МОН осигури нужните дози за цялата страна11 бяха положителните проби

...
МОН осигури нужните дози за цялата страна11 бяха положителните проби
Коментари Харесай

Училища се стягат за второ тестване в клас

МОН обезпечи нужните дози за цялата страна
11 бяха позитивните проби предходната седмица

Изследват и учителите

Училища в страната се приготвят за второто тестване на дребните възпитаници, които предходната седмица за първи път минаха през филтър за COVID-19 в учебно заведение. Според проектите на МОН децата от 1. до 4. клас се тестват два пъти в седмицата - понеделник и четвъртък. Служебният министър на образованието акад. Николай Денков обаче посочи, че при обстановката, в която децата бяха тествани в сряда и в четвъртък по места, идващото взимане на проби ще е в първия образователен ден след изборите в неделя. На този декор МОН съумя да набави нужните количества, с цел да стартира тестването на начален стадий в цялата страна. Миналата седмица се оказа, че има материали единствено за част от областите, откакто един от доставчиците по публичната поръчка, оповестена от здравното министерство, изчезна.

Общо 51 684 възпитаници от 3508 паралелки са се върнали в класните стаи. От направените проби 11 проби са дали позитивен резултат. С бързи антигенни проби в учебните заведения бяха изследвани и 3946 учители, от които 9 са позитивни, както и 2256 непедагогически експерти без зелен документ, от които 3 са позитивни, обобщиха от МОН.

В екипите, които тестват децата, се включиха и 4636 доброволци, множеството от които родители, само че в процеса участваха и медицински сестри, посредници и студенти по медицина.

В още три области стартира присъствено образование

Нито един възпитаник с Коронавирус в Монтана и Пловдив



В област Кърджали са раздадени проби за 35 учебни заведения.

Започна присъственото образование в Монтана, Пловдив и Кърджали, откакто учебните заведения получиха щадящите антигенни проби за COVID-19.

В област Монтана са тествани 103 възпитаници и резултатите на всички са негативни. Изследваха деца от 5 учебни заведения, в чиито здания нямаше изборни секции. Очаква се от през днешния ден в класните стаи да влязат още над 900 възпитаници.

Нито една позитивна проба не е записана и в Пловдивско, където възпитаници от начален стадий в 8 учебни заведения се върнаха по класните стаи. Отрицателни са всички проби и на педагогичен и непедагогически експерти без зелен документ.

В област Кърджали са раздадени проби за близо 2000 деца от 35 учебни заведения от три общини.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР