Москва. Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел

...
Москва. Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел
Коментари Харесай

Кремъл: Путин и Макрон са обсъдили ситуацията в Украйна по телефона

Москва. Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон са разискали последните събития от войната в Украйна по телефона, като диалогът се е провел по самодейност на Париж, оповестява формалният уебсайт на Кремъл .

Съгласно известието на съветското президентство, са разисквани разнообразни аспекти от обстановката към Украйна. Владимир Путин е подчертал, че систематичният обстрел от украинските военни на територията на Запорожката АЕЦ основава заплаха от огромна злополука, която може да докара до радиационно замърсяване на големи територии.

Президентите са отбелязали значимостта на допустимо най-скорошното изпращане на задача на МААЕ в атомната електроцентрала, която да оцени действителната обстановка на място. Руската страна е удостоверила готовността си да окаже нужното подпомагане на инспекторите на Агенцията.

Владимир Путин е припомнил и поканата към специалисти от секретариата на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст да посетят следствения арест в Еленовка, където вследствие на ракетен удар, хипотетично от въоръжените сили на Украйна, починаха огромен брой украински военнопленници.

Освен това президентът на Русия е уведомил френския си сътрудник за осъществяването на подписаното на 22 юли в Истанбул „ пакетно “ съглашение за експорт на украинско зърно от черноморските пристанища и експорт на съветски хранителни артикули и торове на международните пазари. Путин е обърнал внимание на обстоятелството, че към момента съществуват спънки пред упоменатия съветски експорт, което не способства за решаването на проблемите, свързани с обезпечаването на световната продоволствена сигурност.

Президентите на Русия и Франция са се договорили да продължат контактите по поставените и други въпроси.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР