Монблан - най-високият връх в Западна Европа, изуми учените, защо

...
Монблан - най-високият връх в Западна Европа, изуми учените, защо
Коментари Харесай

Учените изумени. Връх Монблан се смали

Монблан - най-високият връх в Западна Европа, изуми учените, за какво се смали. За четири години височината му намаляла с съвсем един метър и към този момент е 4807,81 м, заяви Агенция Франс Прес.

Екип от трийсетина души е правил измервания три дни в средата на септември, съобщи ДарикНюз.

" Сега остава на климатолозите, глациолозите и други експерти да обработят всички събрани данни и да предложат хипотези, с цел да обяснят това събитие " - обявиха на конференция експерти от департамента Горна Савоя, които вършат измервания на две години. Едно от вероятните пояснения е, че височината варира, тъй като Монблан е затрупан с безконечен сняг и е като голяма пряспа, която се трансформира според от ветровете и преваляванията.

Предишните данни са оповестени през 2017 година

Целта на постоянните измервания е да бъде изработен модел на ледената завивка и да бъде поддържана база точни и надеждни данни, които да се употребяват от специалистите и да се предадат на идващите генерации.

Според оповестените през 2017 година данни височината на върха е била 4808,72 метра. Тя също е била по-малка по отношение на предходните години. Върхът е бил най-голям през 2007 година - 4810,90 метра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР