Мрежата, зад която стоят хора като Иво Прокопиев, не вдига

...
Мрежата, зад която стоят хора като Иво Прокопиев, не вдига
Коментари Харесай

Кристиян Шкварек: Протести срещу Пеевски на жълтите павета няма

Мрежата, зад която стоят хора като Иво Прокопиев, не подвига митинги за щяло и нещяло

Кристиян Шкварек

 

Изборът на Делян Пеевски за член на конституционната комисия се случва ТОЧНО 10 години без една седмица от избора му за началник на ДАНС, който даде начало на дългите, исторически митинги оформили градския умнокрасивитет. (дори този термин се роди тогава).

 

Редица кариери стартираха от тези митинги. Някои общественици, като Елисавета Белобрадова (Летящата Козила), дължат безусловно всичко - цялата си популярност, на гърба на която в последвалите години създаваха бизнеси и осъществяваха дела, на митингите против Пеевски и присъединяване си в тях.

 

Днес, тъкмо 10 години след оня незабравим избор в Народното събрание човек би предположил, че историята ще се повтори. Нали по този начин сякаш става - историята обичала да се повтаря? Ето, тъкмо 10 години по-късно Пеевски е отново в центъра на политическия живот, отново го избират за нещо в Народно събрание, и то не защо да е, ами за конституционната комисия, отново е лято, отново не е имало митинги от дълго време...

 

Човек би си споделил, че звездите се подреждат за повтаряне. Че будните, дейни, самостоятелни, образовани, умни и красиви жители на София ще изпълнят жълтите павета, както направиха преди 10 години. Или, айде, да кажем, че началник на ДАНС е много по-голяма работа от член на някаква комисия, не е същото. Тогава, съразмерно, жълтите павета няма да бъдат чак напълнени, но най-малко едно 10% ще се появят. Поне ядрото на протестарията ще излезе. Няма по какъв начин - прекомерно доста фактори са налице, нали?

 

Е, не сте познали. Нито един протестър няма да излезе. Нито един. Не 100, не 50, не 10. Един няма.

 

Това е необичайно, нали? Доста необичайно. „ Дори един да не излезе? “ Как по този начин? Избират още веднъж Пеевски, лято е, мафията е оправдана, по какъв начин по този начин даже един протестър няма да има на жълтите павета?

 

Ами, няма. Защото бъркате, ние всички бъркаме, в изначалната си визия за това, което назоваваме „ демократична общественост “.

 

Не, това не е органична общественост. Тя не създава митинги органично. Това е следена - въпреки и не стопански като в смесените региони, а умствено, културно, медийно и интелектуално общественост.

 

Пряко следена от една стегната мрежа от „ верни “ медии (Капитал, Дневник, КлубЗ, Медиапул...), „ верни “ публицисти, „ верни “ анализатори/инфлуенсъри и, несъмнено, „ верни “ политици. Тази дребна, само че стегната мрежа, зад която стоят хора като Иво Прокопиев, не подвига митинги за щяло и нещяло, камо ли за някакви „ правила “, а единствено тогава, когато това е в полза на настоящия им политически план.

 

Ако тази стегната мрежа не каже „ митинги! “, такива няма да има. Ама не 100, не 50, и 10 индивида няма да излязат независимо, в случай че мрежата не каже.

 

Утре Пеевски може напряко да бъде определен отново за началник на ДАНС - в случай че „ мрежата на положителните сили “ не каже да се излиза на митинг, жълтите павета ще си останат празни.

 

И противоположното - в случай че мрежата каже, то и за най-голямата нелепост, и за най-смешното нещо паветата са цялостни до 5 часа. Както ги изпълниха предишното лято, до момента в който ни управляваше техен кабинет, да стачкуват против... опозицията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР