постройката или ръководството е предоставено на търговец, извършващ по занимание ръководство на етажна благосъстоятелност. Въвежда се и задължението на етажната благосъстоятелност да избере надзорен съвет или инспектор, като за тях също е планувано възнаграждение на заплащане. Общото заседание има опция да гласоподава тези хонорари да не се заплащат с изключение на в случаите, когато ръководството е предоставено с контракт на търговец.  Запазва се правилото децата, ненавършили 6-годишна възраст, да бъдат освободени от разноски за ръководство и поддръжка. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и обшодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца. 

Със законопроекта се регламентира професионалното ръководство на етажната благосъстоятелност в многофамилните жилищни здания. По този метод ще се усъвършенства контролът върху фирмите, извършващи тази активност и ще се подсигурява по-голяма отговорност по отношение на потребителите. Въвежда се условието лицата, които ръководят и поддържат етажната благосъстоятелност, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон. Всички те ще бъдат вписани в специфичен указател към Министерство на регионалното развитие и ще получат удостоверяващ документ. Регистрацията ще важи за период от 5 години и вписаните търговци ще би трябвало да обновяват информацията в него всякога, когато настъпят нови условия, които засягат условията към тях. Ако търговец, който прави ръководство на етажна благосъстоятелност, е без нужната регистрация или продължава да реализира такава активност след изтриване от по този начин поддържания в Министерство на регионалното развитие указател, предстои на имуществена глоба в размер от 500 лева до 1000 лева, а при наново нарушаване тя ще е  в размер от 1500 лева до 2000 лева

За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват активността на територията на страната, професионалните домоуправители ще би трябвало да имат приключено висше обучение, професионален опит от най-малко 3 години. Те би трябвало да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент и да не са лишени от право да заемат материалноотговорна служба. Ще са задължени да наемат по трудово и/или гражданско правно отношение най-малко двама чиновници, един от които с юридическо или икономическо обучение и един със приключено техническо обучение. Ще се изисква и съществуването на подписана застраховка „ Професионална отговорност “, която ще покрива вреди, породени при и във връзка практикуване на активността. Целта на измененията е правата на потребителите на услугата да бъдат оптимално предпазени и да се подсигурява високото ѝ качество. 

Законопроектът е оповестен в Портала за публични съвещания - и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие -.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР