Мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари източната част

...
Мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари източната част
Коментари Харесай

Мощно земетресение разтресе Индонезия, предупреждение за цунами

Мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари източната част на Индонезия, предизвиквайки предизвестие за цунами, заяви метеорологичната работа, само че към този момент няма информации за жертви или съществени материални вреди , съобщи " Ройтерс ".

Земетресението е блъснало в 5:20 часа българско време в морето Флорес, на към 112 км северозападно от град Ларантука, в източната част на остров Флорес, на дълбочина от 12 км.

" Всички изтичаха на улицата ", прецизира пред " Ройтерс " Агустинус Флорианус, гражданин на град Маумер на Флорес. Маумер съществено опустошен от земетресение с сходен магнитуд през 1992 година

Panic situation in after earthquake of 7.3 magnitude...
— Wᵒˡᵛᵉʳᶤᶰᵉ Uᵖᵈᵃᵗᵉˢ???? (@W0lverineupdate)
Предупреждения за цунами са били издадени за регионите на Малуку, Източна Нуса Тенгара, Западна Нуса Тенгара и Югоизточен и Южен Сулавеси.

По-късно Геологическият институт на Съединени американски щати посочи, че земетресението е било с магнитуд 7,3 по Рихтер. Вторичен трус с магнитуд 5,6 по Рихтер удари Ларантука след първото земетресение.

" Чувствах се като вълна, нагоре и надолу ", свидетелства Захариас Гентана Керанц, гражданин на Ларантука.

Алфонс Хада Бетан, шеф на организацията за намаляване на бедствия в Източен Флорес в Ларантука, уточни, че няма към този момент няма информации за вреди, а земетресението е било усещано в продължение на няколко минути, до момента в който хората са избягали от домовете си.

Хора написаха в обществените мрежи, че земетресението се е усетило мощно и в Макасар, Южен Сулавеси.

Базираният в Съединени американски щати център за предизвестие от цунами в Тихия океан предизвести, че въз основа на предварителните параметри на земетресението са вероятни рискови талази цунами за крайбрежията, ситуирани в границите на 1000 км от епицентъра на земетресението.

Мухамад Садли, чиновник от метеорологичната работа, акцентира, че хората би трябвало да стоят надалеч от плажовете, добавяйки, че предизвестието за цунами ще бъде анулирано минимум два часа след издаването му.

Индонезия се простира върху " Тихоокеанския огнен пръстен ", зона с висока сеизмична интензивност, която се намира върху голям брой тектонски плочи.

Най-малко 48 души починаха и стотици бяха ранени при изригването на вулкана Семеру на остров Ява на 4 декември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР