Моят ангажимент към Пазарджик и това, което се случва в

...
Моят ангажимент към Пазарджик и това, което се случва в
Коментари Харесай

„Колапс и разруха“: Наследството на Тодор Попов

„ Моят ангажимент към Пазарджик и това, което се случва в града, е до 2031 година След това ще си почивам “, съобщи самонадеяно предходната година пред „ Капитал “ Тодор Попов – самопровъзгласилият се за локален феодал кмет, който ръководи града през последните 16 години.

Животът обаче е пъстър и пещерецът ще излезе в отмора много по-рано от плануваното. На втория тур на изборите през ноември с над 17 хиляди гласа Петър Куленски сервира може би най-голямата изненада. Юристът с 12-годишен опит, практикуващ волейболист и член на „ Продължаваме промяната “ съумя да изрита от властта един от най-окопалите се във властта кметове.

Да влезеш в локалната власт в България постоянно е предизвикателство – без значение дали в София, Варна или Стамболийски (където даже компютрите бяха оставени изтрити). Но да влезеш в седалището на огромен град, където четири мандата е управлявал един и същи човек, прочут като самовластник, с много особени възгледи за властта и противоречиви колумбийски привички, е изключително предизвикателство.

 Новият кмет на Пазарджик е покъртен от наследството на 16 години управлявалия Тодор Попов

Това открива и Куленски съвсем незабавно. Пред „ Капитал “ новият кмет на Пазарджик споделя, че наследството от остарялото управление се състои от големи задължения, запорирана сметка и изкуствено повишени доходи. Обобщено, Тодор Попов е оставил на наследника си „ безспорен финансов колапс “. Но преди да стигне до това, новият кмет има по-спешна задача: да се оправи със снежния фронт и почистването на града.

„ За мое огромно удивление, когато пристигнах тук, видях, че предходното управление на община Пазарджик е спряло процедурата по социална поръчка избор на реализатор за зимна поддръжка на пътищата.

Аз, встъпвайки в служба на прага на зимата, бях подложен в обстановка, в която напълно целеустремено тази процедура е била спряна и нямаме определена компания, която да поддържа пътищата в зимни условия. Още от първия ден от моето встъпване задвижих тази процедура, само че законът не ми разрешава да сключа подобен контракт преди 6 декември, тъй като би трябвало да изтекат едни периоди за обжалване, защото то е обвързвано с социална поръчка “.

Зимата обаче не пита дали кмет е Куленски или Попов и Пазарджик се разсънва предишния уикенд покрит. „ Тук е моментът да благодаря на всички, кото взеха присъединяване тези дни, на чиновници на общината, гражданска отбрана, чиновници на Министерство на вътрешните работи, спешните екипи на ЕВН, на водоснабдяване, ние дружно успяхме да поставим старания, да излезем от тази обстановка, улиците да бъдат почистени, пътните платна да бъдат обработени със съответните препарати тъй че да не се заледят, да бъдат оттранени повредите по отношение на нарушеното водоснабдяване, тъй че да не усетим в действителност резултат от този целеустремен бойкот от страна на предходното управление “ споделя Куленски.

„ Не получаваме подпомагане от предходното управление на общината, в противен случай. Когато встъпих в служба, аз научих, че доста от шефовете на дирекции са били „ учтиво “ помолени от предходния кмет да освободят местата си, тъй че да може да бъде затруднено моето встъпване в служба и в началото до момента в който се ориентираме в обстановката да се наруши естественото действие на общината и дейностите и услугите, които тя би трябвало да дава на жителите. Някои от тях са го създали, болшинството са останали, работили са отговорно, за което аз ги приветствам “

Неплатените сметки

„ Сметката беше на алено, имаше по-малко от 100 хиляди лв. в нея. (Имаме – б.р.) 2,5 млн., които аз трябваше да разплатя в идващите 10 дни незабавно. 27 мл. лева отговорности към локални снабдители. Това са строителни компании, сметопочистването не е било плащано последните 6 месеца, изравнителната дотация към междуградския превоз не е била плащана за последните 4 месеца, сметки за ток не са били плащани. Общо взето аз заварих едни занемарени комунални действия. Едни големи задължения, които са се натрупали към всевъзможни локални контрагенти “ споделя Куленски. За информация годишният бюджет на Пазарджик е 144 млн. лева

Новият кмет открива, че от 5 месеца не е плащано на компанията, която прави междуградските транспорти и извозва хората на работа и на учебно заведение от селата в границите на община Пазарджик до града и назад. В общината има 31 села. „ Дори при мен идват институции като Български червен кръст, които споделят, че общината им дължи пари и държавни институции като Министерство на вътрешните работи, че не им е било плащано с месеци, с години, за дейностите, които те дават на общината. “

В същото време Пазарджик има 15 млн. лева заеми, които би трябвало да се изплатят – 12 млн. към банкови институции и към 3 млн. към районния фонд „ ФЛАГ “, който финансира разнообразни общински планове.

На базата на отчет от финансовия отдел, новият градоначалник споделя, че в бюджета за 2023 година приходната част от локални налози и такси е била изкуствено повишена с над 10 млн. лева или 25%. „ Предишното управление на общината и то пред общински съвет са споделили, че ще съберат 44 млн. лева през годината, а те действително не могат да съберат повече от 33 млн. лева

Към момента са, мисля, към 29-30 млн. лева Т.е. те са завишили изкуствено приходната част с едни 10 млн. лева, с цел да могат да оправдаят безразборните разходи, които имат намерение да създадат в разходната част на бюджета. И ще ви дам един образец. Целият залог от такса боклук на всички здания, в случай че бъде заплатен на 100%, е 11,5 млн. лева Те са заложили доход в бюджета от 14 млн. лева “

Това е остарял трик на недобре следените и ръководени по този начин общински администрации, посредством който завишаването на приходната част разрешава да се харчи доста над опциите – по този начин да вземем за пример правеше остарелият кмет на Ботевград. Тези борчове след това или се погасяват с молби към МФ (ако кметът е непосредствен до властта) или общината ги трансферира към идната година на алено.

Според Куленски в Пазарджик тази голяма дупка в бюджета през годините е била обезщетена с продажба на общинско имущество, каквото съвсем не е останало, както и с взимане на заеми и с отклонение на делегирани държавни средства. Той дава образец със дотациите, които страната изплаща на общината за обучение и обществени действия.

„ Предишното управление за интервала януари-ноември е отклонило 3,2 млн. лева от делегираните държавни средства, от които 2 млн. лева за обучение – 2 млн. лева не са достигнали до учебните заведения – и 600 хиляди лева отклонени от полагащите се за обществени действия. С мен всекидневно се свързват шефове на учебни заведения, на разнообразни гимназии, на начални учебни заведения, да ми кажат, че ежемесечно общината е удържала избрана сума от дотацията, която те би трябвало да получат от страната. За последните 3 години по отчета, който получих от финансовия отдел, тази сума на отклонените държавни средства надвишава 10 млн. лева “

Общината, която не обезпечава хората си

Не единствено другите реализатори обаче не са получавали дължимото им. При встъпването си в служба Куленски вижда, че заплатите на чиновниците в администрацията през последните месеци не са изплащани в точния момент. Нещо повече – той вижда неплатени осигуровки на чиновниците на общината в размер на над 600 хиляди лева

„ Това преди всичко слага под риск здравноосигурителните им права, и на второ място слага под риск средствата по европейски стратегии по отношение на проекта за възобновяване и резистентност, които общината следва да получи по утвърдени към този момент планове. Защото с цел да получим тези средства, като да вземем за пример 3,6 млн. лева за ремонт на средношколско общежитие, което е извънредно значим план за нас, ние би трябвало да представим чисто досие, че нямаме обществени отговорности. Ние това не можем да го създадем сега “ прибавя Куленски.

Голяма част от общинарите научават, че осигуровките им не са платени от новия градоначалник или от медиите. „ Истината е, че целевите средства, които страната е предоставяла за заплати и осигуровки на чиновниците, които се отпускат със закона за държавния бюджет още веднъж са били усвоявани от предходното управление и са били харчени по други предопределения, разнообразни от тези, за които са планувани “ твърди Куленски.

Връщане на общинските паркинги

Новият кмет вижда и забавни аномалии и несъответствия в договорите, които общината е сключвала. Като образец показва контракта за градската коледна декорация, който е разграничен на две пера – едното е 108 хиляди лева с Данък добавена стойност за монтаж и ремонт на коледната декорация, а второто перо е 108 хиляди лева с Данък добавена стойност за ремонт на коледната декорация, благосъстоятелност на общината.

„ По-интересното е, че и предходната и по-миналата година в договорите за коледната декорация, която общината е сключвала, тя е залагала идентични суми за ремонт на същата тази декорация. Давам ви един образец, с цел да видите по какъв начин във всеки един контракт, който предходното управление на общината е сключвало, са попадали така наречен корупционни пари или средства, с които общината безусловно е била източвана. В съвсем всяка една активност, съвсем всеки един контракт, който изискам, сварвам такива меко казано любопитни неща “, твърди новият кмет на Пазарджик.

Реклама

Той споделя, че не е склонен с концесиите на общинските паркинги. „ Община Пазарджик, забележете, е дала 8 паркинга на компании свързани с едно съответно лице. Това нещо ще бъде прекъснато. Такива практики при мен няма да се случват, тъй като бюджетното дружество „ Паркинги и защита “, което дава отговор за синята зона, поддръжката на пътната маркировка и така нататък е с извънредно огромен потенциал. Не мога да допускам, че то работи на загуба от 200 хиляди лева на година. То освен би трябвало да се самоиздържа, би трябвало да носи доходи на общината. “

Куленски добави, че в града му се намира и един от най-скъпите паркинги в страната, таксуващ водачите с цели 4 лева на час. Запитан за съответното лице, той споделя, че става въпрос за паркинг, благосъстоятелност на семейство Върбакови. От свързаната с Върбакови компания „ Инерком “, която преди време стопанисваще паркинги в Пазарджик, отхвърлиха да имат настоящи контракти.

Краят на спортната вакханалия

Друго от нещата, които новият кмет счита да премисли, е финансирането на спортните клубове в града. „ Община Пазарджик е имала ангажимент към два частни спортни клуба – футболния „ Хебър “, участник в професионалната първа футболна лига, и волейболния „ Хебър “, който е вицешампион на България и участник в европейските клубни шампионати “, споделя Куленски.

Петър Куленски споделя, че не е индивидът, който стопира финансирането – от ГЕРБ оповестиха, че поради него няма да има футбол и волейбол в града. Неговата информация сочи, че издръжката на двата клуба е 650 хиляди лева на месец – 300 хиляди лева за футболния клуб, 350 хиляди лева на волейболния.

„ Само за януари-август справката, която получих от финансовия отдел е, че на тези два клуба са отпуснати над 5 млн. лева Това е бил един балон, който изкуствено се е надувал през годините с финансирането на тези два спортни клуба, който в средата на 2023 година е взел да издиша, защото общината е взела да се задъхва и дефинитивно се е спукал към август-септември месец, когато общината е спряла издръжката на тези частни спортни клубове. “

Куленски споделя, че парите на тези клубове са били спрени от предходното управление на общината, само че те се пробват да трансферират този парещ картоф към него. „ Когато аз встъпих в служба едно от първите неща беше да се срещна със спортно-техническото управление на волейболния клуб „ Хебър “ и с играчите. И от тях научих, че те не са взимали заплати от август месец. Последната заплата, която са взели е за месец август. “

За момента финансирането на спортните клубове не може да се възобнови. „ Ние имаме най-хубавото предпочитание да оказваме помощ на спорта в града, защото аз самият съм към момента настоящ състезател, само че това ще става само и единствено съгласно опциите на общината.

В момента за нас е по-важно общината да заплати заплатите на своите чиновници, осигуровките на своите чиновници, да не останат хората без пари за Коледа, да платим дейностите по сметопочистване и сметоизвозване, да платим тока на общината, с цел да може улиците да бъдат светли, в сравнение с да плащаме заплати на професионални спортисти от два частни спортни клуба “ разяснява той.

Вселенските планове на Попов

Преди година някогашният към този момент кмет влезе в медиите с концепция, която промотира персонално на папата – „ Градините на света “. Целта беше част от един парк в града да бъде уредена по този начин, че вътре да бъдат засадени растения от целия свят. Описвайки го пред „ Капитал “ Попов заключи по този начин: „ Общо ще е към 2 млн. лева всичко – шадравани, сцена и така нататък Аз съм им споделил – нашият принцип на работа е нискоразходно и високоефектно. Ще съвместим всичко тук – малко сингапурско, дубайско, малко наше си – ще си имаме и градина на България. Аз най-вече се нервирам, че нямаме самочувствие. “

Новият кмет назовава това „ надутост “. „ Много от дърветата, които бяха засадени, то се бързаше, с цел да се открият тези градини безусловно преди старта на предизборната акция, бяха засадени в най-горещите месеци, юли и август. Аз не съм градинар, само че от базовите знания, които имам, зная, че дървета не се садят в най-горещите и сухи дни в годината.

Тези градини имат някаква лъскава опаковка, само че в действителност от вътрешната страна можем да забележим доста дефекти, доста действия, които не са осъществени, разнообразни недостатъци при осъществяването. Не зная какъв брой добре е умислен целият този план, тъй като сега аз получавам една докладна бележка от съответното общинско мероприятие, което би трябвало да стопанисва тези градини, че доста от растенията щели да измръзнат, тъй като били тропически “, споделя Куленски. Промяната в климата очевидно още не оказва помощ на Пазарджик да стане Сингапур.

Още по-проблемно е, че екзотичната растителност в действителност е сложена на мястото на парк с голям брой дървета, където жителите на Пазарджик са ходили да се порадват на прохладата в летните месеци. Сега там е едно по-скоро голо пространство. „ Ние ще поставим оптимални старания, с цел да бъде съхранен този парк, с цел да може дърветата и растенията да не загинат. Но в случай че това е допустимо с огред климатичните условия “ заключи Куленски.

Какво следва?

Петър Куленски към този момент е подхванал първите стъпки за справяне със обстановката. Имал е среща с Асен Василев, чака от новия бюджет финансиране на планове в размер на „ няколко десетки милиона лв. “.

Казва, че е решен да наложи цялостна финансова дисциплинираност и преустановяване на всевъзможни неразумни разходи оттук насетне, както и проверка на всички подписани и настоящи контракти от предходното управление на общината.

„ Пари, остарели отговорности, ще бъдат плащани само и единствено откакто се срещна със съответните компании, забележим какви действия са осъществявани, какво е фактурирано, на каква стойност е фактурирано, и откакто предоговорим тези суми. Защото аз имам основателни подозрения, че голяма част от тези 27 млн. лева, които се дължат на така наречен локални снабдители, дейностите по тях, услугите по тях действително или не са се случвали, или са били в един извънредно повишен размер “ посочи Куленски.

Екипът му ще възобнови и брифингите – всеки финален петък от месеца той ще осведоми общността за активността на администрацията и краткосрочните ѝ цели.

С всичко това новият кмет се надява да притегли вложения. По думите му вложителите подминават Пазарджик и се насочват към Пловдив, като през последните 15 години градът е спечелил единствено един единствен вложител. „ Жалко е, тъй като има безусловно всички географски и инфраструктурни дадености да бъде един привлекателен център за вложения. “ Другото, което би трябвало да притегли, е население. Пазарджик, както демонстрират данните на Национален статистически институт, е огромният град в страната, който най-бързо се топи.

Какво става със слънчевия парк

Градът би трябвало да има личен слънчев парк, за който имаше шумни диспути в пазарджишкия общински съвет. Офертата за построяването беше една-единствена, на компанията на Върбаков, а цената беше 11 млн. лева без Данък добавена стойност. Фирмата стартира монтирането на фотоволтаиците, само че съгласно изявления в локални медии, сега те се махат.

„ След като Попов загуби изборите и аз бях определен за кмет, скоропостижно същата компания отиде и демонтира панелите, които беше почнала да слага. Ще ми е належащо малко време да проучвам цялата документи. Ако видя нещо неправилно, нямайте подозрение, че ще уведомя първо охранителните органи “ разяснява Куленски.

От компанията, която гради парка – „ Инерком “, оповестиха за „ Капитал “, че договорът за възлагане построяването на слънчевия парк е преустановен, заради неспособност общинското сдружение „ Пазарджик Солар “ да обезпечи финансиране на плана.

„ Това е удостоверено със съответните документи. Всички осъществени действия за слънчевия парк са за наша сметка, както и цялото доставено съоръжение е благосъстоятелност на „ Инерком “. По контракта няма заплащания от общинското сдружение, тъй че е обикновено имуществото да бъде прибрано от строителната площадка “.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР