Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2

...
Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2
Коментари Харесай

Мръсният въздух ни скъсява живота с 2 години

Мръсният въздух редуцира живота на хората приблизително с съвсем 2 години, сочат последните данни на Световната здравна организация /СЗО/, изнесени по време на последната конференция в Женева. Заради казуса близо 7 млн. души по света губят живота си от разнообразни болести.

Най-вредно е въздействието върху здравето на хората на фините прахови частици. То редуцира междинната дълготрайност на живота с цели 4 години в съпоставяне тази, която бихме имали, в случай че въздухът отговаряше на рекомендациите на СЗО. Именно нарасналите излъчвания на твърди частици е и най-големият проблем за пловдивчани. Градът от години попада в черните описи на местата с максимален брой годишни превишавания на нормите.

Според отчета за качеството на въздуха по индикаторите ФПЧ10 и ФПЧ 2,5, оповестен в уеб страницата на РИОСВ-Пловдив през 2017 година, са отчетни 85 дни с превишения от станция " Каменица " и 119 от тази в ЖР " Тракия ". През последния отоплителен сезон пък в 54% от дните е имало проблеми.

Същата е обстановката и в първите студени дни тази есен. На 9, 10, 11 и 13 ноември е записаното превишение на средноденонощната пределна норма за ФПЧ 10 от 1,6 пъти до 1,93 пъти над нормата.

На 14 ноември т.г. Пловдив се оказа в челните позиции по най-мръсен въздух за дишане у нас, сочат данните, оповестени на уеб страницата Sinoptik.bg. Към 13,10 часа, съгласно информацията за 15 следени обитаеми места в страната, градът ни бе на трета позиция по замърсеност. Според скалата за отчитане въздухът под тепетата е вреден за дишане за хората от сензитивните групи, които могат да имат здравни проблеми.

По-чист въздух от Пловдив дишат хората в други 12 огромни града. Сред тях са София, Варна, Бургас, Смолян. Най-малка запрашеност има във Варна, а най-мръсният въздух е в Благоевград.

Пловдив е в топ 10 на градовете с най-замърсен въздух в Европа, сочат данни от класацията Pollution Index 2018 Mid - Year.

Според общото мнение на специалистите най-голямата причина за замърсяването с фини прахови частици е отоплението на твърдо гориво. Проблемът е от дълго време прочут, само че локалната власт едвам в последните години пробва да предприеме първи стъпки за решаването му.

Очаква се през днешния ден в Общината да бъде показана положителната вест, че Пловдив е измежду градовете, получили утвърждение да бъде бенефициент по Оперативна програма " Околна среда ". Това дава право на администрацията да се включи с планове за замяна на отоплителни уреди, присъединение към мрежата на топлофикация или газифициране, като те ще бъдат финансирани напълно със средства по оперативната стратегия.

Сега чакаме и действителните дейности на администрацията, чиято задача е да бъде медиатор сред жителите и бизнеса, като убеди хората в нуждата от подмяната на източниците за отопление в по-екологични.

От работата на администрацията през последните години обаче знаем, че от оповестението на положителните хрумвания до реализацията им в Пловдив нормално минават най-малко 5 години. Затова ние от " Марица " и нашите сътрудници продължаваме да приказваме по тематиката в следващата полемика за чистотата на въздуха. Тя ще се състои от 10 часа в конферентната зала на Дом на културата " Борис Христов ", етаж 2. В нея ще взе участие някогашният длъжностен министър на Министерство на околната среда и водите Юлиян Попов, доцент доктор Стефан Шилев, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, доктор Веселка Христамян, представители на ЕVN Топлофикация, " Атаро Клима ", " Тракия икономическа зона ", и " Оберон Концептбау ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР