Може ли един грешен отговор да струва 163 млрд. долара?

...
Може ли един грешен отговор да струва 163 млрд. долара?
Коментари Харесай

Може ли един грешен отговор да струва 163 млрд. долара?

Може ли един неверен отговор да коства 163 милиарда $? Може, в случай че е даден от изкуствен интелект по време на презентацията на неговите неограничени благоприятни условия.   Именно това се случва през последните два дни, откакто в рекламен клип на Bard - съперника на ChatGPT, създаден от Гугъл, той дава неверен отговор на въпрос за галактическия телескоп на НАСА James Webb, оповестява BBC.   Bard споделя, че JWST " е направил първите фотоси на планета отвън нашата Слънчева система ", което изрично не е по този начин и незабавно провокира реакция от астрономическата общественост. В резултат на това, в сряда, акциите на компанията майка на Гугъл - Alphabet, поевтиняха с повече от 7%, което понижи пазарната стойност на организацията със 100 милиарда $.   От Гугъл незабавно обявиха, че тази неточност акцентира нуждата от " строгите проби ", на които е подложен Bard преди стартирането си в общественото пространство, което е планувано за идващите седмици. Но това не промени настроението на акционерите - в четвъртък акциите паднаха с още 4,4%, което увеличи загубата на пазарна стойност на Alphabet до 163 милиарда $.  Гаф с дълготрайни последствия    Според експертни отзиви, събрани от The Guardian, въпреки и много впечатляваща, тази загуба няма да е единственото следствие за Гугъл от гафа на Bard.   Дан Айвс, анализатор в американската компания за финансови услуги Wedbush Securities, дефинира издънката от сряда като " тъмен ден за Гугъл, който се утежни в допълнение от положителния ден на Microsoft с ChatGPT ".    " Смятаме, че е неприятно да се избързва с демонстрациите и те да демонстрират сходни неточности на толкоз основно събитие, обвързвано с изкуствения разсъдък ", безапелационен е той, представен от изданието.  

Харалампос Писурос, старши капиталов анализатор в брокерската компания XM, на собствен ред разяснява, че неправилният отговор на Bard в рекламното видео на Гугъл " ускорява опасенията, че компанията губи позиции по отношение на съперника си Microsoft ". 
Човешко е да се бърка, само че това важи и за AI   Както Bard, по този начин и ChatGPT се основават на огромни езикови модели - тип изкуствени невронни мрежи, които се зареждат с големи количества текст от интернет в действително време и генерират отговори на текстови запитвания.    ChatGPT се трансформира в сензация след стартирането си през ноември предходната година, защото всъщност може да сътвори текст на всяка една тематика.   Въпреки това, показват от The Guardian, тази платформа също прави фактологични неточности.     Майкъл Уолдридж, професор по компютърни науки в Оксфордския университет, е безапелационен, че системите, основани на огромни езикови модели, ще продължат да позволяват сходни неточности " в близко бъдеще ".    " Никога не би трябвало да одобряваме безусловно това, което ни споделят огромните езикови модели, колкото и правдоподобно да е то. Технологията е мощна и доста вълнуваща, само че не може да ѝ се има вяра на 100% ", споделя той пред изданието.   Д-р Томас Ланкастър, старши теоретичен помощник по информатика в Имперския лицей в Лондон, също чака проблемите с отговорите на Bard и ChatGPT да продължат.    " Много, доста надалеч сме от това да получаваме съвършени отговори от тези модели ", споделя и той.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР