Може ли Кирил Петков да каже на Бойко Борисов: Ще

...
Може ли Кирил Петков да каже на Бойко Борисов: Ще
Коментари Харесай

Може ли Кирил Петков да каже на Бойко: Ще оставим твоите да крадат, но по малко?

Може ли Кирил Петков да каже на Бойко Борисов: Ще оставим твоите да крадат, само че по малко? Това би било полуморално. А това „ полу “ е проклинание, което тормози България от десетилетия.

Няма такива феномени като „ полуинтелигентен “, „ полуморален “ или „ малко подкупен “. Или си, или не си. Дали си просветен, честен или некорумпиран – това опира до цялостната конструкция на духа ти. Както бременността опира до структурното положение на тялото към дадения момент; няма „ малко бременни “. Или си, или не си.

Да си просветен да вземем за пример значи да вярваш единствено на вести, които можеш да провериш и съпоставиш, ползвайки авторитетни и законни източници. А по-късно да положиш съответните вести в оня повсеместен подтекст на насочване в битието, който може да бъде реализиран единствено с дългогодишни старания, полагани в структурирана просветителна среда.

Полуобразованите хора се хващат за първото попаднало им (и непроверено по надлежния ред) уведомление и незабавно вадят тържествени изводи за света, вселената и всичко останало.

Слави Трифонов, да вземем за пример, чел „ публикация в интернет “… Стоп. Къде? Легитимен ли е източникът? Ползван ли е втори подобен? Какъв е подтекстът?

Да продължим. Чел индивидът и видял, че угандийците щели да отпечатват човешки тъкани в космоса. Следва изводът: какъв брой ние тук сме изостанали, какъв брой са напред в Уганда и по какъв начин самият Трифонов е бил прав да желае да праща македонец в космоса. Пък всички му се били подигравали, но угандийците…

Проверка на обстоятелствата

Проверката на това уведомление, за съответно квалифициран в просветителни структури разум, лишава към три минути. И се оказва следното. През ноември предходната година угандийците споделят обществено мераците си за принтиране на човешки тъкани из космоса. Сериозните медии не обръщат внимание – малко ли чудесии си измислят дребните страни, с цел да вършат впечатление…

В края на декември – месец по-късно – Уганда в действителност качва сателит в космоса, който да се занимава с… навигация и метеорология. Не го изстрелват, несъмнено, самите угандийци. Твърдят, че е направен от двама от тях плюс консултанти от Япония. За човешки тъкани не иде тирада.

А в този момент Трифонов ни дава угандийците за образец. Защо, пита се, преди три години не ни даваше за образец българската частна компания (все отново в Уганда с космоса се занимава държавата) „ Булсатком “, която още тогава качи собствен личен сателит в космоса? Не ни трансферира към този случай, защото не е чувал за него. А не е чувал, тъй като просветителната конструкция на неговото схващане е това, което виждаме и чуваме от него.

Полуобразованите хора клонят към популизма, защото с тези две-три неща, които са разбрали, те впечатляват искрено необразованите популации, които знаят, че нищо не знаят. Това освен изяснява възникването на партия Има Такъв Народ, само че и предлага възможен отговор на въпроса, за какво толкоз висшисти гласоподаваха за руско-популистката политическа групировка на индивида с прякора на дребна съветска монета.

Реклама

Това са типичен полуобразовани хора, които се впечатляват от две-три елементарни хрумвания („ Руснаци – юнаци! Европейци – гейове! Да бъдем като и с руснаците! “) и считат, че тяхното приложение в живота ще им реши всички проблеми. Подобно беше ситуацията с рецептата на Волен Сидеров: „ Турците – в Турция, ромите – на Сатурн “. Докато из страната бродят полуобразовани човеци с тапии за висше, такива политически стратегии ще се раждат на всеки 5-6 години.

С тематиката „ малко подкупен “ се сблъсках тези дни, слушайки радио. Непознат анализатор твърдеше, че компромисът сред ГЕРБ и ПП-ДБ би трябвало да включва това ПП-ДБ да се примирят да продължава да има „ дребна корупция “, обвързвана с ГЕРБ.

Веднага поражда въпросът: какъв брой дребна е „ дребната корупция “? Да откраднеш 100 лв. обществени средства? Хиляда? Сто хиляди? Милион?

Помня началото на корупционната зараза. Пред две десетилетия зам.-министри бяха удовлетворени да откраднат 5000 лв..

След година-две започнаха да броят от 10 000 нагоре. В края на първото десетилетие на 21-ви век се радваха като деца на откраднат милион, а един началник на организация персонално ми се похвали (в тоналност „ ти си чети дебелите книги, а ние ще въртим едни кинти “), че към този момент отмъкнал 10 милиона.

В края на режима на Борисов, когато всички котви бяха откъснати, хората отмъкваха стотици милиони в сакове. Ако „ ерата Борисов “ беше траяла още единствено година-две, през днешния ден щяха да броят милиарди, а стопанската система щеше да е сходна на тази на Молдова.

Не е хубаво да се краде, но по малко може?

„ Малка “ корупция? Корумпираните в никакъв случай не стигат до положението  „ задоволително, спирам “. Алчността няма таван, тъй като бързо се трансформира в метод на живот – единственият мислим за съответния корупционер. Алчността стопира да набъбва единствено тогава, когато се натъкне на непреодолимо противопоставяне. Затова не е допустимо Кирил Петков, да вземем за пример, да заяви на Бойко Борисов нещо като: „ Добре, ще оставим твоите да крадат, но – по малко “. Пак поражда въпросът: По какъв брой малко? По пет хиляди? По милион?

Но сходно разискване е кардинално невероятно, защото би попаднало в категорията „ полуморално “. Как би звучало това разискване, положено в тази повърхност? „ Не е хубаво да се краде, но в случай че е по малко – може “? Влезне ли човек в това мочурище, неизбежно ще приключи с тезата на съветските пропагандатори: „ Не е добре да се убива, само че в случай че става дума за украинци – може “.

Изобщо, да си полунещо не е добре. Или си едно нещо, или си друго нещо. Добре е да съвпадаш със себе си, инак правиш огромни беди и си все по-нещастен след всяка пакост. Това „ полу “ е проклинание, което тормози страната ни от десетилетията, през които управляваха тъкмо такива полуиндивиди, нахлупили каскети, само че бърборещи за „ диалектическите несъгласия “ в космоса, тогава към момента необитаем от угандийци и македонци.

Евгений Дайнов за „ Дойче веле “, заглавието е на Narod.bg

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР