Монополът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и липсата на мотивация

...
Монополът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и липсата на мотивация
Коментари Харесай

Студенти по медицина: Монополът на НЗОК е основният проблем в здравеопазването -

Монополът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и неналичието на мотивация за младите да работят в сферата са главните проблеми в опазването на здравето съгласно студенти от Медицинския университет в Пловдив. В изявление за Българска телеграфна агенция учащите се медицина, четвърти курс споделиха пропуските и визиите си за бъдещето на медицинските грижи.

Според Ерай Шакир проблемите са доста, само че от тях изпъква най-много съществуването на монопол - във връзка с НЗОК и Българския лекарски съюз. Ако да вземем за пример отидете в един магазин и сте лимитирани в избора си на артикули, ще купите това, което има, тъй като те за вас са от първа нужда, без значение от качеството, изясни Шакир. По думите му има доста европейски страни, които дават образец с няколко здравноосигурителни каси и опазването на здравето е на високо равнище.

В разнообразни лечебни заведения, здравни институции и асоциации се назначават на управителни позиции доста некомпетентни хора , счита Шакир. Според него подборът би трябвало да излъчва хора, които са осведомени със сферата, в която ще работят, „ с цел да има оптималната успеваемост от тях “.

Здравко Иванов извежда на напред във времето дефицита на медицински фрагменти и незадоволителното финансиране на опазването на здравето . Може би смяната от социалистическия към демократичния режим, смяната на предпочитаните за страната браншове, софтуерното развиване и отварянето на границите са довели до такава диспропорционалност в ситуацията у нас и другите страни в Европа, сподели Иванов.

Като студент той счита, че би трябвало да се обезпечат места за специализация в привлекателни местоположения , където студентите и младите лекари могат да се учат на най-новите прелюдия в медицината, „ тъй че да са в крайник със актуалните трендове и да оказват помощ по-ефективно на пациентите си “.

Омаловажават се предварителната защита и промоцията на здравето , разяснява Виктория Карамилева. Според нея те биха донесли повече осведоменост на обществото за болесттите и по какъв начин хората могат да подобрят метода си на живот.

Катерина Михайлова уточни като проблем у нас и в цяла Европа неналичието на медицински фрагменти и неравномерното им систематизиране сред обособените страни. Най-отчетливо това се вижда у нас и води до невисок интерес у младите към медицината, защото се усилват работният товар и стресът за тези експерти, сподели Михайлова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР