Моята първа любов е семейство ми, а след това идват

...
Моята първа любов е семейство ми, а след това идват
Коментари Харесай

Германският посланик у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн: Истината за миналото ни прави по-силни и по-свободни

" Моята първа обич е семейство ми, а по-късно идват радиото и дипломатическата активност. Любовта към радиото - това е това чувство, което като микрочип в мен, който се включва при всяка вълнуваща история. Сигурен съм, че Ви е познато това чувство, моментът, в който ти си прикрепен към радиото и то не те пуска ... ", сподели пред БНР немският дипломат у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн. Той е специфичен посетител и съводещ на предаването " Хоризонт до обед ", издание отдадено на радиото, ден откакто отбелязахме Световния ден.

Преди да стане посланик Н.Пр. Кристоф Айххорн е бил радиожурналист , модератор и кореспондент Радио ARD, а в паметната 1989 година е на дипломатически пост в Москва и събира в едно политическите каузи, които раздрусват и трансформират света и като желналист и посланик.

" Аз съм от Западна Германия, само че мисля, че би трябвало ние  да си приказваме като германци и българи за уроците от предишното и да не ги повтаряме ", това сподели немският дипломат на въпрос за доносничеството преди рухването на Берлинската стена, преди 1989 година.

" Има доста действителни истории от предишното в тази посока. Но има още нещо, което също ни свързва и това е, че и от двете страни е имало хора, които са желали и са се опитвали да бъдат експерти в региона си като публицисти.  И това зависи от самите хора което няма нищо общо с идеологията , това е поминък ", уточни още Н.Пр. Кристоф Айххорн . И добави:

" Ние германците сме претърпели две диктатури - " алена " и " кафява ". И забелязахме, че в случай че желаеме да бъдем почтени към себе си,  да осветлим обстоятелствата,  би трябвало да приказваме за тези неща като общество, това няма да ни направи по-слаби, а по-силни . Абстрактните полемики - няма изгода от тях, нещата би трябвало се посочват с същинските им имена. Това направи нашето общество по-силно и по-свободно и през днешния ден ние сме една свободна, обединена страна в обединена Европа, както и България.

Радиото има голяма роля във всичко това. Когато падна Берлинската стена, десетки жители отиват в радио - " Риас ", американското радио в американската зона на разделения Берлин.  Радиото имаше милиони слушатели в някогашната Германска демократична република. И тази паметна заран в 5 часа сутрината десетки трабанти са на паркинга пред медията . Хората желаят да схванат детайлности от журналисите там - тъй като това е гласът на свободата ", описа още немският дипломат пред БНР.

Очаквайте детайлности.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР