Мощна кибератака блокира сайта и автоматичната система за билети на

...
Мощна кибератака блокира сайта и автоматичната система за билети на
Коментари Харесай

Български хакери удариха влаковете в Италия, каква е руската връзка

Мощна хакерска атака блокира уеб страницата и автоматизираната система за билети на италианските държавни железници „ Трениталия ”.

Според в. " Република " хакерската група Hive, в която има българи и руснаци, е поискала откуп от 5 милиона $ в биткойни, който би трябвало да бъде заплатен в границите на 72 часа. Ако парите не бъдат преведени в изискания период, сумата ще бъде удвоена, съобщи dir.bg.

От „ Трениталия ” оповестиха на всички пасажери, че могат да пътуват безпроблемно, като си закупят билети от кондукторите, защото касите и автоматите по жп гарите не работят.

Според компютърните експерти на железниците, Националната организация за киберсигурност и Пощенската полиция методът на деяние на хакерите бил характерен за групата Hive, настояща с ransomware - с този вид компютърни стратегии се лимитира достъпът до системата на потребителите досега, в който не бъде заплатен откуп.

Hive Group стана известна с офанзивите си по MediaMarkt в Нидерландия и Германия, веригата за електроника MediaWorld в Италия, Министерството на външните работи на Индонезия, Технологичния институт на Британска Колумбия, всекидневника „ Метро ” в Съединени американски щати, и даже здравните служби в област Венето.

Роберто Балдони, шеф на Националната организация за киберсигурност, изясни пред " Кориере де ла сера: " Това е хакерска офанзива, сходна на други, които удариха компании и инфраструктури в Италия напоследък. По-специално, в подтекста на рецесията в Украйна, от 14 януари насам изпратихме към 8 хиляди сигнала до компании, които са част от периметъра на киберсигурността. Някои от тези връзки включват и дребни и междинни компании, които са упълномощили производството на Украйна и които са употребявали същите системи за засвидетелствуване, признати в Италия ".

Според " Република " хакерите работят по този начин, като че ли става въпрос за легална компания – с компютърни консултанти, чиновници за работа с клиенти и комуникатори, които се набират.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР