Мозъкът е най-сложният и недостатъчно изучен орган на човешкото същество.

...
Мозъкът е най-сложният и недостатъчно изучен орган на човешкото същество.
Коментари Харесай

Откриха необясними сигнали в бялото вещество на мозъка

Мозъкът е най-сложният и незадоволително изучен орган на човешкото създание. Като предписание, когато го учат, учените се концентрират върху сивото вещество. Половината от мозъка обаче е бяло вещество. Интересът към сивото вещество е изцяло понятен, защото то се състои от клетъчни тела – неврони, т.е. тела на нервни кафези. Именно тези кафези правят интервенциите, които ни разрешават да мислим, да приказваме, да обработваме информацията от околната среда, да учим и така нататък Бялото вещество, въпреки това, се състои от снопове нервни нишки, които свързват разнообразни области на сивото вещество. С други думи, бялото мозъчно вещество в действителност извършва вторична функционалност. В ново изследване обаче учените са разкрили в него мистериозни сигнали, сходни на тези, които се срещат в сивото вещество.

Каква друга функционалност извършва бялото вещество

В скорошно изследване откриватели от университета Вандербилт употребяват ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), с цел да следят измененията в бялото вещество, до момента в който доброволците извършват разнообразни задания. Задачите са били относително елементарни, да вземем за пример доброволците са били помолени просто да раздвижат пръстите си.

Припомняме, че fMRI употребява ядрено-магнитен резонанс, с цел да построи изображение на мозъка, и прибавя към него по този начин наречения BOLD сигнал. Това разрешава да се добие визия освен за структурата на мозъка, само че и за интензивността на обособените му зони, в които се покачва кръвоснабдяването и наситеността с О2.

Трябва да се каже, че по-рано учените не са обръщали внимание на сигналите от бялото вещество, защото те са по-слаби и мъчно се откриват благодарение на fMRI (Functional magnetic resonance imaging) или с каквато и да било друга инсталация. Но в едно неотдавнашно проучване създателите на тази научна работа са помолили участниците в опита да продължат да правят едни и същи дейности дълго време. Това разрешило на откривателите да открият модели и закономерности, които могат да бъдат измерени.

В резултат на това учените откриват BOLD сигнали в бялото вещество. Това значи, че устройството е посочило насищането с О2 на обособени области от бялото вещество. Както означават самите откриватели, това са били ясни сигнали, т.е. знак за мозъчна интензивност, а не просто фонов звук.

Откритите сигнали демонстрират, че мозъчната интензивност, в това число и в бялото вещество, се усилва по време на осъществяването на дилемите. Въпреки това откривателите към момента не знаят и не могат да кажат какво тъкмо се случва в бялото вещество. Единственото, което се знае сигурно, е, че бялото вещество генерира мощен сигнал. Авторите на публикацията оповестяват за това в списание PNAS.

В сивото вещество BOLD-сигналите значат нараснал приток на кръв и засищане на мозъка с О2, от което дейните зони се нуждаят. Учените допускат, че същото нещо се случва и с клетките на бялото вещество. Това може да се дължи на обстоятелството, че мозъкът употребява повече О2 по време на работа.

Каква функционалност извършва бялото вещество

Учените оповестяват, че в бялото вещество освен пораждат сигнали, само че те също по този начин се трансформират в другите пътища на бялото вещество. Това е неповторимо изобретение. Сега остава да разберем какви са тези сигнали и каква задача извършват. Понастоящем даже биологичните аргументи за интензивността на бялото вещество са незнайни.

Както беше казано нагоре, бялото вещество обезпечава връзката на разнообразни области от сивото вещество. Впрочем, точно с помощта на бялото вещество мозъкът има извивки. Учените се надяват, че проучването на сигналите от бялото вещество ще даде опция да се схванат и изучат процесите, които протичат при нарушение на връзката и пораждане на нарушавания като епилепсия, болест на Алцхаймер или множествена склероза.

Като цяло обаче резултатите от изследването демонстрират, че пренебрегването на интензивността на бялото вещество през последните няколко десетилетия е било неточност. То може да извършва доста по-важна функционалност от предстоящото. Ето за какво създателите на тази научна работата се надяват, че в бъдеще грешката ще бъде поправена, а това ще разреши на медицината да напредне в лекуването на огромен брой мозъчни болести.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР