Монголия на Чингис хан“, нова поредица в три части с

...
Монголия на Чингис хан“, нова поредица в три части с
Коментари Харесай

7 неща за Чингис хан, които може би не знаете

„ Монголия на Чингис хан “, нова поредност в три елементи с дебют на 12 май, петък, в 22:00 часа по Viasat History разкрива невероятната история зад възхода на Чингис хан – именития създател на монголската империя. Оказва се, той самият, синовете и другите му наследници не били кръвожадни вождове; давали права на жените; били толерантни към всички вероизповедания и приветствали връзките сред Изтока и Запада посредством нововъведения – от астрономията до изкуствата, оставяйки трайно завещание.

 

Ето още седем обстоятелството за Чингис хан, които може би не знаете. 1. Животът на Чингис хан за пръв път е разказан в книга, към този момент на 800 години, наречена „ Тайната история на монголите “. Това е първата историческа книга за монголите, написана от монголи – от незнаен създател, само че по-важното – не от техен зложелател. Историите са събрани от фамилиите на велможи и племенни вождове. Тези архиви са поставени в специфична кутия и защитавани в загадка. Без разрешението на тези знатни люде никой не можел да зърне тези записи – оттова идва и името на книгата. 2. През 1100 година Монголия не съществува като страна. Тези пасища са обстойно полесражение на голям брой войнстващи номади. През 1162 година лидерът на една от тези групи – монголите – се снабдява с правоприемник. Момчето, което по-късно оказва се като Чингис хан, е наречено Темуджин. Той към момента е дребен, когато татко му е погубен, по-точно токсичен – от съперничещо племе – татарите. Така фамилията на Темуджин стават изгнаници. 3.

 

Според „ Тайната история “, Темуджин не е нормално дете – той има „ огън в очите “, съгласно книгата, и е с предначертана орис. Не е обаче и типичният „ воин “ – има някои дефекти, страхове и съмнения. Той изоставя младата си брачна половинка, с цел да избави себе си, когато група номади атакуват лагера им. След доста време, когато се снабдява със съдружници, той се връща за нея и смазва нападателите. 4. Майстор на лъка и стрелите е. Разбира се, употребявал е обичайния монголски лък, който се правел от елементи от животни, бивни, сухожилия и лепило, извлечено от риба. Бил извънредно разтеглив и елементарен за прилагане при езда, само че отнемал цяла година, с цел да се направи, тъй като всеки от пластовете му трябвало да съхне по месец. 5. Бил огромен пълководец. За да добие власт, Темуджин се обкръжил с разнообразни хора с разнородни умения. Изисквал честност, само че не приемал хора, единствено тъй като са съгласни с него за всичко. Избирал военните си водачи по гения им, не съгласно произхода и по този начин разрушил вековната традиция на номадите, учредена на подчиненост и принадлежност. 6. На 44 години той към този момент се е издигнал и станал висш управник на степите.

 
През пролетта на 1206 година Темуджин привиква „ куритай “ – велико заседание на номадите. На него е провъзгласен за популярен водач на монголската империя и по този начин е родена Монголия, а той е наименуван Чингис хан.  Тази купа остана тайнственост и до през днешния ден и не сме сигурни от къде идва. Може просто да е желал да покаже, че прави нещо ново и къса със старите порядки. Той реализира нещо, което различен не е успявал в последните 300 години: сплотява разнообразни номадски групи в едно кохерентно цяло - монголите. 7. Въвежда книжовност и закони в новата империя. Преди него, монголският е единствено приказваме език. Писмеността, обаче, е основна за ръководството на хора, по тази причина той желае от покорен зложелател да ги образова. Така е основана уйгурската книжовност, която се употребява в Монголия и до през днешния ден. Чингис хан вкарва и строги закони, които са много напредничави за времето си. Например кражбите стават противозаконни. Всички вероизповедания би трябвало да бъдат уважавани. Кражбата и насилието на дами се не разрешава, а престъпление може да докара и до екзекуция.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР