Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До

...
Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До
Коментари Харесай

Румен Радев: Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика

Може да съм военачалник, само че не одобрявам войнствената изразителност. До нея прибягват безгрижно таман политици без пагони.

Това споделя президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила в изявление за EURACTIV, оповестено на формалния уебсайт на президентската институция. Държавният глава акцентира, че в връзките с Русия се управлява от интереса на България и на Европа. „ Нима смятате, че войнствената изразителност по отношение на Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, покачва риска и разделя Европа, тъкмо когато би трябвало да стоим обединени против световния тероризъм, нахлуването на коренен ислям, повишаването на борбата “, показва президентът.

„ Канцлерът Меркел показа неотдавна, че не можем да приказваме за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел доста тъкмо означи, че би трябвало да спрем да приказваме за Русия и да стартираме да приказваме с Русия. Радетел съм на разговора, не на борбата.… Българите имаме дълбоки исторически връзки с съветския народ и България може да спомогне за този разговор ", декларира Румен Радев.

В отговор на въпрос за връзките си с ръководещите, президентът акцентира, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се прави друго. „ Подобни сюжети не водят до градивни връзки “, безапелационен е президентът и прибавя, че има ценностни несъгласия с държавното управление, които основават от време на време напрежение.

„ Например за мен и за голямата част от българския народ, битката с корупцията е приоритет. И бих желал да видя действителни, всеобхватни и ефикасни ограничения от страна на ръководещото болшинство. Не заявления за битка с корупцията в минало време, като проверка на приватизацията преди 20 години, а проверка на крупните публични поръчки в последните години, метода на харчене на еврофондовете, и най-много основаване на ясни механизми, гарантиращи откриване, секване, следствие и наказателно гонене на корупционни действия в този момент и в бъдеще време “, е позицията на президента Румен Радев.

Според президента това може да възвърне възприятието за правдивост в обществото, а освен ограничението на антикорупционните ограничения до инспекция на имуществени заявления.

Ето цялото изявление, оповестено на президентския уебсайт:

Водещ: Г-н Президент, ние беседваме часове откакто по трагичен метод беше заменен ръководителят на Народното събрание. Какво става в България?

Румен Радев: Неотдавна заявих, че демокрацията е в оттегляне. Изгонването от трибуната на водача на опозицията, за това, че подлага на критика премиера и държавното управление, е въплъщение на тази теза. Оставката на ръководителя на Народното събрание въпреки всичко сподели, че има някакъв предел на самозапазване на парламентаризма и той сработи. Този ход върна опозицията в пленарната зала и се надявам да възвърне разговора и естествената работа на Народното събрание.

Оставката пристигна след демонстративната интервенция на премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила. А би следвало българският парламент, като най-висшият политически орган в една парламентарна република, да е самостоятелен, да контролира самичък вътрешните си спорове и да управлява държавното управление, а не противоположното. Тъй че рецесията отмина, само че паниката ми остава.

Водещ: Впечатлението за един външен наблюдаващ като мен е, че министър председателят Борисов не си управлява добре хората, и когато някой от тях прекали, в това число с офанзиви против Вас, той взема ограничения, постоянно със забавяне, като смъква от постове, уволнява, или принуждава да си подадат оставките. Ще се съгласите ли?

Румен Радев: Въпросът дали министър председателят съумява да управлява своите съпартийци в Народното събрание би трябвало да зададете най-много към него...

Водещ: Поискал съм изявление с премиера и чакам той да ми го даде.

Румен Радев: …Аз съм за открити позиции в политиката и не одобрявам над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се прави друго. Подобни сюжети не водят до градивни връзки.

Имам ценностни несъгласия с държавното управление, които основават от време на време напрежение. Например за мен и за голямата част от българския народ, битката с корупцията е приоритет. И бих желал да видя действителни, всеобхватни и ефикасни ограничения от страна на ръководещото болшинство. Не заявления за битка с корупцията в минало време, като проверка на приватизацията преди 20 години. А проверка на крупните публични поръчки в последните години, на метода на харчене на еврофондовете, и най-много основаване на ясни механизми, гарантиращи откриване, секване, разледване и наказателно гонене на корупционни действия в този момент и в бъдеще време. Това може да възвърне справедливостта в обществото, а освен отнемането на нелегално добито имущество, каквато е и главната концепция на прокарвания от ръководещите нов закон за противопоставяне на корупцията.

Водещ: Да, обаче ръководещите Ви атакуват, като внушават, че сте взели някакви пари за някакви самолети...

Румен Радев: Тези инсценирани офанзиви започнаха, когато заявих, че в България няма политическа воля за битка с корупцията по високите етажи на властта и трябват ефикасни ограничения, които да дисциплинират политическата класа.

Мнозинството даже сътвори специфична парламентарна комисия, целяща да ме набеди и да ревизира мнението на военните специалисти за избора на нов аероплан. Работата на комисията завърши безславно - с некомпетентни и неаргументирани мнения, само че с арогантни и безпочвени внушения. Разбира се, никой не посмя да излезе с съответни обвинявания, тъй като знаят, че ще бъдат оборени в съда.

По плана досега няма изхарчени никакви средства, до момента в който по националната стратегия за „ саниране “, инициирана и извършена от ръководещите в предходния им мандат, са изхарчени 2 милиарда лв. – при неведнъж повишени цени, липса на надзор за качеството и голям брой сигнали за нарушавания. Предложих на същите хора, които сътвориха комисията за изтребителя, да провеждат парламентарна комисия за подозрително изхарчените 2 милиарда за саниране, само че срещам цялостно безмълвие.

Всъщност офанзивите към мен се ускориха най-много, когато се поде обществения спор кой да назначава управлението на новия антикорупционен орган – дали президентът или парламентарното болшинство.

Този случай е индикативен за използването на българския парламент против президентската институция в преследването на тяснопартийни цели. Бих желал да видя действително работещ български парламент, който да се употребява с доверието на обществото. А с цел да стане това, той би трябвало да се управлява от ползите на това общество. Да ражда закони, а не кавги. Да бъде сцена на съдържателни политически диспути, а не на персонални нападки.

Водещ: Премиерът Борисов напоследът развива теорията, в това число пред ръководителя на Комисията Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9... към профила, че би трябвало Европа да реши от какви отбранителни сили се нуждае, в това число от бойни самолети, и че това не би трябвало да се взема решение на парче. Прав ли е?

Румен Радев: Не може да прехвърляме на Европейската комисия отговорността за решение на нашите наболели проблеми в областта на защитата.

Премиерът Борисов следва да се тревожи на първо място от обстоятелството, че България продължава да изостава в построяването на военни качества. България се отдалечава от условието на член 3-ти от Договора на НАТО за развиване на личен защитителен потенциал, както и от Лисабонския контракт, задължаващ страните-членки на Европейски Съюз да усъвършенстват военните си качества.

Пълноцената интеграцията на България в Европейски Съюз, каквато е и необятно афишираната цел на държавното управление, не може да се организира селективно – единствено в определени от нас области, каквито са Шенген и Еврозоната. Необходима е и интеграция в областта на сигурността, която придобива предпочитано значение за съюза.

Популизъм е обществените проблеми да се изясняват с разноските за сигурност. Сигурността е предусловие за просперитета, а обществените системи са детайл от сигурността.

Водещ: Вас Ви атакуват и по друга линия – че сте про-руски надъхан. Но доколкото си припомням, не вие подарихте кученце на Путин...

Румен Радев: (Смее се) Това е фешън медийна дамга в цяла Европа и освен. Аз се управлявам от интереса на България и на Европа. Нима смятате, че войнствената изразителност по отношение на

Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, покачва риска и разделя Европа, тъкмо когато би трябвало да стоим обединени против световния тероризъм, нахлуването на коренен ислям, повишаването на борбата.

Канцлерът Меркел показа неотдавна, че не можем да приказваме за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел доста тъкмо означи, че би трябвало да спрем да приказваме за Русия и да стартираме да приказваме с Русия. Радетел съм на разговора, не на борбата. Може да съм военачалник, само че не одобрявам войнствената изразителност. До нея прибягват безгрижно таман политици без пагони.

Българите имаме дълбоки исторически връзки с съветския народ и България може да спомогне за този разговор.

Водещ: Голям е контрастът сред вас и вашия предходник Росен Плавнелиев в общественото говорене на тематика Русия...

Румен Радев: В дейностите си се управлявам не от позициите на своите прародители, а от политическата действителност.

Водещ: Искам да ви запитвам за новия учебен закон в Украйна. Унгария го намира за абсурден, България реагира умерено. Защо?

Румен Радев: Системите на проучване на майчиния език от българската и унгарската общности в Украйна са доста разнообразни. Имах среща с президента Порошенко по време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации и доста ясно сложих въпроса за езиковите права на българите и проучването на български език в Украйна. Получих персонални гаранции от президента Порошенко за опазване на техния размер и даже за сензитивно разширение на проучването на български език. И в тази връзка се договорихме министърът на образованието на Украйна, дружно с представители на нашата общественост и учители по български език в Украйна, да дойдат в България и дружно с нашето Министерство на образованието да уточним образователните проекти и стратегии, тъй че нашите ползи да бъдат изрично предпазени. Тази среща е планувана за края на януари. Надявам се правителтвото да довърши започнатото. Според мен би трябвало да решаваме проблемите с градивен разговор, а не с борба, от която са губещи и двете страни.

Водещ: Какви са геополитическите опасности по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз?

Румен Радев: Най-големите опасности са Европа да остане настрана от динамичните процеси в световен мащаб. Като споделям настрана, имам поради освен вземането на отношение и изявление на позиции, само че и присъединяване в изработването на решения, както и предприемането на избрани дейности.

С Римската декларация Европа направи поръчка за високи упоритости. В нея приказваме за мощна Европа на световната сцена. Ако желаеме това да не е просто девиз, Европа би трябвало да поеме нов курс. Нужна е по-голяма интензивност във връзка с световните процеси и рецесии. Нужни са механизми за по-бърза и консолидирана реакция, за по-голяма увереност в дейностите, за превъзмогване на инертността, за отстояване на личните ползи.

Виждаме по какъв начин динамичните събития се управляват от другите световни играчи – Съединени американски щати, Русия, Китай. А Европа постоянно е настрана от тези процеси, което не е в наш интерес.

Водещ: Тук сте в благозвучие с Бойко Борисов, който сподели преди дни: Путин и Тръмп разискаха Сирия, Европа я няма, Путин и Ердоган разискаха Сирия, Европа отново я няма...

Румен Радев: Президентите Путин и Тръмп вземат решения или разискват между тях тематики, които засягат директно Европа, а тъкмо Европа не взе участие.

Амбицията за наличие на световната сцена не може да се осъществя единствено с инструментариума на „ меката мощ “, когато другите световни играчи развиват сензитивна военна мощност. Нека за момент си представим по какъв начин ще наподобява НАТО без военната мощност на Съединени американски щати и Турция?

Водещ: Е, към този момент има някакъв ембрион – ПЕСКО...

Румен Радев: Идеята за Обща европейска защита (ОЕО) не е нова, само че тя стартира да набира мощ едвам в последно време. Най-същественото е, че схващанията на европейските водачи за смисъла на европейската защита еволюираха доста. Ако преди години тя бе заседнала крепко в границите на военната парадигма и бе свързвана най-вече с неутрализирането на заканите, то последните дейности на обединена Европа демонстрират доста надрастване на това разбиране и преглеждат европейската защита като значителен фактор за бъдещото развиване на Съюза: посредством предоставяне на нов подтик на общия европейски план – съгласно президента Макрон; посредством консолидиране на напъните в региона на високите технологии и отбранителната индустрия; посредством постигането на равнището на упоритост за мощна Европа.

Разбира се, пред нас има мъчно преодолими провокации по този път: военното строителство на ОЕО, което не би трябвало да дублира НАТО; мощната фрагментация на европейската отбранителна индустрия; мощната конкурентност на страните и компаниите в тази промишленост – насилственият опит за тяхното обединяване ще влезе в спор с главните правила на свободния пазар.

В тази връзка огромният спор за сюжетите на ОЕО занапред следва. Точно тук можем да забележим прозорливите ходове на Европейската комисия. Вместо да се давим в безкрайния спор за строителството на ОЕО, се заложи на ПЕСКО и генерирането на качества – около тях един ден ще се генерират и общите сили. Вместо да затъваме в неразрешими разногласия за сливане на отбранителните промишлености, господин Юнкер сложи фокуса върху сливане на напъните в научните проучвания и развоя – последните са доста по-гъвкави. Те са в основата на актуалната високотехнологична промишленост и един ден ще доведат до нейното обединяване. Така се роди и концепцията за Европейския фонд за защита.

Водещ: Споменахте Римската декларация. Разкажете някои любопитни неща към нейното приемане...

Румен Радев: Нормално е да се тревожим за бъдещето на Европейски Съюз, само че смятам, че би трябвало да поставим всички старания за съхраняването и развиването на Съюза. Разпадът му значи спорове и стопански залез на страните от континента, които мъчно ще мерят растеж поединично с новите стопански системи в Азия.

Убеден съм, че би трябвало да се върнем към основополагащите правила на Съюза и най-много солидарността. Затова предложих и отстоях Кохезионната политика да залегне в Римската декларация на Европейски Съюз. По време на служебното държавно управление аз представлявах България в Съвета на Европейски Съюз и когато при започване на март обсъждахме работния вид на декларацията, в него Кохезионната политика не фигурираше. Благодаря на останалите водачи за разбирането и поддръжката. Считам това за фундаментален въпрос, тъй като без изравняването в равнището на развиване, Европа е обречена на огромни вътрешни миграции и поляризация, които я отслабват редовно.

Водещ: Каква роля ще играе президентът по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз?

Румен Радев: Мога да ви кажа, че във връзка с Европейски Съюз работим дружно с държавното управление с мисъл за идното европейско председателство. Важно е също, че европейският ангажимент на България се споделя от всички парлементарни политически сили.

Президентската институция взе участие интензивно в дебата по целите на председателството на Европейски Съюз. Не единствено за България, само че и за тройката като цяло. По тази тематика организирах срещи и подкрепям връзка освен с президентите на страните от триото - Естония и Австрия, само че и с президента на Румъния, която ще поеме щафетата от Австрия. Приемствеността сред страните е значима и се надявам нашите полемики да продължат и на българска земя по време на нашето председателство. България поема от Естония тематиката за цифровото бъдеще на Европа, по която имаме сериозен капацитет за прогрес, а и отрасловият еврокомисар е от България. Убеден съм също, че България, Австрия и Румъния могат да задействат и развият значително Дунавската тактика.

Провеждам ползотворни срещи с редица еврокомисари, някои от тях към този момент имат и на практика резултати. В резултат на диалозите ни през февруари с госпожа Елжбиета Бйенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, индустрия и предприемачество, взехме решение дружно да проведем конференция в България за Европейския фонд за защита под мой патронаж. Тази конференция стана факт единствено седмица след решението на Европейска комисия за основаване на Фонда през юли т.г. и мина при извънреден триумф. Бяха разисквани редица въпроси, свързани с механизмите за присъединяване във Фонда, опциите на българската просвета и промишленост, пътищата за интеграция на страни като България в общи европейски планове. А това е и най-голямата изгода от този фонд – не просто да отпуска средства, а да спомага за интеграцията на европейските страни в региона на научните проучвания и високите технологии в областта на защитата.

Участвам интензивно и в дебата за образованието, нововъведенията, научните проучвания, дигитализацията. Европа би трябвало да се сплотява към тях, тъй като те ще преобладават бъдещето.

Водещ: До този миг не стана дума за Европа на две скорости. Нима това не е проблем за нас?

Румен Радев: Европа на разнообразни скорости съществува и това е реалност. Нашата упоритост би трябвало да бъде не да премахнем това с лозунги, а с изобретателни политики и начинания. Трябва да активизираме напъните си да участваме интензивно в колкото се може повече засилени съдействия, тъй като те ще дават импулса за развиването на Европа.

Работя интензивно с българското държавно управление, с цел да може по време на председателството да настояваме за ясни правила за присъединяване в тези засилени съдействия, критериите да не се сменят по време на играта. В това отношение е показателна нашата авантюра по пътя ни към Шенген, тъй като по време на самия развой бяха заменени разпоредбите и породиха нови политически критерии.

Водещ: Искам да ви попитам за тази скулптура на лъв, която се появи на мястото на паметника „ 1300 години България “, с този щит със Санстефанска България, който явно подразни Гърция. Първо за какво стават такива неща, изключително в несъответствуващ миг, и второ – какво решение може да се търси?

Румен Радев: Нито бях осведомен, нито поканен на това събитие.

Водещ: А бихте ли го характеризирали като гаф?

Румен Радев: Трябва доста положително познаване на историята, когато се подхващат такива стъпки. Статуята е част от един огромен мемориален комплекс, състоящ се от паметни стени с имената на хиляди български офицери и бойци, починали за нашето национално обединяване. Затова и самият лъв, подложен самичък, без най-важната част от мемориалния комплекс – стените с имената на починалите, дава мотив за искания. Нека всеки обаче знае, че ние сме народ, който е дал многочислени и свидни жертви за своята собода и почитаме историята си.

Водещ: Относно оскверняването на съветските монументи се появиха много мнения, че има нещо хибридно и подозрително. Кой ги осквернява, с каква цел?

Румен Радев: Това се случва от 30 години, не от през вчерашния ден, по тази причина по този начин наречените „ хибридни пояснения “ не вършат обстоятелството по-малко обезпокоителен и възмутим. Притеснителното за мен е, че виждаме от ден на ден свастики и антисемитски лозунги. Това е кощунствено. В многовековната си история българите сме потвърдили, че сме толерантни към други религии и етноси и би трябвало да запазим този дух. Недопустимо е да се поругават монументи, освен това със свастики. Също по този начин е неприемливо извън да изопачават нашата история.

Водещ: Вие бяхте задоволително явен, че България е избавила своите евреи...

Румен Радев: Българският народ е избавил своите евреи и това е една от светлите страници освен в българската, само че и в европейската история. Този акт е образец за същинска консолидация - народът, политиците, интелигенцията, църквата - всички дружно, обединени от една високохуманна идея.

Водещ: А не е ли по-добре тези, които поругават паментици, да бъдат залавяни, разпитвани и наказвани?

Румен Радев: Разбира се. Това важи освен за България. Подобни случаи взеха да се множат из Европа. Да, нашата история е минала през всевъзможни интервали, трагични със своето несъгласие, само че това е нашата история и би трябвало да я ценим.

Водещ: Готови ли сме за провокации по време на председателството?

Румен Радев: Зависи какво разбирате под думата провокация. Тя има доста измерения.

Водещ: Нашите националисти съставляват ли риск? Те участват в държавното управление, на доктрина някои от тях биха могли да ръководят препоръки на Европейски Съюз...

Румен Радев: За мен не е значим етикетът, а концепциите и политическото държание. В цяла Европа следим обезпокоителен растеж на национализмите. Френският президент Митеран споделяше, че национализмът значи война. Историческият опит от ХХ век удостоверява тезата. Европейски Съюз има едно несъмнено достижение и това е умиротворяването на континента към този момент цели седем десетилетия. Това е богатство, което актуалният човек недооценява, тъй като множеството съвременници в Европа са родени и израсли в мир.

Но растежът на национализмите е знак за незадоволство. Сигнал, че би трябвало да се вслушваме в хората, да заговорим на техния език, да решаваме техните проблеми, от които се отдалечихме.

Водещ: Това е в действителност и вашата задача като президент.

Румен Радев: Това беше и един от главните задължения в моята предизборна акция: да бъда гласа на българския народ и да се управлявам от неговите ползи. Това е причина за публичната поддръжка за позициите ми, които постоянно пораждат политическо напрежение. Приемам тази цена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР