Мозъкът е най-комплексният ни орган, което му позволява през повечето

...
Мозъкът е най-комплексният ни орган, което му позволява през повечето
Коментари Харесай

Колко процента от мозъка си ползваме всъщност?


Мозъкът е най-комплексният ни орган, което му разрешава през множеството време да не работи на цялостни обороти , както се постанова да вземем за пример на сърцето. Капацитетът на мозъка ни в действителност е толкоз огромен, че за поддържането на ежедневните функционалности на тялото той употребява доста дребна част от действителните си благоприятни условия. Просто тъй като в множеството случаи не му се постанова да употребява повече.

Средното тегло на мозъка ни е към 2 кг – тегло в което са поместени към 100 милиарда неврони и още няколко пъти по толкоз други видове кафези. Това са научно потвърдени обстоятелства. Необятността на мозъчните функционалности обаче е мотив с изключение на научните обстоятелства в описването на активността му да се намесват и редица непотвърдени схващания, част от които са откровени легенди .

Един от тези легенди

е и изказванието, че използваме приблизително едвам 10% от капацитета на мозъка си.

Според публични допитвания повече от половинат хора имат вяра в истинността на това изказване. Тя обаче се слага съществено под въпрос от някои водещи невролози, в това число от екипа на авторитетния вестник Scientific American. В него неотдавна беше оповестено изследване, доказващо, че през по-голяма част от времето в интензивно положение се

поддържат над 50% от мозъчните функционалности .

За задачата на изследването си учените са употребили резултатите от образни проучвания, да вземем за пример ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) , провеждани при разнообразни хора. Ядрено-магнитният резонанс разрешава да се мери мозъчната интензивност във всеки един миг. Данните от голям брой прегледани резултати от ЯМР демонстрират, че даже при осъществяване на обикновени ежедневни действия мозъкът ни поддържа множеството си структури дейни

в това число когато

няма моментна потребност от използването им. Подобна е обстановката и по време на сън.

Свързани публикации.. Може ли да се види интелектът ни при мозъчно проучване? 0 Да си интелигентен е нездравословно за здравето?! 1 Креативните се познават и при скенер на мозъка 0

Процентното съответствие на дейните мозъчни структури във всеки един миг варира при другите хора, само че несъмнено е едно. Оказва се, че действително използваме доста повече от хипотетичните 10% от потенциала на мозъка си и това изказване сигурно може да се причисли към развенчаните легенди. Още се спори от кое място произлиза този мит. Една от теориите гласи, че причина за появяването му е откритието, че нервоните в мозъка съставляват към 10% от общото количество кафези в него.

Все отново, за момента се резервира истинността на друго забавно изказване. То гласи, че при някои хора мозъкът съумява във всеки един миг да употребява доста по-голяма част от потенциала си, в сравнение с при други хора. Причините за този феномен следва да бъдат разкривани, тъй като те към този момент са обект на редица изследвания.

Утеха за всеки, който има подозрение, че мозъкът му не работи на цялостни обороти, носи и потвърденият факт, че с подобаващи грижи и извършения, мозъчната интензивност може да се ускори трайно. Така, макар неумолимия ход на времето всеки може да поддържа вечнозелено сиво вещество.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР